Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tahle maminka vyrábí panenky pro děti s postižením. Jen tak se budou cítit normálně, říká

14. října 2021 | 05:00

Výtvory Claire Tawell vypadají trochu jinak než klasické panenky – stejně tak jako děti, kterým jsou panenky určeny. Matka dvou dětí pracuje v britské nemocnici, ve volném čase se ale věnuje výrobě panenek pro děti s postižením.

Výrobu speciálních panenek odstartovala čtyřletá dcera Claire Tawell. Malá Matilda trpí sluchovou poruchou. "Hledala jsem pro dceru panenku, která bude přesně jako ona. Žádnou s naslouchátkem jsem nenašla, a to jsem hledáním strávila hodiny. Byla jsem naštvaná, že neexistují žádné panenky pro děti, jako je má holčička. Nikdo na ně nebere ohled. Tímto jsou úplně vyloučené ze společnosti," vypráví Claire. 

Dvojnásobná maminka se rozhodla vzít to do svých rukou a vyrobila panenku s naslouchátkem pro dceru sama. Originální a na míru vyrobené panenky si všimli i ostatní rodiče, kteří hledali podobné hračky. Netrvalo to dlouho a Claire začala vyrábět panenky na objednávku. 

Video se připravuje ...
Thea (3) z Karviné se narodila se vzácným genetickým postižením, které má jako jediná na světě • VIDEO: Facebook rodiny

Vytvořila neziskovou organizaci, která prodává panenky pro děti s Downovým syndromem, sluchovou poruchou nebo například s rozštěpem rtu. Vyrábí je z dobrého srdce, cena produktu v internetovém obchodě pokryje pouze materiál potřebný pro výrobu. Claire prodala už více než dva tisíce panenek. Její hračky kupují dokonce i některé školy. Zařazují tak do kolektivu všechny děti, bez rozdílů. 

Cílem kreativní maminky je, aby se každé dítě, ať už s postižením či bez něj, cítilo být normální a přijaté společností. "Doufám, že panenky, které vyrábím, budou jednou běžné ve všech hračkářstvích, protože pak bude pro tyto děti mnohem lehčí přijmout svou výjimečnost, svůj handicap," dodává nakonec Claire.

Autor: Adéla Ondroušková