Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Goldie Hawn: Proč si ani po 35 letech nevzala Kurta Russella? Tohle je její recept na štěstí

21. listopadu 2019 | 06:00

Právě dnes jí je sedmdesát čtyři let. To už je docela požehnaný věk, ale tahle americká herečka si s tím hlavu neláme. Za minimum vrásek sice vděčí nějaké té plastické operaci, ale tělo si udržuje pomocí pravidelného pohybu, hlavně jógou a jízdou na kole. Do pravidelného pohybu počítá zřejmě i sex se svým dlouholetým partnerem Kurtem Russellem, který ale není jejím manželem. Jaký je skutečný důvod, proč se nikdy nevzali?

Goldie Hawn se narodila ve Washingtonu do rodiny hudebníka, není tedy divu, že i ona byla hudbou ovlivněná. Od malička tančila, hlavně se věnovala baletu a stepu. Ostatně, stačí se i dnes podívat na její držení těla a je jasné, odkud ho získala. Když jí bylo šestnáct, poprvé veřejně vystoupila v baletu Romeo a Julie. Odmaturovala a šla studovat herectví a dramatický obor na American University Washington DC. V polovině šedesátých let se objevila v řadě epizodních rolí v seriálech, ale dost brzo se prosadila jako komediální herečka. V roce 1969 získala Oscara jako nejlepší herečka ve vedlejší roli ve filmu Kaktusový květ. Bylo jí 24 let.

Komediální talent nezapře

Goldie si brzo získala velké sympatie u diváků, kralovala zejména v komediálně laděných filmech. Vidět jsme ji mohli ve snímcích Šampón, Vojín Benjaminová, Trenérka, excelovala v komedii Klub odložených žen či ve filmu s Meryl Streep Smrt jí sluší. Jen málokdo ví, že kolem dvacítky trpěla depresemi, panickými atakami a úzkostnými stavy. Později prozradila, že důvodem byl zřejmě válečný dokument, který viděla jako malá holka. Navštěvovala odborníky a podařilo se jí úzkostné stavy překonat.

Ve stejném roce, kdy obdržela Oscara, se vdala za režiséra a tanečníka Guse Trikonise. Vydrželo jim to do roku 1976, kdy se rozvedla a vzápětí si vzala komika a hudebníka Billa Hudsona. Porodila nejprve syna Olivera (1976) a pak dceru Kate (1979). Obě děti se věnují herectví, dcera Kate byla nominována na Oscara za film Na pokraji slávy a obdržela za něj Zlatý glóbus. Geny se zřejmě nezapřou. Manželství s Billem vydrželo Goldie jen 4 roky, rozvedli se v roce 1980.

Dvě svatby, dva rozvody, do třetice už ne!

Pak se herečka zařekla, že se už nikdy nevdá, protože manželství není záruka šťastného vztahu. O pár let později začala žít s hercem Kurtem Russellem, s nímž si zahrála v komedii Přes palubu. Přestože mnozí říkali, že jim to nebude klapat, zmýlili se. Navzdory tomu, že se prý ti dva spolu vyspali už na prvním rande – a víte, co se říká... Ti dva se potkali mnohem dřív, už v roce 1966, kdy bylo Goldie jednadvacet a Kurtovi pouhých 16 let. „Říkala jsem si už tehdy, že je rozkošný, ale byl moc mladý. Já jsem si už mohla dát panáka, on ne. Když jsme se pak o mnoho let později znova potkali, vzpomněla jsem si na to naše první setkání a na to, jak moc se mi líbil,“ řekla Goldie v rozhovoru pro BBC.

Když spolu začali žít, stali se jedním z nejkrásnějších hollywoodských párů. Oba pak vychovávali děti z předchozích vztahů – Olivera, Kate a Bostona, kterého měl Kurt se svou manželkou, s níž se rozvedl po čtyřech letech manželství. V roce 1986 přivedli na svět společného potomka, syna Wyatta, ten si později zahrál například v seriálu 22 Jump Street. Na otázku, proč se nechtějí vzít, odpovídají stejně už přes 30 let. Některé páry se domnívají, že svatba je perfektní způsob, jak ukázat světu nehynoucí lásku a odhodlání sdílet společný život.

Odmítá vyhazovat peníze za svatební oslavu

Ale Goldie Hawn vidí manželství jako hromady zkázy a sklíčenosti, které vedou k rozvodu. „Kdybych se vdala, brzo bychom se rozvedli,“ prohlašuje cynicky. Občas si šťouchne do těch, kteří uctívají posvátnost manželství, a tvrdí: „Pokud máte rádi svou nezávislost a máte dost peněz, nežeňte se a nevdávejte se.“ A náklady na svatbu považuje za zbytečné. Goldie Hawn řekla v rozhovoru Oprah Winfrey, že odmítá vyhazovat peníze za svatbu a raději je dá zneužívaným dětem. Diamantový prsten však má.

Oba s Kurtem pak říkají, že nepotřebují žádný papír na to, aby jim to klapalo. Jejich netradiční romantika trvá ale skutečně déle než většina manželství v zábavním průmyslu. Že by na tom opravdu něco bylo? V rozhovoru pro časopis Porter Goldie řekla, že trvalý vztah není o manželství, ale o kompatibilitě a komunikaci. „A oba musí chtít, aby to fungovalo.“ Jejich recept na spokojený vztah? „Musíte si říct: Chci být s tímto mužem? Chci být v tomto vztahu? Jsem ochotna něco dát? Jak to může vzkvétat? Žádné manželství, žádný obřad, žádný prsten vám nic nezaručí. A je to taky o tom, že se neztratíte navzájem. Můžete mít odlišné názory a nemusíte se na všem dohodnout, ale učíte se, jak se vypořádat s nesouhlasem.“

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE


Autor: aši