Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pavel Trávníček: Proč mu to vyšlo až se čtvrtou Popelkou a odkud vzal pohádkové jmění?

23. října 2019 | 06:00

Za pár dnů oslaví své devětašedesáté narozeniny. I když mu ale klepe sedmdesátka na dveře, těžkou hlavu z toho nemá. Po svém boku má o pětatřicet let mladší manželku, s níž si dokonce ještě pořídil syna, kterému budou teď v prosinci tři roky. Která žena se stala tou jeho životní Popelkou?

Herec, moderátor a dabér se narodil 26. října 1950 v Konicích u Prostějova. Maminka byla Slovenka a otec pocházel z Hané. Vystudoval brněnskou JAMU a hned poté nastoupil do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků. Bylo mu pouhých 23 let, když dostal svou první velkou filmovou roli, která z něj udělala z minuty na minutu nesmrtelnou hvězdu. Byla to slavná Vorlíčkova pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Princové, ze kterých fanynky šílely

Postavu prince v pohádce ale namluvil nyní již zesnulý Petr Svojtka, protože režisérovi se nelíbil Pavlův moravský akcent. Nebyla to ovšem pouze Popelka, později si zahrál ještě mnoho dalších princů, ze kterých se divačkám podlamovala kolena. Byly to například pohádky Třetí princ, kde si zahrál opět po boku Libuše Šafránkové, O štěstí a kráse, O princi, který měl o kolečko víc a mnohé další. Pohádkové role ztvárňoval především v letech 1980–1992. Možná to mnohé překvapí, ale při natáčení Třetího prince odmítl Trávníček dubléra a po Adršpašských skalách skutečně lezl sám s pomocí úchytů, které mu připravili horolezci.

Vedle filmu hrál samozřejmě také v divadlech, například v Divadle E.F. Buriana nebo v Městských divadlech pražských. Od roku 1990 působil v Hudebním divadle Karlín tři roky jako umělecký ředitel. Pak založil svou vlastní uměleckou agenturu, soukromé divadlo Skelet. To v roce 2006 přejmenoval na Theatre Illusion Biograf. Od ledna 2008 hostuje Divadlo Pavla Trávníčka v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

Moderátor pěveckých soutěží a vynikající dabér

V devadesátých letech se věnoval i moderování, na Primě měl pořad Carusošou, později moderoval se Sabinou Laurinovou pořad Do-Re-Mi. Vedle divadla a filmování taky daboval, a to takové hvězdy, jako jsou například Alain Delon, John Travolta či Mel Gibson. Možná i díky tomu se o něm vždy mluvilo jako o playboyovi. On sám ale tohle tvrzení mnohokrát vyvracel a říkal, že prý to se ženami moc neumí.

Možná má pravdu, ale partnerek měl ve svém životě spousty. První manželkou byla herečka Simona Stašová, druhou baletka Eva Štefková, s ní má syna Adama. S ním se ale nevídá. Třetí ženou (s níž ale nebyl sezdaný) byla herečka a režisérka Helena Dytrtová, s ní má syna Pavla. Třetí manželkou byla na krátký čas provozní divadla Skelet Lucie Vrbová, manželství skončilo po půlroce. Podle slov jeho exmanželek a partnerek byl princem jen na filmovém plátně, v životě se choval prý agresivně. To herec ovšem popírá a tvrdí, že je to pouhá pomsta za to, že je opustil. Jaká je tedy pravda, vědí opravdu jen samotní protagonisté.

Čtvrtá Popelka a luxusní auta jako koníček

Se současnou manželkou Monikou se poznal v roce 2003 během natáčení televizní pěvecké soutěže. Chodili spolu dvanáct let a v roce 2015 se vzali a narodil se jim syn Maxmilián. Oba tvrdí, že věkový rozdíl neřeší a že jim to pořád klape. A Monika může být klidná i v tom, že se nemusí obávat finanční krize. Přestože má Pavel nákladného koníčka a vlastní několik drahých automobilů včetně rolls-royce (dokonce ho pronajímá), o peníze nouzi nemá. Princem v životě sice není, ale před lety se mu podařilo se k pohádkovému životu přiblížit. Po svém strýci z Austrálie totiž zdědil doslova pohádkové jmění.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

Autor: aši