Ve škole jsem zvracela v šatně, na záchodě pořád někdo byl, říká bulimička, která boj s nemocí nakonec vyhrála

Šestadvacetiletá Elizabeth Sanders je po zhubnutí padesáti kilogramů k nepoznání.
Foto: profimedia.cz
16. dubna  2020 
 06:00

Šestadvacetiletá Elizabeth Sanders z Missouri byla už během dospívání obézní a jako roztleskávačce už jí nebyl ani týmový kostým. S váhou přes sto dvacet kilogramů začala dívka zkoušet nejrůznější diety, ale žádná nezabírala. Z Elizabeth se tak časem stala bulimička, která se nadále přejídala fast foodem. Nic si neodpírala ani v době prvního těhotenství. Po narození druhého dítěte už ale požádala o pomoc svou matku, a díky té se jí podařilo zhubnout o padesát kilogramů!

Bankovní manažerka a budoucí fitness trenérka Elizabeth vážila už na střední škole téměř devadesát kilogramů. První motivace zhubnout přišla v době, kdy se mladá dívka hlásila do týmu roztleskávaček. „Celé léto jsem strávila trénováním na cheerleading, aby mě přijali do týmu. Jakmile jsem si ale zkusila kostým, řekli mi, že si musím více hlídat, co jím," vzpomíná Elizabeth. S cílem zhubnout si mladá dívka začala redukovat své porce jídla, ale váha se ani nehnula. Vydala se tak mnohem drastičtější cestou hubnutí, ta přerostla v bulimii.

„Ve škole to bylo těžké, protože na záchodech někdo neustále byl. Proto jsem chodila zvracet do šaten," svěřuje se mladá dívka. Té sice váha klesla o deset kilogramů, ale nestačilo to k tomu, aby od ostatních dívek neustále nepřicházely narážky na její plnoštíhlou postavu. Elizabeth se cítila poraženě a zoufale, a tak se začala přejídat fast foodem, sladkostmi, zmrzlinou, obrovskými porcemi těstovin, a to vše zapíjela sladkou sodou.

O dvacet kilogramů těžší se dívka z Missouri opět vrátila k bulimii, a její běžnou výbavou do práce se tak stal i zubní kartáček s pastou. „Kolegům jsem nalhala, že jsem na nízkosacharidové dietě. Ale ve skutečnosti jsem hladověla, a to málo, co jsem si dovolila sníst, šlo hned ven," tvrdí Elizabeth, která se svého zlozvyku zbavila až v říjnu 2013, kdy zjistila, že je těhotná. V přejídání však pokračovala, a tak přibrala na sto pět kilogramů. Po narození syna Johna se Elizabeth pokoušela zhubnout, ale marně. 

O tři roky později čekala mladá Američanka své druhé dítě a k porodu šla s váhou sto třiadvacet kilo. Tehdy si uvědomila, že jako dvojnásobná máma chce vidět své děti vyrůstat, a tak musí přestat hazardovat se svým zdravím. „Pamatuji si, že jsem přemýšlela nad smrtí. Došlo mi, že tímhle způsobem se připravím o společný život se svými syny," vzpomíná Elizabeth. Pomoc jí v té době nabídla její dvaačtyřicetiletá matka s cílem změnit životní styl společně. Na začátku roku 2019 si stanovily novoroční cíle a odstartovaly velké hubnutí. Už v září se Elizabeth radovala ze své váhy sedmasedmdesát kilogramů a postupně se dopracovala až na konfekční velikost šestatřicet.

Vedle zdravé stravy se šestadvacetiletá matka dvou dětí zamilovala i do cvičení. „Před lety jsem nesnášela jakýkoli sport kromě cheerleadingu. Nikdy by mě nenapadlo, že ze mě bude jeden z těch lidí, kteří chodí do posilovny," říká Elizabeth, která se momentálně snaží získat trenérskou licenci. Fitness se totiž stalo jejím velkým koníčkem a životním směrem. „Jedna z nejdůležitějších věcí, které jsem se během této cesty naučila, je to, že se musí mít člověk rád. Pravá láska k sobě samé není egoismus, ale pokora a schopnost umět si sebe vážit. Dělejte to, co je pro vás nejlepší," radí na závěr Elizabeth Sanders.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji