Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Clint Eastwood: Drsňák s alergií na zvířata a otec sedmi dětí má tuhý kořínek!

  • 31. května 2019 | 06:00

    Téměř devadesátiletý herec vypadá pořád svěží. Před rokem natočil krimifilm Pašerák, a jak říkají i jeho kolegové, má v sobě i v tomhle věku spoustu nakažlivé energie. A klidně dokáže vyskočit na židli a hbitě z ní seskočit, což nedokáže leckterý šedesátník. Dnes slaví devětaosmdesáté narozeniny.

    Přestože před patnácti lety vehementně tvrdil, že už hrát nebude, maximálně režírovat, svůj slib nesplnil. Práce ho pořád naplňuje, ale jak sám říká, hraje už jen pro radost. Co všechno jste o něm nevěděli?

     

  • Začátky umělecké dráhy

    Autor: Profimedia

    Clint Eastwood se narodil 31. května 1930 v Kalifornii, ovšem hrdě se hlásí ke svým holandským, skotským, irským a anglickým kořenům. Hned v porodnici dostal přezdívku Samson, protože vážil přes 5 kilogramů. V dospělosti pak vyrostl do úctyhodné výšky – 192 centimetrů. Jeho otec byl knihkupcem a velmi často jezdil po zemi, matka pracovala jako dělnice v továrně. Už na škole Oakland Technical High School přivoněl k herectví, ovšem po škole se živil vším možným. Pracoval jako pastevec, dřevorubec, topič, hrál na piano v kavárnách. V roce 1949 narukoval do armády, kde dělal plaveckého instruktora. Po návratu studoval obchodní školu v Los Angeles, ale to ho moc nebavilo. Toužil po herectví.

  • Díky náhodě se z něj stala hvězda

    Autor: Profimedia

    Psal se rok 1955, když dostal roli v béčkovém filmu v Universal Studios. Inkasoval tenkrát 75 dolarů. Se svou vysokou postavou a výraznými rysy splňoval hollywoodskou představu o tom, jak by měl správný sexy hrdina vypadat. Přesto se některým nelíbil jeho ohryzek, takže rok a půl si nikde nezahrál. Pokračovat ve studiu ekonomie a obchodu ho nelákalo, takže dělal všechno možné – plavčíka, kopáče, trenéra v posilovně a čekal na příležitost. Ta přišla v roce 1959, když šel navštívit kamaráda do televize CBS. Tam si ho všimli a nabídli mu roli v seriálu Rawhide, kde hrál westernového hrdinu. V necelých třiceti se z něj stala hvězda.

  • Špagetové westerny a image drsného chlapíka

    Autor: Profimedia

    Kdo by nechtěl, aby se objevil i na filmovém plátně! To se Eastwoodovi podařilo díky špagetovým westernům režiséra Sergia Leoneho. Zahrál si ve filmech Pro hrst dolarů, Hodný, zlý a ošklivý a v dalších. Ve všech snímcích obvykle představoval osamělé a neohrožené vlky, drsňáky a cyniky s pistolí v ruce. Ovšem taky chlapíky, kteří mají smysl pro spravedlnost. Tyhle postavy představoval i ve snímcích, které nebyly westerny – v akčních či dobrodružných filmech. Sympatie diváků si získal jako detektiv Harry Callahan ve filmech Vykonavatel nebo Neúprosný. Hrát mu ale brzo nestačilo, už v roce 1968 zakládá vlastní produkční společnost a začíná nejen produkovat, ale taky režírovat. A dobře. Zajímavostí je, že když se Sean Connery rozhodl seknout s rolí Jamese Bonda, nabídku nahradit ho dostal právě Eastwood. Odmítl.

  • Kovboj s alergií na koně, psy a kočky

    Autor: Profimedia

    I když zazářil ve filmech, které i sám režíroval – například Madisonské mosty, Tajemná řeka, Million Dollar Baby, Americký sniper či Pašerák – každý si ho dodnes vybaví především jako kovboje s koltem u pasu. On sám se tomu směje a říká, že stačí, aby si natáhl kostkovanou košili, a všichni si myslí, že se narodil v sedle. Přitom je alergický na koně! Jaká ironie – největší kovboj, a nesnáší koně. Alergický je taky na psy a kočky, ale miluje hady (jednou jich měl prý 13!). Nemá rád zabíjení zvířat, i proto je veganem. Chutná mu tofu a sójové výrobky. Možná i proto je pořád tak zdravý a má tuhý kořínek. Vedle toho praktikuje transcendentální meditace, díky čemuž je naprosto v pohodě.

  • Klavírista, nejstarší režisér, milovník žen a otec sedmi dětí

    Autor: Profimedia

    Když získal v roce 2004 cenu za nejlepší režii filmu Million Dollar Baby, bylo mu 74 let a byl v historii udílení cen Oscarů nejstarším režisérem vůbec! A za svůj život režíroval více filmů než Steven Spielberg nebo George Lucas! Mimo herecké a režisérské kvality je taky skvělým jazzovým klavíristou! Už jako kluk brnkal na klavír a vrcholem bylo vystoupení v Carnegie Hall v roce 1997. Vydal i několik alb. Napsal muziku k několika svým filmům, například k snímkům Tajemná řeka či Million Dollar Baby. Je prostě všestranný talent. Za život obdržel pět sošek Oscarů a další prestižní ceny. A plodný je i jako muž. Ze dvou manželství a několika milostných avantýr má celkem 7 dětí ve věku od 22 do 54 let. Ženy ho obklopují neustále, a pokud se nic nezměnilo, po jeho boku je o 33 let mladší Christina.

    Kdo koho miloval? Proč někomu nevyšla kariéra? Další příběhy herců a hereček nejen z doby první republiky najdete na webu Blesk pro ženy ZDE


     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.