Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Její syn se narodil slepý. Během pandemie se naučila Braillovo písmo, aby pomohla jemu i dalším lidem

25. června 2021 | 06:00

Slepota syna Finna jí obrátila život vzhůru nohama. Dnes je přesvědčena, že nevidomý syn dokáže žít šťastně. Založila dokonce organizaci pro pomoc rodinám, do kterých se narodí děti s podobnou diagnózou, jako má Finn. 

Alison Clougherty porodila v roce 2017 chlapečka. Těhotenství probíhalo zcela bezproblémově, porod byl ale naneštěstí celkem komplikovaný. Chlapec ležel chvíli v inkubátoru, do odchodu z porodnice se ale zdálo být všecko v pořádku. "Pár hodin před propuštěním lékař oznámil, že Finn má za okem menší množství krve, nejspíš z náročného porodu. Mělo se to vstřebat samo, jen jsme museli chodit na kontroly k oftalmologovi," vypráví Alison.

Krev za okem nezmizela a rodina musela s miminkem na podrobnější vyšetření. Několik náročných dnů plných strachu nakonec ukázalo, že Finn je slepý na obě oči. "Nebylo to pouze jedno oko, neuvidí nikdy dokonce ani na jedno." Musel podstoupit dvě operace, po kterých mohlo nastat zlepšení. To se ale nekonalo. 

"Lékaři mi řekli, že děti, jako je Finn, jsou většinou upoutané na specializovaných odděleních. Vlastně naznačovali, že ze života mít nic nebude." Alison ale sebrala poslední síly a začala hledat cestu, jak svému synovi pomoct ke šťastnému životu. "Opravdu je málo lidí, kteří umí se slepými zacházet. Nakonec jsme ale našli někoho, kdo nám řekl, co dál." 

Během covidové pandemie se Alison učila Braillovo písmo, aby byla schopná svého syna naučit něčemu novému. S kamarádkou Stacy, která má syna s podobným onemocněním jako Finn, založila neziskovou organizaci. Ta má za úkol pomáhat rodinám s nevidomými dětmi. Alison je odhodlána pomoct nejen svému synovi, ale také ostatním dětičkám a jejich rodičům, kteří se cítí podobně bezmocně jako ona, když zjistila Finnovu diagnózu. 

Autor: Adéla Ondroušková