Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chybí jí kořeny zubů a bez rovnátek se nenají. Připadala jsem si jako exponát v zoo, říká

6. dubna 2021 | 06:00

Zatímco spousta žen touží po zářivém úsměvu, Kristýna by si přála mít alespoň pevné zuby, normálně jíst a zažít den bez bolesti. Má totiž neznámou genetickou anomálii, kvůli které jí chrup drží na místě jen rovnátka.

Bylo jí něco kolem devíti let, když se dozvěděla, že nikdy nebude mít úsměv jako jiné dívky. Nasadili jí rovnátka, která nosí dodnes. Pokud by je neměla, zuby by jí kvůli vrozené vadě už dávno vypadaly. Naděje na lepší časy jí svitla až díky veřejné sbírce. Musí totiž podstoupit velmi náročnou a nákladnou operaci, po které by už měla konečně žít plnohodnotný život.

Vývoj čelisti se zastavil

„Mléčné zuby jsem měla ještě normální. Když mi ale začaly růst druhé zuby, tak mi vznikl v puse veliký předkus a mezera mezi prvními řezáky. Tento problém se řešil klasicky snímacími rovnátky. Po určité době se ovšem zjistilo, že vývoj mé čelisti se zastavil a není zde místo pro všechny zuby, a o několik zubů jsem přišla. Nasadili mi fixní aparát (rovnátka napevno), který mám dodnes,“ začíná své vyprávění Kristýna. Co se děje, zjistili lékaři až podle prvního rentgenového snímku. „Na něm bylo vidět, že nemám kořeny zubů,“ pokračuje s tím, že tehdy žádný z lékařů nebyl ještě schopen říct, jak je to možné. „Prošla jsem rukama i významných doktorů, studovali mě v odborných knihách, ale abych pravdu řekla, připadala jsem si jako nový exponát v zoo.“ Hůř ale snášela posměšky ve škole. „Styděla jsem se za to a stranila jsem se lidí. Dlouho mi trvalo to v sobě sama zpracovat,“ přiznává.

Operace zlepšení nepřinesla

V roce 2012, kdy se dokončil růst, kvůli hlubokému skusu absolvovala operaci, při které došlo k posunu spodní i horní čelisti. „Nejhorší byly tři měsíce, kdy jsem byla jenom na tekuté a posléze kašovité stravě, takže jsem měla pořád hlad. V nemocnici jsem zhubla asi o šest kilo během pěti dní. Nějak zvlášť jsem to ale neprožívala. Spíš jsem si dělala legraci z toho, jak jsem byla nateklá, jako by mě srazil vlak,“ vzpomíná. Jenže problémů se nezbavila. „Na stoličkách jsem měla čtyři až pět milimetrů mezeru, s tím se moc nenajíte. Podvědomě spodní čelistí skusuji při jídle dozadu a ničím si tím čelistní klouby. Potřebuji navýšit skus, aby se ulevilo čelistním kloubům a abych se vyhnula jejich případné implantaci. Když budou ve správné pozici, tak se můžou ještě zahojit,“ doufá Kristýna.

Konečná diagnóza

V dospívajícím věku absolvovala genetické testy a dozvěděla se, že má neznámou genetickou anomálii, která zapříčiňuje resorpci kořenů, tedy jejich naprogramovanou ztrátu. „Bolesti, zasekávání čelistních kloubů při jídle jsou na denním pořádku. Už roky si nekousnu ani do jablka, protože bych si zuby vylomila. Musím se také omezovat v různých jídlech, která buď nerozžvýkám, nebo která jsou moc sladká, kyselá, horká a studená. Zuby jsou hodně citlivé a rychle reagují i na změnu počasí a tlaku. Z toho mívám také bolesti hlavy,“ říká Kristýna. Jedinou cestou, jak z toho ven, je kompletní implantace zubů, která je však velmi finančně náročná, pojišťovna jí náklady odmítla proplatit. Vyhodnotila totiž její případ jen jako pouhý estetický zákrok.

Veřejná sbírka

Proto se rozhodla vzít věci do svých rukou a šla do veřejné sbírky, ve které se jí zatím podařilo vybrat 83 procent nastavené částky. „Čekají mě tři fáze operace. První je vyndání šroubků a svorek z horní čelisti, které tam brání zavedení implantátů. Poté bude následovat asi půlroční hojení a pak se musí ještě v horní čelisti doplnit kost, protože mi tam chybí třeba dva až tři milimetry. Po zahojení dojde teprve ke třetí fázi, k samotné implantaci, při které se vyndají všechny zuby a nahradí se novými. Operace je ale kvůli všem okolnostem a faktorům náročná a nevyzpytatelná.“

Sbírka Znesnaze21 je dárcovská platforma, která jako první v České republice zkrátila dobu založení charitativní sbírky na desítky minut. Vznikla, aby mohla rychle a bezpečně spojit mnoho lidí, a zajistit tak finanční pomoc tam, kde je to skutečně potřeba. Zakladateli jsou Čestmír Horký a Karel Janeček. Kristýnu můžete podpořit prostřednictvím stránek Znesnaze21.cz

Proč je důležité chodit na zubní hygienu? Na to se podívejte v pořadu Mall.tv Na vlastní otvor.

Autor: Štěpánka Bínová