Ovesné vločky čtyřikrát jinak aneb konec snídaňové nudě

  • (istock.com)
    7. října  2020 
     06:00

    Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou se skvělými výživovými hodnotami. Vedle toho jsou i minimálně průmyslově zpracované a jejich variabilita si našla spoustu příznivců i ve fitness výživě. V kombinaci s ovocem, oříšky a vejcem či syrovátkovým proteinem tvoří dokonale vyvážené jídlo, a to nejen ve formě populární ovesné kaše. Z vloček si totiž můžete připravit i spoustu jiných receptů, a to i slaných! Ovesné vločky vás v jídelníčku jednoduše hned tak neomrzí. 

    Ovesné vločky patří k podzimu. Navíc se jedná o poměrně levnou surovinu, která by neměla chybět v žádné kuchyni.

  • Čím jsou ovesné vločky tak výjimečné?

    Z nutričního hlediska obsahují ovesné vločky v porovnání s ostatními obilovinami o něco více bílkovin a tuků. Navíc jsou přirozeně celozrnnou potravinou a mají vysoký obsah vlákniny. Za zmínku stojí i obsah vitaminu B1 a kyseliny listové, dále obsah draslíku, hořčíku a fosforu. „Benefity konzumace ovesných vloček jsou jejich pomalé vstřebávání, nízký glykemický index a množství komplexních sacharidů, díky čemuž vás jídlo z vloček zasytí na dlouhou dobu. To oceníte například při snaze zhubnout,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

    Není to ale pouze hubnutí, s čím mohou být vločky nápomocné. Dáte-li si vločky ke snídani, budete mít dostatek energie pro nový den. Stejně tak můžete vločky jíst jako svačinku či jako jídlo po tréninku. 

  • Ovesné vločky ve fitness výživě

    Ovesné vločky jsou skvělou volbou pro sportovce. Hodí se jako jídlo po tréninku, kdy dodají tělu potřebné živiny a pomohou s regeneračními procesy. „Ovesné vločky ve formě kaše lze použít jako zdroj energie k nastartování regenerace po sportu. Vhodné je k nim přidat i čerstvé ovoce, které je plné přírodních antioxidantů. K navýšení bílkovin můžete do ovesné kaše přidat vyšlehaný vaječný bílek, který způsobí, že kaše bude krásně nadýchaná,“ radí Michaela Ryglová. „Místo bílku také můžete do kaše přidat syrovátkový protein, který kaši navíc ochutí a osladí. Jako doplněk stravy se hodí pro každého, ne jen pro sportovce," doplňuje výživová poradkyně Veronika Duží.

  • Recept na ovesnou kaši

    Při pohledu na ovesné vločky jistě většinu lidí napadne ten nejjednodušší a nejrychlejší recept, a tím je ovesná kaše. Tu si můžete připravit z přírodních ovesných vloček nebo můžete zvolit instantní kaši v sáčku. „Slovo instantní nemusí nutně znamenat něco špatného. Výrobci instantních kaší už si dávají pozor na složení a ve spoustě z nich najdete kvalitní suroviny," tvrdí výživová poradkyně Veronika Duží.

    Ingredience na 1 porci:

    • 50 g ovesných vloček
    • 150 ml horké vody či mléka
    • čerstvé ovoce
    • oříšky nebo oříškové máslo
    • skořice na posypání

    Vločky nasypte do hrnce a zalijte vodou nebo mlékem. Vařte na mírném plameni přibližně tři minuty. Poté kaši dejte do misky a libovolně ozdobte ovocem, oblíbenými oříšky nebo můžete přidat lžičku oříškového másla, například z kešu. Na podzim se také hodí kaši posypat skořicí, která má hřejivý účinek.

  • Pizza z vloček ke snídani i obědu

    Sladká snídaňová pizza nejenže skvěle chutná, ale je potěšením i pro oko. „Pizzu z ovesných vloček si můžete udělat ve sladké i slané variantě. Slanou variantu doporučuji v rámci obědového menu,“ radí odborná garantka výživy Michaela Ryglová.

    Ingredience:

    • 60–70 g ovesných vloček
    • 1 středně velké vejce
    • voda

    Na ozdobení lze použít domácí marmeládu a čerstvé ovoce a v případě slané varianty můžete pizzu potřít rajčatovým protlakem, přidat kvalitní šunku, sýr a rukolu.

    Smíchejte ovesné vločky a vejce. Vodu přidávejte po lžících, dokud nevznikne hutné těsto. Vyložte plech pečicím papírem a z těsta na něm vytvarujte placku vysokou zhruba 0,5 cm. Pečte přibližně 30 minut. Po vychladnutí ozdobte dle chuti marmeládou a čerstvým ovocem nebo použijte ingredience na slanou variantu.

  • Ovesný chia pudink s banánem

    Pokud se vám ráno nechce zdržovat se přípravou snídaně, vytvořte si chutný snídaňový pokrm den předem. Můžete si jej vzít i s sebou jako svačinku.

    Ingredience:

    • 50–60 g ovesných vloček
    • 2 lžičky chia semínek
    • 50 g bílého jogurtu
    • ½ banánu
    • 10 g arašídového másla

    Smíchejte vločky, chia semínka a jogurt. Připravte si sklenici, do které budete postupně vrstvit vzniklé těsto, na kolečka nakrájený banán a arašídové máslo. Budete-li si brát pudink s sebou, nezapomeňte zvolit uzavíratelnou sklenici. Dejte přes noc do lednice. Ráno si můžete pochutnat na skvělé snídani nebo kdykoliv během dne na chutné a syté svačince.

  • Pečená dobrota à la buchta z vloček

    Pečená buchta z ovesných vloček je vhodná ke snídani, ale potěší i jako zdravý dezert pro návštěvu. „Navíc se tato zdravější varianta buchty hodí i při snaze o zhubnutí,“ tvrdí Michaela Ryglová.

    Ingredience:

    • 180–200 g ovesných vloček
    • 2 hrnky vody
    • 1 středně velké vejce
    • 10 g chia semínek
    • 100 g mražených borůvek
    • 1 větší banán
    • 3–5 lžic medu nebo javorového sirupu
    • 2 lžičky skořice
    • 1–2 lžičky kakaa (nemusí být)

    Předehřejte si troubu na 180 °C. Ovesné vločky nejprve zalijte vařící vodou a nechejte 15 minut odstát. Z banánu odkrojte cca 10 koleček a zbytek rozmačkejte. Rozmačkaný banán, vejce, med, chia semínka, skořici a kakao přidejte k ovesným vločkám a vytvořte těsto. Nakonec přimíchejte borůvky (můžete zvolit i jiné ovoce – maliny, ostružiny, jahody). Hotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, ozdobte zbylým banánem a pečte přibližně 30–35 minut. Nakrájejte na 8–9 kousků. Při servírování můžete buchtu ozdobit jogurtem, čerstvým ovocem nebo potřít oříškovým máslem.

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji