Tato proměna vás šokuje: Ve škole ji šikanovali, dnes je proklatě sexy!

Pro třiadvacetiletou Emmu nebylo dospívání vůbec snadné.
Foto: profimedia.cz
26. října  2020 
 06:00

Třiadvacetiletá Emma Rose Doherty z britského Bathu měla v době dospívání nadváhu, a dostala tak ve škole nelichotivou přezdívku Velryba. Kvůli šikaně se často skrývala doma a bojovala s úzkostmi. Přestože Emma našla sílu, aby svůj život změnila, časem se u ní vyvinula porucha příjmu potravy, která se vyznačovala přehnanou kontrolou ohledně zdravého stravování. Naštěstí se ortorexie zbavila a dnes je z ní profesionální kouč.

Emma Rose Doherty se v mladistvém věku schovávala před světem, protože se za svou postavu o konfekční velikosti dvaačtyřicet příliš styděla. Ve škole ji spolužáci nazývali Velrybou, a u dívky se tak začaly rozvíjet úzkost i deprese. Jídlo se pro ni stalo v těžkých chvílích útěchou, a tak se přejídala. Emma se vyhýbala společnosti a nenáviděla letní dovolené, protože ji děsila představa, že bude muset nosit plavky. Často svou sestru posílala do obchodu s oblečením, aby nemusela vést konverzaci s prodavačkami. „Chtěla jsem, aby se věci změnily, a tak jsem přemýšlela o tom, že půjdu do posilovny. Pak jsem se ale podívala do zrcadla a rozbrečela se. Cítila jsem se méněcenná a sama,“ svěřila se Emma Rose Doherty, která si uvědomila, že už takový způsob života dál vést nemůže.

O prázdninách ve Španělsku si Emma všimla, že je jediná, kdo si hezké chvíle vůbec neužívá, protože neustále řeší, jak vypadá. „Vzpomínám si, že jsem byla na dovolené se svou mámou a sestrou a cítila jsem se hrozně nejistá. Nechtěla jsem si na sebe vzít šortky, natož bikiny," říká dívka z britského Bathu. „Všimla jsem si, jak jsou ostatní dívky kolem mě šťastné, a přemýšlela jsem nad tím, proč jsem se celý život trápila tím, jak vypadám, místo toho, abych si život naplno užívala," vzpomíná Emma, jak se právě na dovolené odhodlala navštívit malou místní posilovnu. A právě tento malý krok vedl k velké změně. Emma začala denně cvičit a během pěti let zhubla o více než padesát kilogramů. Dívka pětkrát týdně posilovala, jednou týdně chodila na hodinu boxu a denně se snažila ujít nastavený počet kroků.

Hranice mezi zdravým stravováním a posedlostí je však tenká a u Emmy se časem vyvinula ortorexie (psychické onemocnění; patologická posedlost zdravou výživou). „Na chvíli se u mě rozvinula ortorexie. Jedla jsem málo, příliš jsem se omezovala a dostatečně jsem tělo nezásobovala živinami," říká Emma, která naštěstí po třech letech studia zdravé výživy našla tu správnou rovnováhu. „Veškerý svůj čas jsem investovala do vzdělání v oblasti zdraví a vedle své práce na plný úvazek jsem působila jako osobní trenér," vysvětluje Emma. Studovala výživu a složení těla, a dokázala tak sama překonat poruchu příjmu potravy. „Tato cesta změnila můj život i kariéru. Cítím se šťastnější, zdravější a mám více energie. Každý den se budím natěšená na cvičení,“ dodává ambiciózní dívka. Emma založila společnost Empower Online Coaching, aby pomohla dalším mladým ženám, a je odhodlána šířit poselství, že si každý zaslouží být nejlepší verzí sebe sama.

Náš tip: V novém čísle magazínu Blesk pro ženy najdete speciální téme: Co bych změnila ve svém životě! Tři reálné české ženy, tři osudy a tři vzkazy pro nás všechny! Kupte si nový Blesk pro ženy, k dostání je v novinových stáncích, nebo v našem iKiosku ZDE, v tištěné i elektronické verzi. Tak neváhejte!

Autor: red

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji