Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Porod naprosto bez bolestí byl znamení! Holčička se narodila bez kostí v končetinách

27. srpna 2021 | 06:00

Přivést na svět dítě bez kontrakcí je nesplnitelný sen pro většinu žen. Této mamince z Norska se to povedlo. Při porodu nepociťovala žádné bolesti, narodila se jí ale dcera s vrozenou vadou končetin. 

Charlene Storhaug měla bezproblémové těhotenství. Jedinou její komplikací bylo prý dvacet kilo nahoře. A taky pár nepříjemných kopanců do žeber. „Dva měsíce před termínem jsem se probudila s lehkou bolestí v zádech, která podle doktorů vedla k začínajícímu porodu.“ Lékaři se nemýlili, o pár hodin později se rodičům narodila dcera Mia, která maminku netrápila téměř žádnou porodní bolestí. 

Něco to nejspíš ale znamenalo! Miu krátce po narození odvezli na speciální oddělení, kde ji museli prohlédnout. „Hodina bez ní byla nekonečná a nejtěžší v mém životě,“ vzpomíná Charlene. Jejich holčička se narodila bez palce a kůstky v ruce, taky bez velké kosti na nožičce, která spojuje koleno s dolní částí končetiny. 

„Mia je jinak naprosto zdravá. Ručička bude v pořádku. Teď naše holčička dostává sádru, aby její ruka nebyla tolik vychýlená. Později ji ale čeká operace, která by měla zajistit, aby ruka byla funkční a na pohled v pořádku.“ U nožičky to je bohužel komplikovanější. Charlene s partnerem musí nechat dceři nožičku amputovat od kolene dolů. 

„Zní to zle, ale my jsme s tím smíření a těšíme se, až Mia dostane náhradní nohu a naučí se chodit. Jinak je to veselé dítě a pro nás je nejdůležitější, že to má řešení.“ Rodina Miušky je přesvědčena, že právě tohle je pro ni nejlepší možnost, a negativní komentáře ostatních odmítá. „Každé narozené dítě je dar. Každé dítě je jiné a unikátní. To naše je zkrátka takové a jsem si jistá, že bude v životě šťastné jako děti bez tohoto problému,“ dodává nakonec Charlene. 

Autor: Adéla Ondroušková