Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novorozeně zemřelo kvůli metabolické vadě. Bylo mu 6 dní

7. prosince 2021 | 06:00

Rodina Chaversových zažila noční můru všech rodičů. Přišla o miminko, které se zdálo být zdravé. Chlapci byla diagnostikována metabolická vada, která nebyla slučitelná se životem. Miminko zemřelo šest dní po svém narození. 

Breinne Chavers potkala svého vysněného muže v roce 2010. Jejich láska neznala hranic, proto si s ničím příliš nelámali hlavu. Svatba se konala pár měsíců po seznámení a první děťátko si Breinne vezla pod srdcem už z líbánek. Po porodu prvního dítěte se manželé rozhodli, že chtějí velkou rodinu, a brzy si tento sen začali plnit.

"Po narození čtvrtého dítěte jsem cítila, že ještě nejsme kompletní. Cítila jsem, že další děťátko se nám narodí už brzo," vzpomíná Breinne. A měla pravdu! Další miminko porodila o patnáct měsíců později, a to doma, stejně jako předchozí tři děti. Malý Sterling začal mít krátce po narození respirační potíže. Po příjezdu do nemocnice se stav malého chlapce prudce zhoršoval. Zastavilo se mu srdce, měl několik záchvatů a selhávaly mu orgány. 

O pět dní později lékaři zjistili, že Sterling má vážnou metabolickou vadu. Jeho tělo nedokázalo správně zpracovávat bílkoviny a vyplavovat dostatečné množství amoniaku. Nadměrné množství amoniaku v krvi způsobilo proto chlapečkovi poškození mozku a zástavu srdce. "Nebyl mu ani týden, když zemřel. Je to něco, co si nedokážete představit. Vytratila se z něj barva, jeho hruď se přestala hýbat. Byla jsem odhodlaná zemřít taky," vypráví Breinne. 

Statečná maminka se ale naučila se svým smutkem žít. "Nepřestávám být smutná. Nechci na něj a na tu ztrátu zapomenout. Jen se já i moje rodina učíme s touhle realitou žít!" Rodina nedávno přivítala na svět dalšího člena do party. Na malého Sterlinga budou vzpomínat s láskou a úsměvem na tvářích všichni společně. 

Autor: Adéla Ondroušková