Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak přežít vztah s morousem? 7 tipů, jak v něm opět probudit sympaťáka

  • Jak přežít vztah s morousem? 7 tipů, jak v něm opět probudit sympaťáka
    14. září 2023 | 06:00

    Býval to docela příjemný chlap, vlastně občas ještě je, ale čím dál častěji je protivný, bez nálady a nic se mu nelíbí. Co s tím?

    „Můj muž si zakládá na tom, že je zábavný a vtipný. Většinu času to tak je, ale po padesátce takových chvil ubývá a přibývá těch, kdy nadává na celý svět, bručí nebo vůbec nemluví a zírá do mobilu nebo na televizi. Co když bude za pár let morous na plný úvazek? To bych asi nedala,“ přiznává čtyřicetiletá Jana v debatě s kamarádkami. Chápu její strach. Všimla jste si, z kolika fajn chlapů se s přibývajícím věkem stávají prudiči? Pokud jsou bez nálady jen chvíli, nic se neděje, maximálně vám pokazí den, ale dlouhodobě je to problém.

    Co vlastně ale znamená, když je někdo morous? Tohle slovo pochází z latinského morosus, což je nevrlý nebo mrzutý. Prostě člověk s mírnou depresí, bez nálady a s pocitem, že svět je nepříjemné šedivé místo, kde mu není dobře. Už z toho je jasné, že málokterý chlap se jím stane jen pro to, aby vás naštval. Za maskou protivy je obvykle smutný chlap, který má špatný den nebo období. Jak ho z takového stavu vyvést?

  • Dejte mu čas

    Zatímco my se vypovídáme kamarádce nebo vybrečíme, muži si zalézají „do nory“. Jsou totiž vychovaní tak, že smutek je projev slabosti, a je pro ně snesitelnější ho maskovat za nevrlost než ukázat slzy. Dejte mu čas a prostor, aby své emoce zpracoval. Většinou to zvládne sám. Pokud ne, nabídněte mu svou pomoc. Když ani to nezabere a stav je dlouhodobý, je na čase povolat odborníka.

  • Neberte to osobně

    Špatná nálada a rozladění můžou souviset s vámi, ale taky nemusí. Možná se mu nedaří v práci, ztratil směr, možná má pocit, že váš vztah uvízl na mrtvém bodě. Pánové jsou schopni o svých pocitech mluvit, ale musí se cítit bezpečně a obvykle na to přistupují až ve chvíli, kdy jsou minimálně na půli cesty k řešení. Ne vždy je nutné na něj tlačit, aby se otevřel.

  • Nechte ho rozhodnout

    Muž má cítit, že ho podporujete a jste tu pro něj, ale zároveň mu nechte volnost rozhodnout, jak chce se svými emocemi zacházet. Většinou stráví pár dní ve své bublině a vyleze z ní jako srovnaný a spokojený člověk. Tedy v rámci možností.

  • Rady nepotřebují

    I když sami pánové rozdávají rady, kdykoli vidí, že jsme v nepohodě, sami na ně nejsou zvědaví. Někdy stačí naslouchat a potvrdit jeho pocity. Řekněte mu, že ho chápete a má na své emoce právo. Pokud vám to nedá a chcete mu poradit, zeptejte se, jestli radu chce. Respektujte jakoukoli odpověď.

  • Spolu na golf

    I když je váš partner v levelu morous, můžou ho od starostí a negativních pocitů odvést společné aktivity. To může zahrnovat sledování oblíbeného filmu, vaření společného jídla, procházku nebo golf. Prostě cokoli, co vás baví dělat společně. Má to dvojí efekt. Jednak se mu může po pár minutách zlepšit nálada a začne nad svými pocity získávat nadhled, jednak díky tomu také může přijít na řešení svého problému.

  • Buďte trpělivá

    Říkáte si, že bychom si za trpělivost, kterou s muži máme, zasloužily svatozář? To možná ano, ale co se dá dělat... Stav, kdy je muž morous, může trvat různě dlouho. Od pár hodin přes dny po týdny. Důležité je být trpělivá a nevnucovat své tempo nebo očekávání. Každý má svůj způsob, jak se vyrovnat s emocemi.

  • Radikální řešení

    Problém nastává ve chvíli, kdy se z týdnů stanou měsíce nebo roky. Někdy se to stává mužům po andropauze (mužská varianta naší menopauzy), kdy s poklesem hormonů přichází i pokles nálady. Jestliže není ochoten své emocionální rozpoložení řešit, i když se snažíte sebevíc, k psychologovi nebo lékaři byste ho nedotáhla ani párem koní a v protivné náladě se prostě uhnízdil, je na vás, abyste zvážila, jestli vám život s takovým partnerem ještě pořád vyhovuje, nebo je nad vaše síly.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: MAJ
Klíčová slova:  láska a vztahy, láska, vztahy
Diskuse ke článku
.