Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Byl vám nevěrný, ale ještě ho chcete? 5 kroků, jak můžete vztah zachránit

  • nevěra
    17. listopadu 2019 | 06:00

    Přestože po provalené nevěře většinou vztahy končí, ne vždy to musí znamenat definitivní konec. Některé ze zasažených párů se s ní dokážou vyrovnat a nakonec spolu zůstat. Pokud i vy jste raněná, ale přesvědčená, že to zkusíte dál, je dobré znát kroky, které vám pomůžou partnerovo selhání překonat.

    Přišla jste na jeho nevěru nebo se vám přiznal? V první chvíli máte nejspíš pocit, že se vám zhroutil svět, že tuhle zradu nikdy za nic neodpustíte a toho darebáka nechcete už nikdy vidět. Jenže až vychladnete, dojde vám, že i přes tu všechnu bolest a ztrátu důvěry nechcete o něj přijít. Pokud jste si jistá, že váš vztah za to i tak stojí, že vaše láska je natolik silná, aby to překonala, pak se vrhněte do nápravy. Jen pamatujte, že musíte do toho jít oba se stejným nasazením.

  • Zapomeňte na mstu

    nevěra
    Autor: istock

    Častou první reakcí na nevěru bývá: když to udělal on, udělám to také. Ale věřte, že to není vůbec dobrý nápad! Hlavně tehdy, když o partnera ještě stojíte. To, že uděláte to samé, automaticky nevymaže jeho přešlap. A neznamená to, že si budete najednou rovni a budete moct začít s čistým štítem. Věřte, že vám určitě nebude lépe. A nechcete se přece chovat jako trucovitá puberťačka, která skočí do postele s prvním člověkem, kterého potká.

  • Najděte příčinu. V klidu!

    nevěra
    Autor: istock

    Důležitým krokem, který je součástí "léčebného procesu", je dozvědět se důvod, proč k nevěře došlo. Pokud se tak nestane, nikdy se nezbavíte obav, že se vše může opakovat. Sedněte si a v klidu si popovídejte o tom, co partnera k takovému jednání vedlo. Proč ke všemu došlo, zda byla nevěra jednorázová, nebo v paralelním vztahu byly city. Jestli důvodem k nevěře byly jakékoli nedostatky ve vašem vztahu, snažte se je řešit. Bude to těžké, ale jedině tak budete moci jít opět vpřed. I když to zní neuvěřitelně, nevěra může mít na vztah i dobrý vliv. V některých případech je nevěra velkým momentem zastavení, kdy si oba partneři mohou uvědomit, jak moc o původní vztah stojí.

  • Nepřipomínejte mu jeho chybu každý den

    nevěra
    Autor: istock

    Pokud jste se rozhodla, že vašemu vztahu dáte ještě šanci, snažte se opravdu odpustit, přestože nikdy na jeho čin nezapomenete. Tím, že mu každou chvíli budete připomínat, co udělal, jak moc vám ublížil, se nikam neposunete. Jen se budete oba trápit dál. Rozhodně proto zbytečně nerýpejte, nepřipomínejte a nenarážejte. Musíte dokázat se přes tu zradu přenést, nic si nevyčítat, ale hledět vstříc budoucnosti.

  • Buďte trpělivá!

    nevěra
    Autor: istock

    Je jasné, že vaše důvěra je hodně nalomená. A budete možná potřebovat hodně času, než se vše zas vrátí do normálních kolejí. Každý podvedený potřebuje určitou dobu na to, aby se zhojily veškeré citové rány a aby si utřídil veškeré myšlenky v hlavě. Nevěra s každým vztahem vždy zahýbe a vždy ho nějak změní. Ale pokud se budete oba snažit, může to být změna k lepšímu. Rozhodně ale zapomeňte na přehnané kontrolování partnerova soukromí. Nešmejděte mu v kapsách, v mobilu ani v počítači. Nemusíte mu věřit ihned, ale prohledávat jeho soukromí se vám nevyplatí. Buďte trpělivá. Ztracená důvěra se bude vracet nejspíš pomalu, ale jakmile se to podaří, váš vztah má zase velkou šanci.

  • Najděte odbornou pomoc

    nevěra
    Autor: istock

    Máte potřebu se se svým trápením svěřit nebo potřebujete další konkrétní rady, jak se s nevěrou vyrovnat a váš vztah zachránit? Možná všemi svými emocemi zasypete nejlepší kámošku nebo svou mámu. I když máte pocit, že ony vám jsou nejblíž, a tudíž vám nejvíce pomohou, nemusí tomu vůbec tak být. Je totiž jasné, že budou jen na vaší straně a možná vás ovlivní tak, jak nechcete. A nejspíš vám budou také radit podle svých osobních zkušeností. Mnohem lepší je všechno probrat s někým, kdo je nezaujatý, není do situace osobně zatažen a nebude mít sklony vám dávat své emočně podbarvené rady. Proto se nebojte a klidně vyhledejte nějakého nezávislého odborníka, který vám poradí, jak máte pracovat sama se sebou, a pomůže vám najít potřebný nadhled. Díky němu získáte nejen racionální rady, ale také tolik nutný odstup od náročné situace a lépe budete schopna najít správné řešení, ať už bude jakékoliv.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.