Cecílie Jílková měla ve svém nejhorším období při výšce 172 centimetrů 85 kilogramů. Nikdy se nějak zvlášť necpala nezdravým jídlem, ale také se nikdy nehýbala a prostě na to šla špatně. Rozhodla se, že s tím musí jednou provždy něco udělat. A podařilo se. Zhubla o 25 kilogramů!
Rozhodně to nebylo jako mávnutím kouzelného proutku. Cecílie Jílková musela strávit několik let pozorováním vlastního těla, než došla k tomu, co je pro ni nejlepší. "Studovala jsem také zásady racionální výživy a nejrůznější alternativní výživové směry. Ze zdravé výživy se stal nejprve můj koníček a postupem času i povolání. Momentálně jím hodně, přesto si zachovávám optimální hmotnost, zdravý imunitní systém a vitalitu. Jak to dělám? Jím chytře," vypráví.
Před několika lety
Ve svém nejhorším období měla při výšce 172 cm 85 kilogramů. Nejedla bílé pečivo, nekupovala si domů čokoládu ani bonbony, pila jen lehkou colu, maso (pouze libové) připravovala na olivovém oleji a vždy jen na přírodní způsob. Přesto to na její hmotnost nemělo žádný pozitivní vliv.
"Proto jsem se rozhodla vynechávat večeře, po večerech jsem pila jen colu light, případně alkohol, a celkem rychle jsem ztratila sedm kilogramů. Jenže potom se hubnutí zastavilo. Zkusila jsem tedy jíst poslední jídlo dne už ve dvě hodiny odpoledne a od té doby až do dalšího rána hladovět," vzpomíná. Tento jídelníček není jen tak pro někoho, byl skutečně náročný a do jisté míry extrémní, ale nebyla schopna shodit už ani kilogram. Tehdy pochopila, že tudy cesta nevede.
Konečně to jde!
Prvním krokem ke změně jídelníčku bylo vysazení sacharidových jídel, kromě cukru a ovoce. Snídala slazený jogurt Activia a čerstvé ovoce, obědvala steak se zeleninou, večeřela sýr a šunku. "Během roku jsem shodila hezkých 10 kilo. Pak se ale hubnutí opět zastavilo a já se trápila chutěmi na sladké," svěřuje se.Rozhodla se, že se bude věnovat důkladnému studiu teorie výživy. "Přece musí existovat správný způsob, jak zdravě a trvale zhubnout a váhu si udržet, aniž bych se trápila hlady nebo neustálou chutí na sladké potraviny," zoufala si. Našla si informace o alternativních směrech ve výživě a ihned ji zaujala raw strava. A? Během dvou měsíců díky výrazné detoxikaci shodila posledních sedm kilogramů až na svou ideální hmotnost, kterou si drží již šestým rokem až dodnes, přestože už raw stravu jí jen zčásti a zbytek jídelníčku tvoří teplá jídla.
Přemýšlejte o tom
"Naučila jsem se, že k umění kvalifikovaně si sestavit optimální skladbu jídelníčku a správně ho uspořádat je nezbytné znát mnohé souvislosti. Můj aktuální jídelníček je kombinací čerstvé rostlinné stravy bohaté na živiny, teplé vegetariánské kuchyně, ryb a plodů moře, ale čas od času si dám také kvalitní maso z biochovu. Suroviny pro výrobu nejrůznějších jídel a delikates vybírám podle pravidla "čím více vitaminů a enzymů, tím lépe". Prostě vím, proč co jím. Celá má rodina postupně přešla na stravu bez cukru, lepku, přemíry soli a z důvodu alergií a intolerancí se vyhýbáme také laktóze," uzavírá.Zajímá vás, jak nahradit chytře lepek nebo mléko při stravování? Čtěte zde.
Jídelníček Cecílie na jeden den
Snídaně: 300 ml čerstvé šťávy z pomerančů, bio citronu a zázvoru, plátek domácí bezlepkové vánočky slazené xylitolem a bez obsahu laktózy namazaný marmeládou bez přidaného cukru, vlašský ořech, jeden celý pomeranč
Svačina: menší miska zelňačky s bramborami a tempehem
Oběd: italská tomatová polévka bez sýra, polovina bezlepkové vegetariánské pizzy
Svačina: 500 ml čerstvé šťávy z pomeranče, mrkve a jablka
Večeře: pečený pstruh s grilovanou zeleninou
Další recepty a tipy najdete v její knize Najím se a zhubnu.