Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Má zakřivenou páteř a nosí obličejovou masku, aby se jí lépe dýchalo. Svou diagnózu dodnes nezná

9. prosince 2021 | 05:00

Jako dítě nezačala chodit a lékaři jí diagnostikovali spinální svalovou atrofii. O několik let později přišli na to, že se mýlili. Žena dodnes nezná opravdový název své nemoci. "Na věci to stejně nic nemění," říká. 

Vita Bernik je mladá inspirativní žena, která je odhodlána užívat si všechno, co jí život připraví, a to i když její život už několikrát visel na vlásku. "Začalo to v roce 1997. Už jsem měla věk na to, abych začala chodit nebo alespoň se o to snažit. Jenže já nejevila vůbec žádný zájem. Rodiče to znepokojovalo a vzali mě k lékaři, tam mi zjistili spinální svalovou atrofii (SMA)." 

Během několika dalších let se stav mladé ženy střídavě zlepšoval a zhoršoval. Několikrát jí šlo i o život. "Vždy jsem, překvapivě, nemocnici opustila relativně v pořádku." Vita nemůže chodit, kroutí se jí páteř a má problémy s dýcháním. Před několika lety jí proto lékaři doporučili nosit obličejovou masku, která pomáhá plicím lépe dýchat. 

"Ze začátku jsem si nepřišla hezká, a už vůbec ne s mou maskou. Jsem tak odlišná od ostatních! Nevadí mi, že nemohu chodit. To nemohu odjakživa, ale můj vzhled mě tížil," vypráví Vita. Sebevědomí jí zvedla nabídka profesionálního focení, při němž Vita měla stát modelem. "Všechno začalo být zalité sluncem. Dokonce jsem chtěla začít s léčbou spinální svalové atrofie ve Slovinsku." 

Tam ale zjistili, že diagnóza mladé ženy je chybná. Na sto procent se nejedná a nikdy nejednalo o SMA. "Abych vám pravdu řekla, dodnes svou správnou diagnózu neznám. Nechci to vědět, protože to stejně můj stav nezmění. Snažím se – a myslím, že úspěšně – prožívat každý den svého života naplno." Vita Bernik je i přes značná omezení velice šťastná. Přesvědčit se můžete na jejím instagramovém profilu.

 

Autor: Adéla Ondroušková