Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodinné tajemství: Jaké rysy přebíráte od matky a jaké od otce?

  • Jaké rysy přebíráme po rodičích?
    9. července 2023 | 06:00

    Zajímá vás, co vlastně můžete mít vy nebo vaše děti pouze po matce a co pouze po otci? Možná že až si uděláte přehled v tom, které z rysů potomci získávají jenom od jednoho z rodičů, skončí i u vás doma věčné příznačné popichování větami typu: „To má určitě po tobě.“ Zjistěte, po kom máte modré oči a komu vděčí váš syn za své důlky ve tvářích.

  • Fyzické rysy se častěji dědí po matce

    Autor: iStock

    Zejména kluci, ale i dívky mohou zdědit podle vědců vzhled převážně po matce. Fyzické rysy, jako jsou například typ a barva vlasů, očí nebo úsměv, pokožka či například křečové žíly, souvisí spíše s chromozomem X, proto je potomkům předává povětšinou jejich matka. Jestliže tedy i u vás doma neustále probíhá s partnerem debata, komu z vás dvou jsou vaše děti podobnější, máte podle genetiky velkou šanci, že z ní vyjdete jako vítěz.

    VIDEO: Co by mělo dítě zažít ještě předtím, než půjde do školy? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Co by mělo zažít dítě než půjde do školy • VIDEO: Videohub

  • Výška se dědí po otci

    Autor: iStock

    Naopak je tomu s výškou, která se ve většině případů dědí po otci. Říkáte si, jak je možné, že je váš syn už v pubertě daleko vyšší než vy? Není to pouhá náhoda. Pokud je vysoký i jeho otec, bude i váš potomek velice pravděpodobně stejně urostlý. Ani pokud se řadíte mezi ženy nižšího vzrůstu, o jeho výšku v dospělosti se bát nemusíte. A pokud máte vysokého partnera, je stejně možné, že i vaše dcera bude mít v dospělosti míry modelky. Výška se totiž po otci dědí bez ohledu na pohlaví dítěte. Je sice pravdou, že tělesnou výšku ovlivňuje minimálně 700 genetických variací zděděných od obou rodičů, vypadá to ovšem, že se geny od každého rodiče předávají poněkud odlišným způsobem. A právě gen otce je v oblasti vývoje a růstu potomka dominantnější.

  • Spíte jako nemluvně, nebo naopak špatně usínáte? Máte to po mamince!

    Autor: iStock

    Jeden z vědeckých výzkumů odhalil, že od své matky můžete získat i její spánkové návyky. Podle něj totiž matky předávají svým potomkům vlastní cirkadiánní rytmy častěji než otcové. Jedná se o přirozené cykly spánku a bdění. To, jestli raději chodíte brzy, nebo naopak pozdě v noci spát a jestli ráno vstáváte ještě před rozedněním, nebo si naopak rádi přispíte, můžete mít po své matce a vaše děti zase po vás. Pověst ranního ptáčete či noční sovy tedy můžete mít s rodiči i potomky společnou.

  • Kvalita a vzhled zubů dětí bývají podobné jako u otce

    Autor: iStock

    I když vás to možná nepotěší, o tom, jak často budete muset k zubaři, rozhodují více geny od otce než od matky. Pokud má se zdravím zubů otec problémy, stejné potíže může zdědit i jeho potomek. Stejně tak jestliže má muž křivé zuby, podobný úsměv bude mít také dítě. A to dokonce nehledě na to, jestli má jeho matka zářivý bělostný chrup bez chybičky, nebo nikoliv. Zubní kazy a kámen i další potíže se zuby tak sdílí ratolesti většinou se svým tatínkem.

  • Pocity a naládu přebírají děti od mámy

    Autor: iStock

    O tom, jestli z vás bude bručoun, nebo smíšek, rozhodují podle všeho vlastnosti vaší matky. Tohle pravidlo platí podle studie, kterou zveřejnil časopis The Journal of Neuroscience, zejména v případě dcer. Výzkum totiž ukázal, že za ovládání našich emocí a výkyvy nálad je zodpovědný kortikolimbický systém mozku. A právě jeho podobu nejčastěji předávají matky svým dcerám. Přenos z matky na syna nebo z otce na dítě nehledě na pohlaví bývá méně běžný.

  • O pohlaví rozhoduje otec dítěte

    Autor: iStock

    Nejčastěji šířené mýty kolují ohledně pohlaví. Mnozí laici se mylně domnívají, že o pohlaví dítěte rozhodují geny matky, je tomu ale přesně naopak. Vědci dokázali potvrdit, že otci jsou nositelem genu pohlaví. O tom, jestli se vám narodí chlapec, nebo dívka, tedy vždy rozhoduje pouze váš partner. Otcové totiž mohou dětem předávat jak pohlavní chromozom Y, tak pohlavní chromozom X, zatímco ženy pouze pohl. chromozom X. Z těchto důvodů záleží pouze na muži, kterého pohlaví bude novorozený potomek. Pokud muži předají chromozom Y, narodí se díky genotypu XY chlapec, a pokud X, narodí se s genotypem XX dívka.

  • Dolíky ve tvářích jsou dominantní rys předávaný od otce

    Autor: iStock

    Dolíky ve tvářích patří mezi dominantní dědičné rysy. Zejména v případě, že je má muž, může je mít i jeho potomek. V mnoha kulturách po celém světě jsou právě dolíky ve tvářích považovány za symbol krásy. Vědci však mají pro vznik lícních důlků zcela jiné vysvětlení. Údajně jde o drobnou vadu zapříčiněnou zkrácením obličejových svalů.

  • Otisky prstů se dědí po otci

    Autor: iStock

    I když otisky prstů má každý jedinec zcela originální a ojedinělé, určitá podobnost mezi potomky a jejich rodiči v tomto ohledu přece jenom existuje. Konkrétně mohou být otisky dítěte podobné těm, které má jeho otec. I otisky prstů se tak podle všeho řadí mezi tělesné rysy, které do určité míry získáte od tatínka.

Autor: Tereza Brožová
Klíčová slova:  rysy, dědičnost, geny, rodiče, genetika, dítě, matka, otec
Diskuse ke článku
.