Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vědci mají jasno: Páry, které se hádají, mají větší šanci na trvalý vztah

  • Páry, které se hádají, mají podle odborníků větší šanci, že jim vztah vydrží
    8. července 2023 | 06:00

    Zajímá vás, jestli má váš vztah vůbec šanci na dlouhé trvání? Máte pocit, že se neustále jen hádáte? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Vědci totiž nedávno přišli s tím, že párům, které se hádají, jejich láska pravděpodobně vydrží celý život. Jak je to možné?

  • Proč se někteří lidé hádají?

    Autor: iStock

    Podle vědců mohou být drobné rozepře ve vztahu známkou toho, že vše funguje správně a vztah vydrží dlouho. Pro většinu vztahů jsou malé hádky pouhou prospěšnou „přeprškou“ v jinak spokojeném, sluncem zalitém vztahu. Taková "přeprška", jak se ukazuje, umí správně pročistit vzduch. A proč se dvojice vlastně hádají? Ne všechny neshody ve vztahu musí být známkou většího problému, ale bývá to i přesně naopak. Odborníci říkají, že spory patří mezi cenné formy komunikace, které umožňují dvěma lidem podívat se na daný problém z dalšího úhlu a v jiném světle, což je ve vztazích užitečné. Jde ale především o to, umět se hádat správně tak, aby hádky nebyly pro vztah destruktivní, ale konstruktivní. Jak na to?

    VIDEO: Jak na zdravý konflikt ve vztahu? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

  • Pravidla zdravé hádky

    Autor: iStock

    I když je hádání se v pořádku, mějte raději vždy na paměti pravidla takzvané zdravé hádky. Jde především o to, aby později jeden z vás nemusel svých slov litovat, zatímco druhý z konfliktu vyjde s poraněnými city nebo pochroumaným sebevědomím. Takové chování je ve vztahu skutečně na škodu. Na co je tedy důležité během sporu myslet? Dávejte si pozor na to, co druhému říkáte, a snažte se neříkat nic, co by mohlo ublížit. Nesnažte se mít za každou cenu vždy pravdu. Snažte se během rozhovoru s protějškem soustředit se na to, abyste problém konstruktivně vyřešili. Myslete na to, že právě vhodné řešení a rozuzlení má být cílem rozepří a sporů, nikoliv nad druhým zvítězit. Jestliže pocítíte vztek, konverzaci neodkládejte a hned si s partnerem promluvte. Snažte se být objektivní a poslouchejte, co vám protějšek říká a jaký má on vlastní pohled na problém.

  • Neshody v manželství jsou příležitostí k růstu

    Autor: iStock

    Spory v manželství jsou kupodivu prospěšné. Poskytují možnost společně růst, rozvíjet se a posouvat se prostřednictvím toho, že vám otevírají příležitosti k tomu, porozumět vícero jedinečným perspektivám, názorům a především individualitě protějšku. Hádat se ale naprosto o všem každý den může být únavné. Proto odborníci radí, abyste si postupně vybrali k řešení jenom to, co se dotýká vašich citů a co opravdu považujete za důležité. Časem se většina dvojic naučí některé důvody častých sporů vypouštět nebo ignorovat a vybírat si jako téma k diskusím pouze to, co je skutečně nezbytné pro jejich spokojený partnerský život.

  • Spory jsou přirozenou součástí všech vztahů

    Autor: iStock

    Spory do vztahů stejně jako do života zkrátka patří. Jde tedy spíš o jejich formu. Při hádce se soustřeďte především na cíle, kterých chcete dosáhnout, aby se vám v záplavě slov a emočních výlevů nevytratil původní zdroj problémů. Důležité je spolu nesoupeřit a mít neustále na paměti, že nestojíte proti sobě, ale jste oba na stejné lodi a jde vám o to samé — vyřešit, co vás trápí a co dělá mráčky ve vašem vztahu. Pokud na vás partner začne ošklivě útočit, neoplácejte mu to. Mohl si na vás vybít špatný den nebo jenom neovládl své emoce, když se ale přidáte, celá situace se jenom zhorší a vás oba vyčerpá. Užitečné je také stanovit si hranice toho, co je a co už není při hádce v pořádku. Snažte se na sebe nikdy nezvyšovat hlas a domluvte se na přestávce ve chvíli, kdy se věci začnou ubírat tím nesprávným směrem nebo víte, že byste oba mohli říct něco, co by mělo neblahý dopad na vaše city.

  • Dvojice, které se hádají, k sobě chovají hlubší city

    Autor: iStock

    Fakt, že spolu páry dokážou s nadhledem hovořit i o věcech, ve kterých se neshodnou, je podle psychologů známkou zájmu jeden o druhého a milujícího přístupu. Jde o signál zdravé angažovanosti i důvěry ve vztahu. Nesmí ale jít o nezdravé soupeření a boje. Vadí ale i druhý extrém. „Nikdy jsem neviděla zdravý pár, který by se nehádal. Nikdy však nebojují – hádají se. Něco není úplně v pořádku, když do mé kanceláře přijde pár a řekne mi, že se nikdy nehádali. Můžete se hádat bez boje. Hádka je nebojová – vy a váš partner vyjádříte své názory, aniž byste nadávali nebo zvyšovali hlas. Někdy souhlasíte s tím, že nesouhlasíte – a to je v pořádku,“ uvádí lékařka Stephanie Sarkis s tím, že je třeba vždy zachovat respekt a vzájemně si naslouchat i při emočně vypjatých situacích.

     

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.