Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 způsobů, jak efektivně bojovat s pocením

Dejte pocení stopku!
13. srpna 2023 | 06:00

Teploty stoupají a s tím se objevuje i problém, který trápí spoustu z nás – pocení. Nevzhledné skvrny v podpaží nikdy dobrý dojem neudělají a mnohdy obyčejné přípravky z drogerie nepomáhají. Trpíte-li navíc hyperhidrózou neboli nadměrným pocením, budete potřebovat silnější kalibr.

1) Hygiena je základ

Pravidelné sprchování je základem hygienických návyků. Pokud si dopřáváte horké sprchy, po okoupání vyčkejte, než se obléknete, ať tělo trochu zchladne. Chloupky v podpaží drží vlhkost, a mohou navíc bránit účinkům antiperspirantů. Můžete je oholit, ale bezprostředně poté neaplikujte antiperspirant. Mohla by se tak podráždit pokožka.

VIDEO: Doba chlupatá? Jak šel čas s ženským ochlupením.

Video se připravuje ...
Doba chlupatá? Jak šel čas s ženským ochlupením • VIDEO: Videohub

2) Pořiďte si deodorant nebo antiperspirant. I na nohy

Řadě lidí stačí pro boj s potem deodoranty nebo antiperspiranty. V regálech obchodů je můžeme najít na jednom místě. Přesto se výrazně liší. Pokud najdete na etiketě ve složení přípravku alkohol, jde o antiperspirant, který omezuje samotné pocení. Naopak deodorant alkohol neobsahuje a mění zapáchající odér na vůni. Podpaží není jediným místem na těle, které nás může přivést do nepříjemné situace.

Na trhu jsou v dnešní době běžné i deodoranty na nohy. „Pocení se nejčastěji projevuje na dlaních, chodidlech, v podpaží, na čele nebo zátylku. Tento problém je nejen tělesně obtěžující, ale často dotyčného společensky handicapuje, ať už se jedná o podání upocené ruky, obavy z mokrých kruhů na košili nebo riziko zápachu. Nejedná se častokrát o reakci na teplo, ale o hyperaktivitu nervového systému. Problém u nadměrného pocení obvykle není dobře řešitelný pomocí antiperspirantů, většinou se vyskytuje již od puberty a může přetrvávat po celý život,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

3) Pomoct může i botox

Estetická medicína a injekce neslouží pouze k odstranění vrásek. Své místo mají i v případě, pokud pacient trpí pocením. Hyperhidróze lze zabránit aplikací botoxu do míst, kde se nejvíce potíte.

„Látka obsažená v botulotoxinu se váže k nervovým zakončením potních žláz a dochází k zamezení uvolňování potu, a tím i zápachu. Po dobu zhruba šesti měsíců se tak člověk nemusí obávat mokrých skvrn na košilích. Ošetření lze opakovaně aplikovat na podpaží, dlaně, chodidla, bedra, třísla, čelo i zátylek. Tam všude aktivní látka při nadměrném pocení pomůže,“ říká lékařka Dominika Slezáková z kliniky Mediestetik.

Ošetření je prováděno v lokální anestezii, takže bezprostředně po výkonu se pacient může vrátit do běžného života. „Co se týče efektu, ten přichází do druhého až třetího dne,“ doplňuje Slezáková.

Extrémním řešením je odstranění potních žláz, které musí být diskutováno s lékařem. Nadměrné pocení totiž může být příznakem nádorových onemocnění, cukrovky nebo špatné funkce štítné žlázy.

4) Pijte šalvěj a vybírejte si správné potraviny

Obecně dostatek tekutin vede ke snížení teploty a brání pocení jak v podpaží, tak po celém povrchu těla. Možná jste nevěděli, že na redukci pocení má dobré účinky i šalvějový čaj. Mezi jídla, která snižují pot, patří ta bohatá na vápník jako sýry a mléčné produkty. Dále mandle, oves, sladké brambory nebo olivový olej. Z ovoce to jsou banány, melouny nebo hrozny.

Naopak vyřadit nebo alespoň omezit byste měli česnek, kari, cibuli, skořici a jídla hodně kořeněná. Pocení zvyšuje také kofein, který stimuluje nervový systém, což způsobuje zvýšení krevního tlaku a produkce potních žláz. Dokonce i nikotin zvyšuje teplotu těla, zrychluje srdce, a má tak vliv na pocení. Když už jsme u toho zápachu, cigarety vám na příjemném aroma také nepřidají a přestat s kouřením ocení určitě i vaše plíce.

5) Noste volné a prodyšné oblečení

V teplých letních dnech noste vzdušné a chladivé oblečení. Mezi materiály, které jsou vhodné, patří hedvábí, bavlna, len, případně jejich kombinace. Naopak špatnou volbou jsou umělé materiály.

Na trhu už nějakou dobu najdete i oděvy z přírodních materiálů, které obsahují membránu. Ta je schopná zadržet pot a díky obsahu iontů stříbra zabraňuje množení bakterií. Membrána propouští vodní páry, takže vaše tělo „dýchá“ i přes oděv.

Přípravky proti pocení za výhodné ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Martina Miláčková
Video se připravuje ...