Máma 6 dětí nemůže kvůli nemoci cvičit, přesto zhubla přes 60 kilo! Jak to dokázala?

Máma šesti dětí začínala hubnout s váhou sto třiatřicet kilogramů
Foto: Profimedia.cz
14. září  2019 
 06:00

Devětatřicetiletá Britka Lisanne Dale, maminka šesti dětí, zhubla bez cvičení neuvěřitelných třiašedesát kilogramů, a to za pouhých osm měsíců! Žena s onemocněním zvaným lumbální stenóza nemohla cvičit. Naštěstí ale stačilo nezdravé sušenky vyměnit za domácí stravu a kila šla rázem dolů!

Váha Lisanne se vyšplhala až ke sto třiatřiceti kilogramům. Za poslední roky totiž strávila péčí o děti spoustu času doma a sušenky byly její spolehlivou denní dávkou energie a radosti. Zlozvyk ale časem přerostl v závislost na cukru a Lisanne se potýkala i s bulimickou poruchou příjmu potravy. 

V roce 2011 jí diagnostikovali lumbální stenózu, při které dochází k postižení nervových vláken vlivem zúžení páteřního kanálu v bederním úseku. S tímto onemocněním mohla devětatřicetiletá máma na cvičení zapomenout. Velké pohybové omezení a bolesti ji po psychické stránce hluboce poznamenaly.

Její sebeúcta v té době klesla na minimum. Nenáviděla svůj odraz v zrcadle, který reflektoval obézní ženu s nadměrnou konfekční velikostí. "Vždy jsem byla velká, protože jsem milovala jídlo a nikdy nebyla schopná říct čokoládě a sušenkám ne," vzpomíná Lisanne. "Nemohla jsem ani dokončit domácí práce bez toho, aniž bych u toho nespořádala balení Oreo sušenek nebo čokoládovou tyčinku rodinné velikosti," dodává.

Lumbální stenóza Lisanne na jednu dobu téměř paralyzovala. Musela nosit bederní ortézu a byla odkázána převážně na lůžko. Spojení téměř žádného pohybu a přejídání vedlo k ještě rychlejšímu přibývání na váze. "Vždycky jsem měla špatný vztah k jídlu. I když umím dobře vařit, vybírala jsem si převážně jídlo z dovozu nebo jsem se zmohla jen na přípravu těstovin s velkým množstvím tučného sýru," tvrdí Lis.

"Dlouhé roky mě ovládalo jídlo. Teď už ale umím dělat zdravá rozhodnutí a mám své stravování pod kontrolou," říká Lisanne, která začala vařit doma a naučila se zdravě připravovat i její oblíbená jídla z fast foodu. Při vzpomínce, že byla schopna sníst najednou pizzu, kebab i velké hranolky, se jí dnes dělá špatně. 

"Dnes už je pro mě i těžké uvěřit, že jsem dokonce nemohla přežít den bez jednoho či dvou balení sušenek. Nevzpomínám si, kdy jsem je měla naposledy," říká Lisanne. Zhubnutí třiašedesáti kilo jí usnadnilo i péči o děti, které jsou na ni za tak velký úspěch velice pyšné. Teď už jen zbývá, aby se Lis podrobila plastické operaci s cílem odstranit přebytečnou kůži, která jí po tak velké redukci tuku zbyla. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji