Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legendární pořad Chcete být milionářem: Pamatujete si, z koho se opravdu stal boháč?

7. dubna 2023 | 06:00

S novým tisíciletím přišla nová a záhy velmi oblíbená televizní show. Soutěž Chcete být milionářem po vzoru britského originálu Who Wants to Be a Millionaire si získala řadu diváků a obliba nepolevovala ani po letech. Naopak, rezonuje doteď a s nostalgií na ni vzpomínáme. Pamatujete si ale, kdo dosáhl nejvyšší získané výhry? Pohádkovou výhru 10 milionů korun sice nikdo nezískal, zato známe výherce 2,5 milionu korun. Za co je utratili?

Psal se rok 2000, kdy TV Nova uvedla na podzim toho roku nový soutěžní pořad. Cílem soutěže bylo dosáhnout na co nejvyšší možný finanční obnos, kdy se s přibývajícím počtem soutěžních otázek přirozeně zvyšovala i jejich náročnost. Soutěžící měli v průběhu možnost několika nápověd – 50:50, přítele na telefonu a radu publika. Pokud dočerpali všechny z nabízených nápověd a nevěděli si dále rady se správnou odpovědí, mohli si odnést částku, která byla přiřazena předchozí správně zodpovězené soutěžní otázce. Pokud však někdo vsadil na risk, který se mu vymstil, získal částku na záchytném bodu. Tyto body byly přiřazeny u 5. otázky v hodnotě 10 000 korun a u 10. otázky v hodnotě 320 000 Kč.

Z koho udělal Vladimír Čech boháče?

Se soutěží je neodmyslitelně spjat již zesnulý moderátor Vladimír Čech, kterému se dostalo nevídané obliby jako samostatnému televiznímu fenoménu. Herec a moderátor skonal v roce 2013 na následky nemoci zvané Lynchův syndrom. Vladimír Čech v soutěžním pořadu působil do roku 2003, poté ho vystřídal herec Martin Preiss, následně hudebník Ondřej Hejma.

Jako génius s fenomenálními vědomostmi se předvedl Zdeněk Jánský z Chomutova, který si odnesl 2,5 milionu korun. Osudným se mu pak stala předposlední otázka ve znění: „Který časový údaj se vyskytuje v textu standardní verze písně The Theatre od skupiny Pet Shop Boys?“ Ačkoliv využil nápovědu 50:50 i přítele na telefonu, nápovědy přišly vniveč, a soutěž tak vzdal. Poté, co se bál zariskovat, a soutěž tak ukončil, si následně tipnul jednu z možností, ale byla špatně. Pokora a jistá střízlivost se mu tak tehdy vyplatily. To se však nedá říct o jeho naložení s výhrou. Jak tehdy Blesk.cz upozornil, pan Jánský se dostal do finančních nesnází po tom, co peníze rozpůjčoval známým a přestalo se mu dařit v soukromém podnikání.

Na historický okamžik, kdy získal první soutěžící pohádkovou výhru, se podívejte ve videu:

Historie, která se opakovala

O rok později si stejnou částku odnesl i Pavel Judas z Hrušovan u Brna. Tehdy se nechal slyšet, že výhra padne na cestování, nakonec se ale rozhodl pro investici do domku se zahradou.

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén