Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvacet let žila v bolesti a chtěla si amputovat nohy. Teď se potřetí učí chodit

14. září 2021 | 06:00

Prožívala takové bolesti, že si chtěla amputovat nohy. Z utrpení ji dostala až operace stehenních kostí a maminka, která ji držela nad vodou.

Jamie DeMaagd se narodila jako zdravé dítě. Do šesti let si nestěžovala na žádné bolesti, její rodiče si tedy také ničeho nevšimli. Potom to ale přišlo! Jamie si často stěžovala na bolesti nohou, zejména kyčlí. Pediatrička přisuzovala tyto potíže k běžnému růstu kostí. "Hodně jsem sportovala, takže jsme si mysleli, že to mám i z velké fyzické zátěže."

Problémy ale neustávaly. Ani po osmnáctých narozeninách Jamie se šťastný konec nekonal. Bolest stále přetrvávala a široko daleko nebyl nikdo, kdo by mladé ženě pomohl. "Bylo jisté podezření, že mé stehenní kosti jsou opačně, tedy nezapadají do kloubních jamek, proto mě při chůzi i jiných aktivitách bolí kyčle a kolena," popisuje Jamie. 

Diagnóza se bohužel potvrdila. Následovala komplikovaná operace, kterou jen tak někdo nezvládl. "Musela jsem lékaře najít sama. Nakonec jsem byla úspěšná a v mých dvaceti mi operovali první nohu." Bolest krátce po operaci byla tak strašná, že k Jamie nepustili ani vlastní maminku. "Bylo mi vážně zle. Máma by to neustála." 

Po několika týdnech těžké rehabilitace se Jamie snažila znovu chodit. "Bylo to náročné a stálo mě to hodně úsilí, ale pomohlo mi to. Nedávno jsem proto podstoupila operaci druhé nohy." Dnes statečná žena vidí světlo na konci tunelu. Chodit se sice učí už potřetí, nejspíš to ale konečně má smysl. Brzy se bude dokonce i vdávat a nový život bez bolestí si teprve začíná užívat!

Autor: Adéla Ondroušková