Džem z jahod a třešní
Suroviny:
700 gramů omytých a očištěných jahod
700 gramů vypeckovaných třešní
2 lžičky kyseliny citronové
2 balení Želírovacího ovocného cukru
Postup:
Ovoce pokrájíme na menší kousky, ve větším hrnci smícháme s kyselinou citronovou a želírovacím cukrem a vše za stálého míchání přivedeme k varu a minimálně tři minuty vaříme a mícháme. Horkou směsí plníme připravené sklenice až po okraj, sklenky uzavřeme víčkem, obrátíme a necháme 5 minut stát.
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 3 sklenice po 375 ml
Jahodový kompot
Suroviny:
2,5 kg menších pevných zralých jahod
800 g krupicového cukru
600 ml vody
Postup:
Jahody zbavíme okvětí, opatrně omyjeme a necháme na utěrce oschnout. Vodu svaříme s cukrem a necháme trochu vychladnout. Jahody rozdělíme do zavařovacích lahví, trochu zmáčkneme, zalijeme cukerným roztokem, uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 °C 15 minut.
Doba přípravy: 50 minut
Množství: 4 sklenic po 0,7 l
Jahodový sirup s rybízem
Suroviny:
500 g jahod
200 g rybízu
1,25 l vody
balíček kyseliny citronové
balíček Gelfixu Klasik 1:1
1 kg krupicového cukru krupice
Postup:
Omyté nakrájené jahody, omytý rybíz společně s vodou a kyselinou citronovou povaříme dvě minuty, pak směs přepasírujeme přes jemné síto a šťávu přivedeme k varu asi 2 minuty. Přidáme Gelfix se dvěma lžícemi cukru a znovu přivedeme k varu. Pak do základu vsypeme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme dalších pět minut. Hotový sirup nalijeme do čistých lahví a uzavřeme.
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 1,4 l
Autor: Shutterstock.com
Jahodový likér
Suroviny:
500 g jahod
750 ml smetany 12%
500 g cukru
2 balíčky vanilinového cukru
150 ml lihu 75%
Postup:
Do hrnce dáme smetanu a smícháme ji s cukrem. Pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme jahody rozmixované s cukrem a vaše pár minut povaříme. Necháme vychladnout, přidáme líh a dobře rozmícháme. Vše nalejeme do neprůhledných lahví. Likér necháme 14 dní uležet v chladu.
Doba přípravy: 60 minut
Množství: 2 l