Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Doma se nestydím, ale ven nosím paruku, říká krásná dívka s alopecií

27. dubna 2021 | 06:00

Místo zapletených copů má teď holou hlavu. Krásná mladá žena trpí autoimunitním onemocněním, které jí nevratně sebralo nejen vlasy, ale také osobnost. Učím se žít bez nich, říká...

Sarah Broadhead trpí od malička onemocněním, které jí změnilo život. "Alopecia areata je vypadávání vlasů. Matně si pamatuji, že už v dětství mi maminka něčím mazala hlavu. To, že vlasy ale ztrácím úplně, jsem zjistila až o pár let později," říká Sarah. Mladá kráska tvrdí, že pro ni vlasy byly vždy velmi důležité. Vytváří jakousi pomyslnou korunu člověka. Zejména pro ženy jsou vlasy něčím nenahraditelným. Jaké to tedy je, když o ně prostě přijdete?

"Zničehonic jsem přišla domů a na hlavě jsem měla místo bez vlasů. Občas to zarostlo, někdy vypadávání pokračovalo. Je to jako na houpačce." Velký vliv mají na alopecii u Sarah nejspíš hormony. Zkusila několik antikoncepčních metod, diety, eliminovat stres i léčbu steroidy. Nepomohlo nic. Rozhodla se tedy si hlavu oholit úplně. 

"Opravdu to pro mě bylo těžké. Naprosto mě to změnilo. Život bez vlasů byl nepředstavitelný. Necítila jsem se bez nich samozřejmě komfortně, ale zvykla jsem si a ve finále to zas tak zlé nebylo." Mladou ženu hodně podpořil milující přítel, což pro ni bylo rozhodující.

Před rodinou se Sarah nestydí být bez vlasů, ale na veřejnost si takhle vyjít ještě netroufá a nosí paruky. Půvabná Sarah je bez vlasů stále stejně krásná. Dominantní oči a široký úsměv jí dodávají ženskost, kterou jí ztráta vlasů částečně sebrala. Zkrátka to umí nosit! 

Autor: Adéla Ondroušková