Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Porodila ve 25. týdnu, dcera nevážila ani kilo! Matka napsala emotivní vzkaz rodičům předčasně narozených dětí

23. března 2021 | 06:00

Měla se narodit 24. března 2021, ale přišla na svět již 13. prosince 2020. Předčasně narozená holčička bojuje o život ze všech sil. I přes skeptické názory lékařů to ale vypadá, že miminko brzy vymění nemocniční postýlku za nepostradatelnou náruč rodičů v bezpečí domova. 

Allanah Deanna  napsala dopis všem rodičům, kterým se vysněné miminko narodilo o několik měsíců dříve. Sama porodila ve 25. týdnu těhotenství a její dcera nevážila ještě ani kilogram. Lékaři ji připravovali na nejhorší. "Říkali, že se může stát, že ji budou resuscitovat, že neuslyším pláč, a celkově to podle nich nemuselo dopadnout vůbec dobře." Holčička se ale po porodu hlasem ozývala po celé porodnici, a dokonce nebylo nutné jí nějak pomáhat k dýchání. 

Miminko, které by se vám vešlo do dlaně, ale nemělo vyhráno. Narodilo se opravdu brzy a každou minutu bojovalo o život. "Chci dodat sílu všem rodičům, kteří byli nebo budou na tom stejně, jako jsem teď já. Je to šok. Nikdo vám negratuluje, první fotka miminka není nic hezkého, všude vidíte hadičky a slyšíte zvláštní pípání, kterému nerozumíte. Na tváři lékařů nevidíte úsměv, ale spíš vás svým zamračeným výrazem připravují na nejhorší. Každý telefonát vám rozbuší srdce strachy a moc toho nenaspíte," podrobně popisuje Allanah. 

Její dopis má ale i pozitivní část. "Všechno je to děsivé a strašidelné, ale je to tak. Takhle vaše miminko přišlo na svět. Takhle jste se stali rodiči a ty hadičky i divné zvuky ze všech těch přístrojů jsou důkazem, že zde to maličké děťátko je a žije! Kromě strachu ucítíte obrovskou lásku, získáte nevídanou sílu věřit, že to ten malý zázrak zvládne, a budete si představovat, jak za pár měsíců ležíte doma na sedačce se zdravým miminkem na hrudi."

Emotivní a dojemný dopis statečné maminky vzal za srdce už několik desítek rodičů. Zatím se neví, jaké následky holčičku potkají, její maminka je ale přesvědčena, že start do života dcery bude mít šťastný konec. Na závěr přeje Allanah všem rodičům s předčasně narozeným dítětem hodně sil. Ne všechny rodiny totiž mají to štěstí, že si domů odvezou zdravé miminko. 

Podívejte se na video, jak je to s porodem během pandemie covid-19:

Autor: Adéla Ondroušková