Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Proč dnešní muži nechtějí děti? Zeptaly jsme se jich

  • Proč dnešní muži nechtějí děti? Zeptaly jsme se jich
    13. listopadu 2023 | 06:00

    Přestože mít rodinu patřilo dříve k nejdůležitějším věcem, v současnosti tomu tak není. Většina pánů po tomto druhu závazku na celý život netouží.

    Určitě to vidíte ve svém okolí u kamarádek nebo setkání s tímto typem muže právě sama prožíváte, případně ho máte za sebou. I já bych vám o strachu některých pánů pořídit si potomka mohla vyprávět. Své o tom ví i moje blízká kamarádka, která je s partnerem přes deset let, ale ten o zakládání rodiny nechce ani slyšet. Každý její pokus o debatu na toto téma smete ze stolu slovy: „A víš, kolik by to stálo? Nejdřív na to musíme našetřit.“ Jenže mojí kamarádce pomalu, ale jistě táhne na čtyřicet, moc si přeje děti a její biologické hodiny bijí na poplach. Navíc její přítel vydělává nadmíru slušné peníze, žijí ve vlastním domě, takže je jeho „strach“ z toho, aby na to měli, opravdu neopodstatněný...

  • Necítí se zkrátka na to

    Jednoduše řečeno jí už na začátku jejich vztahu naznačil, že po dětech úplně netouží, ale ona jako každá druhá žena doufala, že časem změní názor. Jenže roky plynou a zázrak v nedohlednu. „Asi by bylo na čase si přiznat, že jestli chceš dítě, s ním se ho nedočkáš. Co kdyby ses raději poohlédla po partnerovi, který bude na stejné vlně jako ty?“ řekla jsem jí během jednoho z našich mnoha rozhovorů. Kamarádka přiznala, že už o tom také přemýšlela, ale má strach, že si ve svém věku a s postavou, která má k modelkovským mírám trochu dál, někoho jen tak nenajde. A tak raději čeká a trápí se ve vztahu, který ji úplně nenaplňuje, jen aby náhodou nezůstala sama. A není jediná. Počet pánů, kterým se do zakládání rodiny nechce, bohužel stále roste. Zeptaly jsme se jich, proč tomu tak je.

  • Změna rolí

    Dříve se očekávalo, že muži budou hlavními živiteli rodiny, ale tradiční role se postupem času staly méně striktními, což dává mužům více svobody při jejich životních volbách. To jim umožňuje zaměřit se i na jiné aspekty jejich života, než je založení a následné živení rodiny.

  • Špatný vzor

    V rodině, ve které dobrý vzor otce „pečovatele“ a jakési „hlavy rodiny“ chybí a ve které není tento důležitý element vhodně zastoupen, získá mladý muž přesvědčení, že není o co stát a nese to s sebou jen starosti. V pozdějším věku pak většinou po této roli netouží.

  • Ekologická ohleduplnost

    Někteří se dokonce rozhodnou potomky nemít kvůli své uvědomělosti, tedy z ekologických důvodů. Obavy ohledně nadměrné populace a dopadu člověka na životní prostředí mohou tedy také sehrát roli v jejich rozhodnutí.

  • Nátlak a stres

    Moderní doba je velice stresující a vyvíjí nejen na pány značný tlak. Muži se tímto vlivem často cítí být nuceni plnit mnoho rolí, které se od nich očekávají – být dobrými v práci, partnery, přáteli a rodiči. Proto pro ně může být péče o dítě jen další "přítěží“, která se od nich očekává.

  • Ztráta volnosti

    Mít děti s sebou přináší zodpovědnost a ztrátu svobody, protože se musíme podřizovat jim. S tím se každý muž smířit nechce. Mají strach, že děti omezí možnosti cestovat, věnovat se koníčkům a plnit si sny.

  • Životní styl

    Každý z nás je vyznavačem určitého životního stylu, vlastních hodnot a představ, jak by měl náš život vypadat. A bohužel ne v představě každého muže jsou právě i potomci. Do plánů některých z nich děti prostě nepatří. Stejně jako každá žena netouží po tom, být matkou, na to je třeba brát ohled.

  • Sociální tlak

    Muži mohou také pociťovat sociální nátlak, aby měli děti. Avšak díky změněným hodnotám společnosti si stále častěji stojí za svým rozhodnutím a nepodléhají společenským normám.

  • Finanční závazek

    Ano, vše se neustále zdražuje, a výchova dětí je tak opravdu finančně náročná. Náklady na vzdělání, potraviny, zdravotní péči a další potřeby dítěte nejsou lacinou záležitostí. Proto mívá hodně mužů obavy ohledně toho, zda budou schopni poskytnout svým dětem dostatečné zázemí.

  • Co s tím?

    Je tedy opravdu důležité si uvědomit, že rozhodnutí mít, či nemít děti je velmi osobní a individuální záležitostí. Každý z nás má své vlastní důvody a odžité životní zkušenosti, které ovlivňují naše rozhodnutí, jež je třeba respektovat. Pokud jste tedy ve vztahu, kdy partner po rodině netouží, zapomeňte na nátlak a výčitky, kterými povětšinou dosáhnete přesně pravého opaku či v případě, že nakonec „uspějete“, jen nešťastné rodiny z donucení. A pokud váš partner po dětech netouží, raději se poohlédněte někde jinde.

    Pohled odborníka: Mgr. Alexandra Hrouzková, Ph.D., psycholožka (alexhrouzkova.cz)

    KDYŽ MI PARTNER ŘEKNE, ŽE DĚTI NECHCE, JE ŠANCE, ŽE ZMĚNÍ NÁZOR?

    Šance, že partner změní názor, vždy existuje, avšak nelze na to spoléhat a je vždy potřeba citlivě a upřímně vyhodnotit, zda je tato možnost reálná, nebo zda se jen snažím sama sobě namluvit něco, co pro něj vůbec není možnost.

    CO MÁM DĚLAT, KDYŽ UŽ JSEM VE VĚKU NA ZALOŽENÍ RODINY, ALE PARTNER SE TOMUTO TÉMATU VYHÝBÁ A MNĚ TIKAJÍ BIOLOGICKÉ HODINY?

    Ruku na srdce, ono to není vždy o tom, že se partner tématu vyhýbá, často je to i sama žena, která z různých důvodů nehovoří o tématu otevřeně s potřebným vědomím zranitelnosti. Nesoulad a domněnky pak plynou z toho, že jeden, druhý nebo oba čekají, jak se to vyvine, doufají, že se tomu například „vyhnou“ nebo že se to samo vyřeší.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: Lucija Veselá
Klíčová slova:  láska a vztahy, láska, vztahy
Diskuse ke článku
.