Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Přežila popáleniny 4. stupně a většinu života žila v úzkostech. Dnes své tělo miluje a motivuje ostatní k sebelásce

2. prosince 2021 | 05:00

Jako malá se opařila při hře na schovávanou. Jen o vlásek utekla smrti a zkoušela normálně žít. Jenže lidé nerespektovali její zjizvené tělo a záměrně ji ponižovali. Dnes je Sylvia (53) sebevědomou a hrdou ženou, která s lidmi sdílí své špatné, ale i dobré životní zkušenosti. 

Sylvia Mac je z pěti sourozenců, její rodiče se proto museli opravdu otáčet, aby tak velkou rodinu dobře uživili. "Jako děti jsme doma měli často vypnutou elektriku a koupali jsme se ve vaně při svíčkách." Jednoho dne se toto koupání stalo ale Sylvii osudným. "Máma křičela, ať nechodíme do koupelny, že tam má připravenou horkou vodu do vany. Jenže já jsem se ségrou zrovna hrála na schovávanou a koupelna se mi zdála jako to nejlepší místo pro úkryt," vypráví Sylvia. 

I přes maminčino varování se malá Sylvia v koupelně schovala a vařící vodou se opařila. Rodiče zareagovali rychle a dítě po vytočení čísla na sanitku ochlazovali ledovou vodou. V nemocnici nedávali malé holčičce téměř žádné šance na přežití. Její rodiče pozvali, aby se s dcerou rozloučili. "Zázračně jsem se začala zlepšovat. Nikdo tomu nevěřil, měla jsem popáleniny třetího a čtvrtého stupně." 

Cesta k uzdravení byla pro Sylvii opravdu těžká. Trpěla nočními můrami, neustále musela navštěvovat nemocnice, podstupovat bolestivé procedury i operace. Ani po psychické stránce to nebylo příliš veselé, čemuž nepomohl nástup na střední školu, kde se Sylvia snažila své jizvy za každou cenu skrývat. I přes to schytala ze strany spolužáků či dětí v plaveckém kroužku velké množství urážek. 

"Ty děti říkaly, že vypadám jako had, že jsem čarodějnice. Z pozdějšího věku si pamatuji, jak mi někdo řekl, že nikdy nebudu mít muže." Sylvia ale jednoho milujícího muže potkala a má s ním tři děti. Bohužel ani po všech těchto pěkných zkušenostech nebyla schopna mít se ráda. Všechno se to změnilo až po několika letech v panice, úzkostech, depresích, po jednom rozvodu a několika propitých nocích.

"Máma se na to už nemohla dívat a vzala mě na dovolenou. I tam jsem se občas setkala s nehezkým chováním cizích lidí. Když jsem viděla, jak to maminku trápí, rozhodla jsem se to už konečně změnit." Sylvia na pláži bez ostychu ukázala své tělo a tehdy nastal velký zlom. Po návratu z dovolené si založila sociální sítě, kde svůj příběh sdílela, a dnes učí ostatní, jak na zdravou sebelásku. 

Autor: Adéla Ondroušková