Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Heath Ledger: Lamač srdcí, který zaplatil za slávu a touhu po dobrodružství smrtí

  • Ženám lámal srdce a ani on si ženy neodpíral.
    3. dubna 2019 | 06:00

    Zítra by oslavil čtyřicítku. Nedožil se ani třiceti. Zemřel předčasně ve svých osmadvaceti letech, když pravděpodobně spolykal smrtící koktejl antidepresiv a léků na zklidnění. Jeho srdce nevydrželo a pomoc přišla pozdě. Zemřel jeden z nejlepších filmových padouchů, který se ale proslavil moc rychle. Žil krátce, ale zůstaly po něm role, na které se nezapomíná.

    Za svou roli ve Zkrocené hoře získal nominaci na Zlatý glóbus i Oscara. Toho však dostal až za temnou postavu Jokera ve filmu Temný rytíř – bohužel ale posmrtně. Zabila ho smrtící dávka léků, které špatně zkombinoval? Deprese? Nebo "jen" příliš hektický život? 

  • Chytrý kluk z Perthu

    Ve filmu Zkrocená hora.
    Autor: Profimedia

    Narodil se 4. dubna 1979 v australském Perthu a už odmalička byl velmi talentovaný. Rád a dobře fotografoval a taky natáčel s kamerou. V dokumentu, který o něm v roce 2017 vznikl, je vidět, jak právě tohle zbožňoval. Od svých třinácti let se objevoval v australských filmech a v roce 1999 ho proslavila role ve snímku Deset důvodů, proč tě nenávidím. Zamilovali se do něj nejen diváci (a hlavně divačky) – jeho herectví ocenila i kritika. Další role si pečlivě vybíral, netoužil po škatulkách. O rok později si zahrál syna Mela Gibsona ve filmu Patriot.

  • Trpěl depresemi, nebo byl naopak plný života?

    Role Jokera v Temném rytíři a posmrtný Oscar.
    Autor: Profimedia

    Za svůj život natočil jen kolem dvacítky filmů, ale stály za to. Zazářil ve snímcích Příběh rytíře, Ples příšer, Zkrocená hora, Kletba bratří Grimmů či Temný rytíř. Na každou roli se vždy připravoval tak, jako by byla poslední. Chtěl jí dát naprosto vše. Dokázal se do postavy doslova ponořit, a to se líbilo kritikům i ženám, kterým doslova lámal srdce. Právě role Jokera v Temném rytíři ho prý psychicky zdeptala. Připravoval se tak poctivě, že to nemohl unést. Ovšem dokument I Am Heath Ledger režiséra Derika Murraye tvrzení o depresích vyvrací. Ledgera naopak popisuje jako živelného muže, který jen toužil po dobrodružství a byl náruživý ve všem, co dělal.

  • Ženy ho milovaly a on si je neodpíral

    Heath Ledger s matkou své dcery, herečkou Michelle Williamsovou.
    Autor: Profimedia

    Byl to chlap, který se ženám líbil. Tak trochu tajemný a smrtonosný pohled s úsměvem, to byla opravdu kombinace, které ženy nemohly odolat. Za svůj krátký život jich poznal celkem dost, užíval si dokonce i s Naomi Campbell. V roce 2004 se ale zamiloval do kolegyně Michelle Williams, když natáčeli Zkrocenou horu. A bylo to jako v knihách – láska na první pohled. Zplodili spolu dceru Matildu, ale bohužel jim vztah nevydržel. I když Heath tvrdil, že Michelle je jeho spřízněná duše, nevydržela jeho neustálé excesy a zřejmě ani jeho živelnost.

  • Konec ho čekal na Manhattanu

    Příběh rytíře, 2001.
    Autor: Profimedia

    Byl slavnější a slavnější a začal se skrývat před zraky lidí. Nemohl spát, měl noční můry, a aby to zvládal, polykal jeden prášek za druhým. Snažil se sice, aby to nikdo nevěděl, ale tušili to všichni. Možná skutečně žádnými depresemi netrpěl, ovšem podle mnohých kolegů byl tak nabitý energií, že celou noc nedokázal spát. Po smrti našla jeho rodina deník, který byl ale plný tajemných kreseb i vět. Kdo ví, co skutečně Heath cítil. Bylo mu pouhých 28 let, když ve svém newyorském bytě zemřel. Rok po smrti získal Oscara za roli Jokera v Temném rytíři.

    Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE

Autor: aši
Diskuse ke článku
.