Polojasno 24°C

Retro bizár týdne: Mrkněte, jak Menzel seřezal ve Varech svého kolegu!

3. července 2024 | 06:00

Jiří Menzel je spojen s mnoha nezapomenutelnými filmy, ale i okamžiky. Jedním z nich je například skandál, který se odehrál na karlovarském filmovém festivalu v roce 1998. Oscarový režisér před dvanácti stovkami přihlížejících seřezal prutem producenta Jiřího Sirotka. A důvod? Všechno začalo spory o možnost natočit snímek Obsluhoval jsem anglického krále podle knihy Bohumila Hrabala.

Rozhodl se vyřešit dlouhodobý spor po svém

Na 33. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary nikdo nejspíš jen tak nezapomene. Incident, který se tenkrát odehrál, totiž neměl obdoby. Jindy velmi kultivovaný režisér Jiří Menzel se rozhodl vyřešit dlouhodobý spor s producentem Jiřím Sirotkem po svém – svého soka seřezal prutem. Jiří Menzel tehdy nebyl pouze běžným pozvaným účastníkem festivalu, ale zasedl dokonce v mezinárodní porotě.

VIDEO: Takhle vypadá Arabela po 45 letech!

Video se připravuje ...
Takhle vypadá Arabela po 45 letech! • VIDEO: Prostě fenomén

Šlo o anglického krále

Jejich spory odstartovala možnost natočil film Obsluhoval jsem anglického krále. K tomu měl původně práva Jiří Menzel spolu s Karlem Kachyňou. Ten se však nakonec rozhodl odstoupit a Jiří Menzel zařídil nová práva Jiřímu Sirotkovi. Ten je však za 4,5 milionu korun přenechal Nově a ta chtěla obsadit zahraničního režiséra. Jiřího Menzela se tato skutečnost velmi dotkla, a proto se rozhodl svého nepřítele veřejně ponížit. 

Jiří Menzel a Jiří Sirotek
Autor: profimedia.cz

Seřezal ho prutem!

Diváci byli tehdy usazeni na svých místech, těšili se na projekci německo-rakouského filmu Comedian Harmonists a o Menzelových plánech neměli ani tušení. Ten však věděl, že bude poblíž Jiřího Sirotka sedět, obstaral si prut a v okamžiku, kdy chtěl moderátor večera uvést na pódium pozvané hosty, Jiří Menzel vstal a svého nepřítele začal prutem mlátit. Jiří Sirotek okamžitě utekl z místnosti. Jiří Menzel se vrátil na své místo a někteří diváci mu zatleskali. Jiří Sirotek se vydal na pohotovost, kde si nechal lehká zranění ošetřit, a později zvažoval dokonce trestní oznámení.

A jak to dopadlo?

Jiří Sirotek se po tomto incidentu obrátil na policii a po režisérovi požadoval omluvu. Menzel byl obviněn z výtržnictví a zaplatil správní pokutu 20 tisíc korun. V prosinci roku 2006 se do kin dostal film Obsluhoval jsem anglického krále a režisérem byl nakonec Jiří Menzel. Jiří Sirotek film nikdy neviděl. Zemřel dva roky před premiérou.

 

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén