Čtvrtek 12. září 2024
Svátek slaví Marie, zítra Lubor
Oblačno 19°C

Sukničkář, který zůstal na stará kolena sám. Ve věku 88 let zemřel Alain Delon

Video se připravuje ...
Alain Delon
VIDEO: Videohub
18. srpna 2024 | 06:00

Zemřela legendární filmová hvězda Alain Delon, bylo mu 88 let. V posledních letech byl velmi nemocný. Zemřel obklopen rodinou ve svém domě v Douchy.

Přestože jej v posledních letech mnoho aktivistických organizací považovalo za rasistu, homofoba a misogyna, jemu to nikdy nevadilo a dál si prohlašoval, co chtěl. Mimo jiné v jednom z rozhovorů řekl, že mu je z tohoto světa na zvracení a že od žen dostal víc facek, než kolik jich sám rozdal. Pořád měl ale v očích tu zvláštní jiskru, díky které mu padaly ženy k nohám. Jaký byl život prosluého lamače srdcí?

Už v jeho třiadvaceti letech ho srovnávali s takovými hvězdami, jako byli Gérard Philipe nebo Jean Marais. Přirovnávali ho k Brigitte Bardot – v mužském kabátu. Přitom se hercem vůbec neměl stát, čekala na něj „kariéra“ kněze.

Alain Delon, bouřlivák, skandalista, sukničkář a skvělý herec.
Autor: Profimedia

Narodil se v roce 1935 na předměstí Paříže, otec pracoval v kině, matka v lékárně. Rodina moc nefungovala a nakonec se rozpadla. To byly Alainovi čtyři roky. Vyrůstal nakonec u pěstounů v rodině vězeňského dozorce a dost času trávil na vězeňském dvoře. Na výchovu nikdo neměl moc času, takže rostl jako dříví v lese. Nesnášel autority a odmítal poslouchat.

Odmalička byl rebel

Už odmalička se projevovala jeho výbušná povaha, vystřídal spoustu škol, dokonce pobýval u jezuitů, ale neustále utíkal. Tehdy se ho snažili přesvědčit, aby se stal knězem, ale raději se vyučil u nevlastního otce řezníkem. V sedmnácti se pak nechal naverbovat do francouzské námořní pěchoty a odešel bojovat do Indočíny. Naučil se tam "zákonům džungle" a zabíjení a cítil se jako pravý chlap.

Po čtyřech letech tohle období ale skončilo, Delon měl totiž pořád nějaké přestupky a jeho rebelská povaha se nadřízeným nelíbila. Pracoval pak jako číšník, vrátný či prodavač zeleniny. Rád dělal za peníze taky společnost bohatým ženám.

Ve filmu Zatmění z roku 1967 s herečkou Monikou Vitti.
Autor: Profimedia

Pak přišlo setkání s francouzskou herečkou Auber, která ho vzala do uměleckých kruhů a taky na filmový festival v Cannes. Tam se vše změnilo a z obyčejného číšníka se stal herec. Okouzlil hollywoodské producenty i režiséry a dostal první roli ve filmu Když se do toho zaplete žena. Delonova kariéra nabrala obrátky.

Měl charizma a byl impozantní

Postupně se objevoval ve filmech, které se staly perlami francouzské kinematografie. Delon se stal hvězdou, mnozí o něm prohlašovali, že je největším francouzským hercem od doby Gabina a Ventury. Jeho filmografie je dlouhá, hrál například ve snímcích Rocco a jeho bratři, Černý tulipán, Samuraj, Dobrodruzi, Borsalino, Dva muži ve městě a dalších.

Charizma, přitažlivost, neuvěřitelná impozantnost. To z něj udělalo hvězdu nejen filmového plátna, ale taky všech žen. Kolik žen prošlo jeho postelí, o tom se může jen spekulovat. Dokonce se o něm říkalo, že měl i milence. Pravdou je, že věrnost nebyla jeho silná stránka. Jeho milenkou byla herečka Romy Schneider, tu opustil kvůli herečce Nathalii Barthélémy, ovšem mezitím jí byl nevěrný s modelkou Niko. Ta mu porodila syna.

Po pěti letech se s Nathalií rozvedl a patnáct let žil s francouzskou herečkou Mireille Darc, o které po její smrti prohlásil, že byla skutečnou a jedinou ženou jeho života. Přesto se v roce 1984 rozešli, přáteli zůstali až do její smrti v roce 2017. V roce 2021 před Vánocemi zemřela jedna z jeho posledních lásek, Vera Baudey. Pár spolu tvořili od roku 2016 a podle všeho Alain tuto novinářku a šéfredaktorku magazínu Winner opravdu miloval. 

Syn o herci řekl, že byl tyranský otec

Mireille vystřídala holandská modelka Rosalie van Breemen, tu si v roce 1987 vzal za ženu. Měli spolu dceru Anouchku (narodila se v roce 1990) a syna Alaina-Fabiena (1994). I tohle manželství ale nevydrželo, rozvedli se v roce 2002. Před pár lety Delonův nejmladší syn Alain řekl, že život s otcem byl peklem, herec měl časté záchvaty vzteku a byl velmi přísný. To vše ale Delon starší popřel, prý ze syna mluví drogová závislost. Pravda bude ale zřejmě někde uprostřed.

V posledních letech žil sám. Jak několikrát prohlásil, samotu považoval za dluh, který musel zaplatit za roky, které strávil na výsluní, a taky za to, že moc bral a téměř nic nedával. „Byl jsem malý, divoký netvor,“ řekl o svém mládí. „Život mi už moc nepřináší, někteří lidé se mi hnusí. Nerespektují se a nedrží slovo. Záleží jen na penězích. Vím, že tento svět opustím bez lítosti," uvedl.

Autor: aši