Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dovolená na Mácháči za socialismu: Týdenní pobyt za 80 Kčs spasil všechny bez výjezdní doložky

Video se připravuje ...
Retro: Takhle vypadala dovolená na Mácháči za socialismu
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
2. července 2023 | 06:00

Zatímco dnes jsme zvyklí cestovat téměř po celém světě tak, jak je nám libo, ještě před rokem 1989 to bývalo něco úplně jiného – obyvatelé socialistického Československa se za hranice podívali jen zřídka. Oblíbené vodní nádrže a přehrady u nás tak v létě doslova praskaly ve švech. Vzpomenete si ještě na oblíbenou dovolenou u Máchova jezera?

Bez výjezdní doložky ani do Jugošky

Bez výjezdní doložky měli Češi dovoleno odcestovat pouze do zemí východního bloku, tedy do Německé demokratické republiky, Maďarska, Polska, Bulharska, Rumunska nebo do zemí Sovětského svazu. Do oblíbené Jugošky, stejně jako do západních států, už ale Čechoslováci potřebovali speciální povolení.

Výjezdní doložku většinou dostával jen málokdo. Podmínkou bylo, že na vás totalitní vláda nesměla najít žádný škraloup, což bylo vzhledem k nátlaku politiků téměř nemožné. Lidem mluvili do všeho. Zajímali je příbuzní, vztahy, práce i účesy.

VIDEO: Jak probíhala dovolená na Mácháči? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Retro: Takhle vypadala dovolená na Mácháči za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Kdo dřív přijde, ten dřív mele...

I když po dovolené u Máchova jezera prahnul za totáče skoro každý, ani dovolená v místních končinách paradoxně nebyla tak dostupná. Protože zástupy Čechů toužily po tom, mít alespoň nějakou dovolenou, byl o pobyt na Mácháči enormní zájem. Dovolené tak bývaly zamluveny dlouho dopředu a všechna místa v chatkách byla beznadějně vyprodaná. Někteří lidé to dokonce řešili tak, že během Velikonoc obcházeli chaty a obydlí v blízkosti jezera, aby se poptali místních, zda by pro jejich rodinu neměli na pár dnů v létě místo.

Prospěšné to bylo především pro místní turistický ruch. Města a vsi v okolí přes prázdniny doslova ožívaly, což jim přinášelo dostatek financí do obecní kasy. Týdenní pobyt přitom obyčejnou rodinu v ohledu na dnešní ceny nevyšel vůbec draho. Za jednoho člena rodiny jste tehdy zaplatili kolem 80 Kčs. Platy ale bývaly tehdy samozřejmě mnohem nižší. V průměru se pohybovaly kolem 2500 až 3000 Kčs.

Jak si Čechoslováci užívali léto za socialismu? Podívejte se do GALERIE.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén, Simona Formánková