Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nezapomenutelné róby z Českého lva: Která z dam byla za největší šelmu filmového světa?

3. března 2023 | 06:00

Předchozí ročníky filmového udílení zasažené vlnou pandemie i válkou na Ukrajině se odehrávaly ve velmi atypickém duchu. Letos však Český lev přichází s pompou oslavy jubilejního 30. výročí. Při této příležitosti se tak dnes poohlédneme za nevšedními a skvostnými róbami, které vynesly dámy na červeném koberci během posledních let. Stydět by se za ně nemusely ani v Hollywoodu!  

Slavnostní ceremonie filmových cen Český lev vypukne již v sobotu 4. března v pražském Rudolfinu a v přímém přenosu ho odvysílá Česká televize na ČT1 od 20.10 hodin. Kdo získá cenu za svůj um, ještě nevíme, zato máme odpověď na to, která ze slavných dam zazářila v minulých ročnících svým půvabem. Pojďme se tak s nostalgií odreagovat půvabem nadaných českých umělkyň!

Minulý ročník patřil nejen umělcům, ale byl věnován i Ukrajině„Aktuální dění na Ukrajině se nás všech velmi dotýká, a logicky se tak promítne i do sobotního předávání cen Český lev. Rozhodli jsme se proto mimo jiné neuskutečnit společenskou část večera a uspořené finance věnovat těm, kteří je v tuto chvíli nejvíce potřebují,“ řekl tehdy prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

Loňským večerem se tak linuly silné momenty vzhledem k probíhající ruské agresi na území Ukrajiny. Z úst nejednoho předávajícího i přebírajícího ocenění se drala emotivní slova velké podpory. Ta se však mísila s vtipnými proslovy a bezpochyby herečka Jitka Čvančarová se postarala o rozesmání diváků v tolik těžké době.

Při předávání ocenění v kategorii nejlepší scénář vystoupila oděná v modré opulentní róbě, za kterou by též dostala ocenění, a to v kategorii nejdiskutovanější róba roku 2021. Opakovaně ji na sebe oblékla potom, co v ní proplouvala na filmovém festivalu v Karlových Varech. Model z dílny slovenského návrháře Borise Hanečky však na sociálních sítích sklidil negativní emoce a mnoho posměšných přízvisek. Nejčastěji byly šaty označovány jako zakrývací materiál na střechy po moravském tornádu.

Jitka tak vtipně reagovala na slova moderátora, který poznamenal, že není třeba cokoliv dodávat po tom, co vše řekla svým příchodem a decentní róbou. Přece jen dodala, proč si šaty znovu oblékla. „Ano, jsou to ty šaty. V původní podobě. Zaprvé si myslím, že jsou HODNĚ oblíbené, zadruhé pořizovat si nové šaty zvláště v dnešní době mi přišlo jako absolutně marnotratné, takže recykluji. A zatřetí si nedovedu představit lepší barvu pro dnešní večer,“ uzavřela herečka.

Tady je přehlídka těch největších dámských šelem, které by se podle nás neztratily ani v hollywoodské džungli!

 

O další dechberoucí róbu se minulý rok postarala Jana Plodková, která oblékla třpytivý model v jemném tónu z dílny návrhářky Zuzany Kubíčkové. Už když česká návrhářka představovala kolekci šatů Couture 2021 ve večerních hodinách v ulici na pražské Letné, jsme věděly, že nejen tento vybraný model bude velkolepým úspěchem červených koberců. Čisté linie, tudíž minimalistický střih, punc elegance a glancu 30. let i decentní barevné tóny dosahují hranice maximální harmonie. Jana Plodková tak v těchto něžných šatech, které doladila zlatými doplňky, vypadala doslova étericky.

Jedna z nejprestižnějších lokálních událostí společnosti proběhla v roce 2021 vzhledem k přísným pandemickým opatřením ve velmi komorním i uspěchaném módu. Známé krásky filmového plátna i českého showbyznysu tak neměly možnost se blýsknout na oslavném červeném běhounu a minuty slávy (v tomto případě spíše vteřiny) se odehrávaly především při jejich příjezdu či odjezdu, podle čehož vypadaly i fotky. Ve spěchu a v rouškách.  

I přesto nás uchlácholilo několik modelů. Nepřekvapivě tou nejvýraznější byla dlouhá černá v podání herečky Jitky Schneiderové, která za pomoci již zesnulého stylisty Honzy Pokorného opět vyčnívala z davu. Průhledné šaty z kolekce Dior, které nechaly nahlédnout na jednoduché černé prádlo, provokovaly, ale s přijatelnou dávkou vkusu. Za zmínku stály i něžné šaty v šedém tónu od designérky Lucie Kutálkové (značka Leeda), které vynesla herečka a zpěvačka Barbora Poláková.

Tip na video: Ani vytříbená společnost se nevyhne trapasům. Podívejte se na ty největší!

Video se připravuje ...
Trapasy Českých lvů: Pády před Rudolfinem, odhalený rozkrok a nepozvaný Klíma • VIDEO: Videohub

Rok 2020 byl pak obzvláště přehlídkou dechberoucích rób, jež perfektně seděly svým nositelkám a odrážely jejich charakter. Velmi jemný, decentní, avšak smyslný skvost v podobě zelených dlouhých šatů s prodlouženými rukávy podpořil věčný sex-appeal herečky Jitky Čvančarové. Uhrančivé nebyly jen její oči, ale i dekolt s působivým výstřihem šatů. Přítomné uchvátila i herečka Martha Issová, která oblékla dlouhou róbu od své oblíbené značky Chatty. Sytě růžovými šaty zářila na dálku, a ačkoliv jejich vzhled působil decentním a skromným dojmem, byly to pak právě bílá barva v rozparku a asymetricky střižená ramena, co dodalo šatům čirou nevšednost.

Oběma dámám pak svým půvabem konkurovala herečka Veronika Arichteva s blankytnou róbou od návrhářky Beaty Rajské, jejíž dominantou byl přímo vražedný dekolt! Nejen díky němu, ale i balonovým rukávům a hravé růžové ledvince na sebe poutala krásná herečka nevídanou pozornost. Za elegantní dámu pak byla v černých šatech s dlouhými rukávy herečka Dagmar Havlová.

Ani rok 2019 si neuřízl ostudu, ba naopak. Garderoby by mohly hravě konkurovat zahraničnímu červenému koberci. Jednu z těch působivých zvolila herečka Jenovéfa Boková. Červený model se zajímavým zpracováním vrchní části jí spolu s účesem a elegantním líčením zajistil doslova hvězdný look. Absolutní vrchol vkusu a smyslnosti pak předvedla herečka Erika Stárková černými šaty s hlubokým výstřihem, v němž se vyjímal stříbrný dlouhý šperk.  

Jedny z nejzajímavějších šatů v historii filmového předávání cen bezpochyby vynesla herečka a zpěvačka Barbora Poláková v roce 2018. Byly z dílny návrhářky Agáty Seehákové. Nezapomenutelné jsou však i kanárkově žluté šaty netradičního střihu české módní značky La Formela, které zvolila v roce 2016 herečka Tereza Ramba.

Velký výběr elegantních šatů za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová