Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak poznat karmický vztah a odejít z něj navždy? S těmito radami to zvládnete!

Jak poznat karmický vztah?
9. října 2023 | 06:00

Máte stále pocit, že se svým partnerem nemůžete být, ale když ho opustíte, tak zjistíte, že ani bez něj? Máte tendence se k sobě opakovaně po rozchodu vracet? Doprovázely vaše seznámení zajímavé fenomény, které by snad mohly napovídat, že šlo o osudové setkání? Milujete partnera nadevše, ale zároveň vám jeho chování velice vadí nebo vám přímo ubližuje? Pokud jste na všechny otázky odpověděli kladně, pak jde možná o karmický vztah. Jak takový vztah poznat a především jak se z něj poučit?

Karmický partner zkouší vaši trpělivost i sebeúctu

Za karmický vztah se označuje osudový vztah, který vám v životě dává pořádně zabrat. Na druhou stranu si můžete říct: a který vlastně ne? Karmický vztah však ve výsledku přináší spoustu negativ, trápení a člověk v tomto vztahu nebývá příliš šťastný. Nezřídka jde o vyloženě toxický vztah. Zbavit se karmického partnera ale vůbec není snadné. Je to váš osudový partner, ke kterému vás váže silné pouto a zpravidla také nadprůměrná sexuální přitažlivost. Padáte mu do náruče na každém kroku a stačí se jen vzájemně podívat do očí – a už se vám podlamují kolena. Už proto je odchod z takového vztahu velmi těžký, takřka nemožný.

VIDEO: Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka.

Video se připravuje ...
Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

Osudový a komplikovaný vztah mívá jakési ezoterické pozadí, kterému můžete věřit, nebo také ne. Pravdou však je, že tento karmický partner zdatně pokouší vaše hranice a připravuje pro vás pořádné životní lekce, kdy si můžete sáhnout až na samotné dno vlastní existence a sebeúcty. Označení karmický vztah souvisí s významem slova karma znamenajícím, že cokoli v životě uděláte, to se vám jednou vrátí, ať už v dobrém nebo ve zlém.

Karmický vztah pak můžete vnímat jako splácení starých dluhů nebo tento vztah ve vás může vzbuzovat přesně takový pocit. To ale vůbec neznamená, že ztratíte své hranice a necháte si ubližovat. Někdy je totiž slovní spojení karmický vztah doslova alibistická výmluva pro to, že člověk stále není schopen vyřešit si svůj život.

Je to všechno pořád dokola…

V karmickém vztahu od začátku víte, že to bude hodně těžké, ale budou chvíle, kdy to bude stát opravdu za to. Tento partner je váš pravý opak a komplikuje vám pohodu, jak jen to jde. Hádky jsou v karmickém vztahu velmi časté a mnohdy nezůstává jen u nich. Někdy je to boj o to, kdo s koho, jindy vyloženě boj o přežití. A čím více s partnerem bojujete, tím více si máte uvědomit, že vlastně bojujete jen sami se sebou. Karmický vztah ale jen tak snadno neskončí. Je v podstatě věčný. Pokud o karmického partnera přijdete, obvykle si najdete nového, s nímž pokračujete tam, kde jsme s tím předchozím skončili. Dokud nepochopíte a nedostanete takovou lekci, jakou potřebujete. 

Jak poznáte, že prožíváte karmický vztah?

Pokud máte pocit, že zrovna prožíváte peklo karmického vztahu, pak se podívejte na následující body:

  • Od samého začátku vztahu máte pocit, že patříte k sobě, ale cítíte velké obavy, jako byste předem věděl/a, že to vůbec nebude snadné.
  • Mezi vámi je tak silná sexuální přitažlivost a vášeň, jakou jste ještě nikdy nezažil/a.
  • I když cítíte strach, jste paralyzovaná/ný a nedokážete vzít nohy na ramena, dokud je ještě čas.
  • Máte pocit, že ještě nikoho jste tak silně nemiloval/a.
  • Když je partner/ka poblíž, připadáte si jako na drogách.
  • Často se hádáte a někdy nechápete, co vás k sobě tak přitahuje, když partnera/ku vlastně nemůžete ani vystát.
  • Nikdy jste nežárlil/a, ale nyní tedy pořádně. Chcete mít svou lásku jen pro sebe.
  • Partner/ka ve vás probouzí velmi silné, až destruktivní pocity.
  • Partner/ka vás snadno přivádí k nepříčetnosti.
  • I když vám partner/ka svým chováním od začátku často ubližuje, necháváte si to líbit a vždy se snažíte to nějak přejít nebo omlouvat jeho/její chování.
  • Po nějakém čase máte pocit, že svůj protějšek stejně tak, jako milujete, nenávidíte.
  • Zjišťujete, že nemůžete být spolu, ale ani bez sebe.
  • I když jste už několikrát chtěl/a odejít, nedokážete to.
  • Po rozchodu se k sobě opakovaně vracíte.
  • Jste ve vztahu zacyklená/ný.

Mezi typy karmického vztahu patří například i tyto vzorce:

●       neopětovaná nebo platonická láska

●       domácí násilí, život s narcisem a manipulátorem

●       život s alkoholikem, narkomanem či gamblerem

●       nešťastný partnerský trojúhelník

●       jakýkoliv jinak toxický vztah.

Jak se rozejít s karmickým partnerem?

Jak tento nešťastný vztah vyřešit? Řešením obvykle bývá rozchod, ideálně radikální řez, aby si vás partner nemohl přitáhnout zpátky. Rozejít se s karmickým partnerem musíte hlavně jediným způsobem – rychle. Zásadní je nejen pochopit, co se děje a proč, ale také znovu neopakovat stejné chyby a stejné vzorce chování, které třeba mohou mít hluboké kořeny – například ve vašem dětství, v chování rodičů, transgeneračním přenosu traumatu a podobně. Jakmile znovu najdete svou sebeúctu a hranice a odejdete z toxického vztahu, měli byste se dostatečně poučit, abyste své chyby neopakovali znovu. Bohužel realita nevypadá nijak pohádkově. Lidé k sobě často přitahují stejné partnery se stejnými vzorci chování opakovaně, třeba právě pro to, aby se z toho nakonec poučili a nakonec dokázali odejít z takových vztahů navždy.

Partner duše za odměnu

Říká se, že až si projdete peklem s karmickým partnerem, čeká vás odměna v podobě partnera duše. Tento vztah již bude mnohem vyzrálejší a nepolezete si vzájemně tak na nervy a nebudete si ubližovat. Naopak – můžete mít pocit, že jste konečně potkali svou druhou polovinu duše. Tento vztah již nebude jako potápějící se loď v temných vodách rozbouřeného oceánu, ale jako bárka plující v poklidných vodách a směřující do věčnosti.

Autor: Taťána Kročková