Lucie nedrží dietu, nejí doplňky stravy, a přesto zhubla o 23 kilogramů. Jak to dokázala?

Lucie zhubla sama, bez odborníků.
Foto: archiv čtenářky
5. února  2017 
 06:00

Žádný výživový poradce, a dokonce ani zdravotní hrozby lékařů nepomohli osmatřicetileté Lucii ke zhubnutí. Teprve když se zařídila podle základní pravdy, že výdej energie musí být větší než její příjem, začala jít kila dolů.

Potíže s nadbytečnými kilogramy začala mít Lucie kvůli hormonální léčbě, kterou musela absolvovat, aby mohla otěhotnět a porodit svého prvního syna. Zůstalo jí navíc 20 kilo, s kterými nepříliš úspěšně bojovala.

Zkoušela i léky na hubnutí a trochu cvičení. Nakonec asi o deset kilo zhubla, jenže zatoužila s manželem po druhém dítěti. To znamenalo opět hormonální léčbu a po narození dcerky stála ručička váhy na rekordních 96 kilogramech při Luciině výšce 172 centimetrů.

Při preventivní prohlídce u praktické lékařky ukázaly krevní testy vysoké hodnoty hladin cholesterolu v krvi. Lucie putovala ke kardiologovi, a aby se vyhnula užívání léků na snížení cholesterolu, navštívila výživového poradce a začala opět hubnout. Shodila 18 kilogramů, ale kontrola ukázala, že cholesterol je snad ještě vyšší, než byl.

Lucie předtím, než zhubla, vážila 96 kilogramů.
Autor: archiv čtenářky

Hladovění a večer hody

Zdravotní motivace tedy padla, navíc Lucie nebyla spokojená v práci a rozhodovala se ohledně výpovědi. Nervy pracovaly, což je pro Lucii vždycky katastrofa – zatímco někdo ve stresu hubne, ona ho zajídala. Celý den nic nejedla, vymlouvala se, že nemá v práci čas, a pak večer snědla doma, na co přišla. 

Váha opět ukazovala 96 kilo. „Věděla jsem, že něco dělám špatně, ale neměla jsem sílu ke změně. Dokonce jsem měla myšlenku, že by nebylo špatné přejíst se a pak si žaludek vyprázdnit… Naštěstí se mi v hlavě rozsvítila červená stopka a k tomuhle jsem nedošla," vypráví.

„Nakonec mi možná trochu pomohl moment, kdy jsem potkala jednu známou a ta se mě opravdu bezelstně zeptala, zda nečekáme třetí dítě.“ Tehdy se Lucie definitivně rozhodla, že už opravdu zhubne.

Nedržím žádnou dietu

A tak se v polovině jednoho loňského květnového týdne probudila a šla do toho. Začala jíst pravidelně pět jídel denně, ta si připravovala ve všední dny do práce do krabiček. „Vůbec nepočítám kalorie, nikdo mi nevytváří speciální jídelníčky. Jen jsem se poradila o zdravé stravě s mou kamarádkou, které se povedlo zhubnout. Něco jsem si přečetla a začala si vybírat správné potraviny. Nejsem ale ten typ, který by si něco odděloval nebo vážil. Chci jíst, na co mám chuť.“

Takovéto obědy si Lucie do práce chystala.
Autor: archiv čtenářky

Lucie ve svém jídelníčku omezila bílou mouku, cukr a tučné výrobky a samozřejmě velikost porcí. Své stravování ale nevnímá jako dietu, nehladoví, nevyhýbá se přílohám. Prostě jen některé potraviny nahradila jinými, zdravějšími. Dortíky jí už nechybějí, ale striktně si je nezakazuje. Když se někde slaví, kousek si klidně dá. A konzumuje samozřejmě spoustu zeleniny.

Do jejího nového životního stylu patří neodmyslitelně i pohyb. Začala dlouhými procházkami aspoň na hodinku denně, bez ohledu na to, jestli přišla z práce v šest nebo v osm. Pak přidala cvičení doma na eliptickém trenažéru nebo posilování podle aplikací z webu. Má k tomu ideální podmínky, manžel je sportovec, pravidelně posiluje, a tak se stane, že večer každý cvičí v jednom koutu pokoje.

Vzor pro stovku dalších

Lucie si nepočítá kalorie, jí podle zdravého rozumu.
Autor: archiv čtenářky
Cvičení Lucii tak chytlo, že se rozhodla vytáhnout na chvíli ženy od rodin a od Nového roku organizuje ve vesnici, kde žije, cvičení v místní tělocvičně. Sjíždějí se na něj mladší i starší ženy z okolí, jak má která čas, ale deset až dvanáct se jich v neděli dopoledne vždy sejde. Na Facebooku navíc Lucie založila skupinku, původně právě kvůli tomu, aby pozvala kamarádky na cvičení. Za dva měsíce ovšem měla tahle skupinka přes stovku členek, které si mezi sebou radí, jak a co nakupovat a vařit, fotí si své hezky naaranžované pokrmy a motivují se při hubnutí sdílením svých úspěchů.

Lucie zažívá jedno z nejšťastnějších období svého života. Má dole 23 kilo. Je ve skvělé fyzické kondici, a navíc se zbavila bolestí zad i hormonálních problémů, je to už jiná žena. Úplně září, má poprvé v životě velké sebevědomí a šíří kolem sebe v rodině i mezi přáteli radost. Jedno je jisté – s ozdravěním těla se uzdravila i duše. A osobní váha bude moci brzy jít na odpočinek někam hluboko do komory.

Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji