Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Helen Mirren: Jako mladou ji znásilnili a šňupala kokain. Co ji donutilo přestat?

26. července 2019 | 06:00

Britská herečka vždycky patřila do zvláštní herecké sorty. A pokaždé taky říkala, že si ze všeho nejvíc váží ekonomické nezávislosti. Proslavila se až ve zralém věku, a pokud jde o filmové role, nemůže si stěžovat. Získala Oscara, má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a nikdy netoužila po dětech. Co o ní ještě nevíte?

 

Dnes tato skvělá herečka slaví 74. narozeniny a svým šarmem a sex-appealem může klidně strčit do kapsy i výrazně mladší kolegyně. Helen Mirren stárne s grácií a přirozeností, a evidentně se to vyplácí.

Na prestižní ocenění své herecké práce si počkala až do roku 2006, kdy získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Královna. Vedle toho obdržela Zlatý glóbus za roli ve filmu Calendar Girls, za film Gosford Park získala Cenu newyorských filmových kritiků a oscarovou nominaci, Zlatý glóbus i cenu BAFTA. Ceny si odnesla i za filmy Posedlost či Hlavní podezřelý. Když jí bylo sedmdesát, obdržela Filmovou cenu Britské akademie za celoživotní dílo. Zaslouženě.

Ilyena Lydia Mironoff

Její otec byl Rus a matka byla Britka. Když se pečlivě podíváte do jejího obličeje, slovanské rysy tam stoprocentně najdete. Původně se jmenovala Ilyena Lydia Mironoff a narodila se 26. 7. 1945. Otec pocházel ze starého ruského šlechtického rodu, jeden z prapředků byl slavný maršál bojující v rusko-napoleonských válkách.

Když došlo v Rusku v roce 1917 k revoluci, její dědeček byl právě v Londýně – a už tam zůstal. Vedle urozené krve měla mezi předky Helen taky tety, které pracovaly jako písařky pro spisovatele Maxima Gorkého a divadelníka Konstantina Sergejeviče Stanislavského. K umění měla tedy rodina velmi blízko. Přestože herečce koluje v žilách ruská krev, rusky neumí. Hovoří ale plynně francouzsky.

Ošklivé káčátko a tetování od indiánů

Že se jednou z téhle dívky stane herečka, to skutečně nikoho ani nenapadlo. Jako dítě byla totiž obézní a měla akné. Přesto se herectvím urputně toužila živit. Byla uchvácena tehdejším idolem – Brigitte Bardot. Chtěla být slavná jako ona.

Navštěvovala katolickou školu St. Bernard´s High School, tam také začala hrát divadlo. Později se měla stát učitelkou, ale když se v osmnácti dostala do National Youth Theatre, bylo rozhodnuto: místo učitelské dráhy ji čeká herecká. O dva roky později už zářila v roli Kleopatry a stala se členkou Královské shakespearovské společnosti. Cesta ke slávě byla otevřená, přesto si na tu opravdu velkou musela počkat poměrně dlouho.

Odmalička vedli rodiče Helen i její sourozence k nezávislosti. Velmi dlouho herečka tvrdila, že se nechce vázat tradicemi a že se nikdy nevdá a nebude mít děti. Byla svým způsobem rebelka, svou nezávislost potvrdila i tetováním, které si nechala udělat v mládí mezi indiány v rezervaci.

Britská královna erotiky

Svobodomyslnost projevovala i v experimentech se sexem nebo drogami. Ráda občas šňupala kokain, ale když se dozvěděla, že bývalý nacistický pohlavár žijící v Jižní Americe obchoduje s kokainem, okamžitě s tím přestala. Tehdy jí bylo dvacet.

Nikdy nebyla stydlivá, a v šedesátých letech měla dokonce přezdívku Sexy Queen of Stratford kvůli rolím s erotickým podtextem. Svým způsobem je to ironické, jako studentka byla totiž znásilněna. Nikdy to ale neohlásila na policii, protože byla, bohužel pravděpodobně odůvodněně, přesvědčena, že by s tím tehdy nikdo nic neudělal. „Nebylo to tak násilné, prostě mě zamkl v pokoji a proti mé vůli mě k sexu přinutil,“ řekla v rozhovoru pro britský časopis GQ.

I navzdory tomuto nechutnému zážitku byla ochotna se v rolích objevovat nahá, a to dokonce mnohem častěji než takové sexbomby, jako byly Jane Fonda nebo Brigitte Bardot. Ještě v padesáti se odhalila na titulní stránce časopisu Radio Times!

Děti? Ne, děkuji

Přestože dlouho prohlašovala, že zůstane svobodná, nakonec se přece jen vdala. V roce 1997 si vzala amerického režiséra Taylora Hackforda – bylo jí 51 a jemu 53. Děti však nikdy neměla. Jak sama říká, nikdy po nich netoužila. Děti sice miluje, ale ne ty vlastní.

Manželstvím s Taylorem totiž dva syny vyvdala, měl je z minulých vztahů. Manželský vztah si pochvaluje a tvrdí, že nejlepší věc, kterou ve svém životě udělala, bylo to, že se vdala. Pořád je do svého muže blázen a ráno si prý nastavují budíka, aby se mohli milovat. Pokud to tak je i teď, pak jim můžeme jen tiše závidět.

Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Jaké byly jejich osudy? Další příběhy hereček a herců najdete na webu Blesk pro ženy ZDE.

Autor: aši