Tvrdá šikana a kopačky od přítele. A pak se změnila k nepoznání!

Alida Dreyer ze Sydney bojovala s nadváhou celý svůj život.
Foto: profimedia.cz
25. března  2020 
 06:00

Sedmadvacetiletá Alida Dreyer ze Sydney bojovala s nadváhou už od malička. Jak později přiznala, na jídle byla závislá. Nadváha ji připravila o sebevědomí, a v pubertě vedla dokonce k sebepoškozování. Ve třiadvaceti letech jí pak lékaři oznámili, že právě kvůli obezitě nemůže otěhotnět. Partner ji kvůli tomu opustil a zdrcená Alida padla na úplné dno. Mladá žena ale svůj boj nevzdala, radikálně změnila život a zhubla o více než osmdesát kilogramů! 

Díky speciální dietě a cvičení se jí nejprve podařilo zbavit se čtyřiceti kil a o dalších čtyřicet zhubla po operaci žaludku. Po tak radikálním úbytku váhy jí však zůstala nadbytečná kůže, a tak opět následoval zásah chirurgů, díky kterému se dnes nestydí ukázat se ani v bikinách! I když její cesta hubnutí nebyla snadná, výsledek se odrazil nejen na jejím vzhledu, ale i sebevědomí.

Ve třinácti letech jí lékaři diagnostikovali syndrom polycystických vaječníků (PCOS), který může způsobit přibírání na váze. Alida si ale zpětně připouští, že už tehdy byla závislá na jídle. Jako teenager trpěla depresemi, sebepoškozováním a měla i sebevražedné myšlenky. "Celý život jsem byla ta velká holka, na kterou si všichni ukazovali. Moje nadváha vedla ve škole k extrémní šikaně. V jednu chvíli to bylo tak zlé, že jsem tam na celé tři měsíce přestala chodit," vzpomíná mladá Australanka.

"I když bych mohla ze své nadváhy vinit geny z obou stran své rodiny nebo PCOS, stále jsem mohla vést takový životní styl, abych přibírání na váze zabránila," svěřuje se Alida, jejíž závislost na jídle pramenila z obtížného vztahu s matkou. Ta jí neustále připomínala, že je tlustá a neměla by jíst určitá jídla. "Jediná věc, kterou jsem mohla ve svém životě ovládat, bylo jídlo, a tak jsem navzdory všemu jedla přesně to, co jsem chtěla," vysvětluje sedmadvacetiletá žena, která se tímto dostala do začarovaného kruhu neustálého přejídání. Její denní příjem dosahoval až tří a půl tisíce kalorií. 

K obědu snědla dvě velké porce sushi, makarony se sýrem, k večeři spořádala pizzu a během dne ujídala hranolky, chipsy a sušenky. Při sto čtyřiceti pěti kilogramech už trpělo nejen její fyzické zdraví, ale i to duševní. Navíc musela neustále čelit krutým komentářům ohledně své postavy a přišla také o dost přátel včetně partnera. Změna životního stylu byla nevyhnutelná. Alida začala zdravě jíst, a jak šla kila dolů, přidala i na pohybu. Po úbytku čtyřiceti kilogramů absolvovala zmenšení žaludku a v hubnutí pokračovala. Objevil se však nový problém, a tím byla přebytečná kůže.

"Kvůli přebytečné kůži na stehnech jsem nemohla nosit kalhoty a znemožňovala mi i chůzi, natož cvičení. Kolikrát se natrhla a ošklivě jsem krvácela," popisuje Alida, která musela podstoupit tři bolestivé plastické operace pro odstranění kůže, z toho jedna trvala celých patnáct hodin. Pro mladou ženu ze Sydney mělo hubnutí na její život obrovský dopad, a to ve více směrech. „Posledních pár let jsem ztratila více přátel než za celý svůj život. Když jsem hubla a konečně se začala mít ráda, uvědomila jsem si, že mě hodně lidí nebere vážně, a tak jsem se se spoustou z nich přestala vídat," říká závěrem rusovláska, která už si sebe umí vážit, a při pohledu do zrcadla se dokonce usmívá. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji