Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 důvodů, proč jíst jahody: Jsou plné zdraví a sexu!

10. června 2022 | 09:51

Sladké jahody má rád snad každý. Jahody ovšem nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí. Jejich čas právě přichází!

1. Jsou afrodiziakem

Jíst jahody před milováním je nejen romantické, ale taky praktické! Obsahují totiž zinek a hodně antioxidantů. Tyto látky zvýší vaši sexuální výkonnost.

2. Nabité céčkem

Jahody mají obsah vitaminu C srovnatelný s citrusovými plody. Ve 100 g jahod je asi 65 mg vitaminu C. Menší miska jahod se rovná denní dávce vitaminu C.

3. Vybělí zuby

Několik jahod rozmačkejte a zubním kartáčkem naneste tlustou vrstvu směsi na zuby. Ponechte ji na zubech dvě až pět minut a poté důkladně omyjte. Na závěr zuby vyčistěte fluoridovou pastou, aby vám kyseliny v jahodách nepoškodily sklovinu.

4. Podporují činnost ledvin

Plody jahod obsahují až 90 % vody a řada přírodních kyselin pomáhá v boji s ledvinovými a močovými kaménky. Navíc podporují vylučování vody z organismu, takže díky nim budete vypadat štíhlejší.

5. Dodají tělu železo

Jahody obsahují železo a jsou vhodným ovocem pro ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby.

6. Snižují krevní tlak a zlepšují imunitu

Zvýšený příjem draslíku, který jahody obsahují, se doporučuje na snížení tlaku. Jahody také dodávají tělu vitaminy a minerály, které podporují imunitu.

7. Zlepšují zrak

Chutné plody obsahují kyselinu listovou a beta-karoten důležitý pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu, který chrání náš zrak.

8. Ulevují revmatikům

Vysoký obsah kyseliny salicylové s protizánětlivými účinky pomáhá při artritidě.

9. Dodávají tělu mangan

Jedním ze stopových prvků, které jahody obsahují, je mangan. Ten je potřebný pro krvetvorbu, zdravé tkáně, výživu mozku a nervů, ale také pro krásu a zdraví kůže a vlasů.

10. Čistí organismus

Jahody obsahují dobře stravitelnou vlákninu a důležitý draslík. Pročišťují žaludeční trakt, působí povzbudivě na trávení. Nemocným se při léčbě onemocnění jater, srdce, cév, zácpy a hemoroidů doporučuje třídenní kúra, kdy se jí denně pouze 1,5 až 2 kg jahod a dodržuje se pravidelný pitný režim.

Přečtěte si také, jaký vliv mají jahody na zdraví a které nemoci s nimi porazíte.

Autor: neo