Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sedmiletá dívka prodává limonádu, aby si zaplatila operaci mozku. Její matka je samoživitelka

5. března 2021 | 06:00

Sedmileté Lize Scott z Alabamy se začátkem ledna obrátil život vzhůru nohama. Po prodělání epileptického záchvatu přišli lékaři s děsivou diagnózou: bilaterální schizencefalií mozku. Její matka však na drahou operaci neměla dostatek financí, a tak se malá Liza rozhodla, že si na ni vydělá sama. 

Rozhodnutí malé holčičky obletělo celý svět. Na jednu stranu jsou lidé ohromeni jejím nápadem, na stranu druhou jsou v rozpacích. "Příběh o malé dívce, která sama šetří peníze na chirurgický zákrok, je důkazem absolutního selhání lidské společnosti. Milionáři by neměli existovat, ne ve společnosti, kde si dítě samo vydělává na záchranu života," vyjadřují se lidé na sociální síti Twitter k případu sedmileté Lizy.

V lednu dívenka prodělala epileptický záchvat a o pár týdnů později přišli lékaři s děsivou diagnózou odhalující deformaci mozku, přičemž operace je jediným možným řešením. "Obvykle se u těchto výjimečných případů objeví pouze jedna deformace. U Lizy našli rovnou tři," říká její matka samoživitelka, která uspořádala dobročinnou sbírku, jejímž cílem bylo vybrat 75 tisíc dolarů. Momentálně částka překročila už trojnásobek.

Vedle limonády prodává Liza ve svém stánku také sušenky a různé dortíky. Její matka by ji raději viděla, jak poletuje někde venku a užívá si své dětství, na druhou stranu její rozhodnutí obdivuje a ve všem ji podporuje. Sama je navíc překvapená, kolik podpory se jim od veřejnosti dostalo. "Je to neuvěřitelné množství lásky a podpory, které nemá konce. Jsem za to neskutečně vděčná." Malé Lize se podařilo vybrat prodejem limonády 15 tisíc dolarů a téměř 300 tisíc dolarů získala pomocí dobročinné sbírky. Plánovaného zákroku se ale opravdu bojí. "Bojím se, že to nezvládnu, ale moje maminka věří, že ano. Tak budu věřit taky," říká Liza.

Na statečnou dívenku se podívejte ve fotogalerii:

Veterán druhé světové války doprovodil svou vnučku k oltáři. Dva dny poté zemřel. Podívejte se na dojemné video:

Video se připravuje ...
Veterán druhé světové války doprovodil svou vnučku k oltáři. Dva dny na to zemřel • VIDEO: www.youtube.com/Rumble Viral

Autor: Aneta Valešová