Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jaký je život s Alzheimerovou chorobou? Paralyzující, říká dcera nemocného muže

19. ledna 2022 | 05:00

Nepoznává vlastní děti, nesmí řídit, zapomíná na svůj sňatek a potřebuje pomoc při běžných denních aktivitách. I takhle vypadá stáří, ve které nedoufá nikdo z nás. Takový je život s Alzheimerovou chorobou.

Tracy McDonald se o nemoci svého tatínka dozvěděla v roce 2020. Příznaky Alzheimerovy choroby měl její tatínek prý už téměř pět let, při jeho věku zřejmě nepůsobily tak neobvykle. "Když jsme tuhle diagnózu slyšeli poprvé, podlomila se nám kolena. Je to nespravedlivé a strašně se zlobím," popisuje emotivně Tracy. 

"Tatínek byl celý život pracovitý a sportovně aktivní člověk, dělal všechno pro to, aby těmto chorobám předešel. V důchodu si měl užívat volný čas, vnoučata a svou manželku. Místo toho se musíme dívat, jak chřadne." Otec občas nepozná už ani vlastní děti a vnuky. Týden od týdne se jeho stav zhoršuje. 

Na oslavu 50. výročí svatby s jeho paní, maminkou Tracy, se rodina snažila uspořádat večírek, a připomenout tak svému tatínkovi jedny z nejsilnějších okamžiků v životě. "Když si vybavil své dlouhé manželství, byl upřímně potěšený a šťastný. To byl silný okamžik." Tracy také říká, že je těžké vidět, jak se tátovi pomalu vytrácí veškeré životní vzpomínky, zároveň je ale přesvědčena, že péče o něj je v jejím životě momentálně ta nejdůležitější věc vůbec!

Autor: Adéla Ondroušková