Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kariéru začínal jako fotomodel, několik let se topil v dluzích. Jak šel čas s Michalem Suchánkem?

9. dubna 2024 | 05:00

Michal Suchánek, proslulý svou malou výškou, patří mezi oblíbené české baviče a moderátory. Svou kariéru odstartoval už v raném věku jako fotomodel a dětská filmová hvězda. Osud mu do cesty postavil i nelehké situace, nadhled a humor si však nikdy vzít nenechal. Podívejte se, jak šel čas s oblíbeným Suchošem.

Dětská filmová hvězda

Oblíbený český herec, režisér, komik, dabér a moderátor Michal Suchánek alias Suchoš se narodil v roce 1965 v Jičíně do rodiny sportovního komentátora Jaroslava Suchánka, dětství ale prožil v Sobotce. To, že je synem slavného otce, jej ze začátku štvalo, ale nakonec to byl právě táta, který ho nasměroval k herecké dráze.

V pouhých čtyřech letech se objevil na titulní straně časopisu Vlasta a na základě této fotografie si ho v roce 1974 vyhlédl do svého filmu Pozdní léto režisér Antonín Moskalyk. Tak odstartovala jeho kariéra dětské filmové hvězdy. V roce 1976 hrál roli Honzíka ve filmu Terezu bych kvůli žádné holce neopustil, následovala role v seriálu Spadla z oblakov či role ve snímku Jen si tak trochu písknout. Nezapomenutelný je ovšam jako Karel Mácha v komedii Sněženky a machři z roku 1982.

Michal Suchánek v komedii Sněženky a machři
Autor: Bontonfilm, reprofoto

VIDEO: Suchánek vychovává Genzera desítky let: Neúspěšně!

Video se připravuje ...
Suchánek vychovává Genzera desítky let: Neúspěšně! • VIDEO: Frekvence 1

Jako divadelní herec bez stálého angažmá

Ještě na základní škole se Michal s rodiči přestěhoval do Prahy a rozhodl se pro studium herectví. Vystudoval Pražskou konzervatoř a poté začal hrát v Divadle Františka Ringo Čecha a také v Národním divadle, kde byl ale jen chvíli. Nikdy však nenastoupil k žádnému divadlu do stálého angažmá. Zahrál si také v několika muzikálech – Krysař, Tři mušketýři, Angelika.

I v dospělosti ztvárnil Michal Suchánek řadu filmových a televizních rolí. Vidět jsme ho mohli například ve snímcích Proč?, Tankový prapor, Ještě větší blbec, než jsme doufali, Bylo nás pět nebo Arabela se vrací. V roce 2006 se vrátil na filmová plátna ve filmu Prachy dělaj člověka, kde si zahrál jednoho z lupičů. Objevil se také v seriálu Krejzovi, Ohnivé kuře nebo Lajna. Jeho zatím poslední filmovou rolí je Karel Mácha ve filmu Sněženky a machři po 25 letech. V roce 2021 režíroval svůj první film Večírek.

Důvěřoval, a skončil v dluzích

Po roce 1989 se neúspěšně pokoušel podnikat v pohostinství. S důvěrou šel ve svých 23 letech do společného podnikání s kamarádem, který sice neměl úplně dobrou pověst, ale Michal mu slepě důvěřoval. Dnes už se tomu směje, ale začátkem 90. let si zažil krušné roky. „Byl jsem jeden z prvních bílých koní v republice,“ přiznal. V milionových dluzích se pak topil deset let.

Michal Suchánek v roce 2003
Autor: profimedia.cz

Nerozlučná dvojka

Už na konzervatoři se spřátelil s tanečníkem Richardem Genzerem, se kterým později vytvořil nerozlučnou moderátorskou dvojici. V roce 2000 vytvořili spolu s Veronikou Žilkovou a Josefem Cardou legendární pořad Tele Tele, který na TV Nova běžel dlouhých sedm let. V roce 2007 moderoval s Richardem Genzerem soutěžní pořad Jsi chytřejší než páťák a mezi roky 2008 a 2011 spolu uváděli svoji talkshow Mr. GS. Natočili dvě recesistická písňová CD – Šlágry Boba a Toma a Volume doprava! – a napsali knihu Chytrost nejsou žádné čáry. Od roku 2011 vystupují v improvizační show Partička.

Richard Genzer, Michal Suchánek, Veronika Žilková a Josef Carda byli hvězdami pořadu Tele Tele.
Autor: archiv Blesku

Michal Suchánek s Richardem Genzerem, Igorem Chmelou a Ondřejem Sokolem v improvizační show Partička.
Autor: David Kundrát, Marek Pátek, Facebook

Děti jsou jeho největší výhrou

Michal Suchánek je od roku 1989 ženatý s tanečnicí a choreografkou Renátou. Jejich dlouholeté manželství je velmi pevné, a ustálo dokonce i spekulace o nevěře. Jednu dobu se totiž šuškalo, že si Michal něco začal se sestrou Richarda Genzera. Renáta však vždy stála za svým manželem a byla si jistá, že ji nikdy nepodvedl. Mají spolu dvě děti – syna Jáchyma a dceru Bereniku. Michal Suchánek byl na své ratolesti vždy pyšný a nejvíc ze všeho jej těší, jaký spolu mají sourozenci vztah. 

Michal Suchánek s rodinou
Autor: profimedia.cz

 

 

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén