6 snadných letních receptů při dietě, které ocení úplně každý

  • 6 snadných letních receptů při dietě, které ocení úplně každý
    17. července  2021 
     06:00

    Dochází vám nápady na to, jaké jídlo si v horkých letních dnech uvařit? Nebo vás honí mlsná a rádi byste si upekli zdravý sladký dezert? Ať už vás motivují chutě nebo jen postrádáte inspiraci ve vaření, jistě oceníte šest snadných dietních receptů – od salátu, ve kterém se pojí sladké i slané chutě, přes vegetariánský pokrm, pomazánku ke svačině až po několik sladkých dezertů ke kávě.

    Zapomeňte na to, že byste si museli při hubnutí něco odpírat! Vybírejte kvalitní suroviny a dopřávejte si jídlo ve střídmém množství.

  • Celozrnná prošívaná deka

    Autor: Probio.cz

    Plech – cca 33 x 33 cm.

    Suroviny:

    Náplň:

    • 2 vaničky (500 g) měkkého polotučného tvarohu
    • 1 žloutek
    • 20 g vanilkového pudinku
    • 2–3 lžíce moučkového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru

    Těsto:

    • 3 šťastná vejce
    • 1 hrnek třtinového cukru
    • ½ hrnku oleje
    • 2/3 hrnku mléka
    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 3 lžíce kakaa
    • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů

    Postup:

    Připravte si pečicí plech – vyložte ho buď pečicím papírem, nebo ho vymažte tukem a vysypejte ho hrubou moukou. 

    Než se pustíte do těsta, smíchejte ingredience na přípravu tvarohové náplně. Připravte si zdobicí sáček, který dobře poslouží k „prošívání“ těsta náplní.

    Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přilijte olej a mléko. Vsypejte mouku, kakao a kypřicí prášek a důkladně těsto prošlehejte. Rozlijte ho na plech a rozetřete, aby bylo těsto všude stejně vysoké.

    Tvarohovou náplň přendejte do zdobicího sáčku a křížem krážem „prošívejte“ těsto. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30–35 minut.

  • Mangový salát s krůtím masem

    Autor: istock.com

    Na 1 porci budete potřebovat:

    • 100 g krůtích prsou
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • 1/2 ČL koření na kuře
    • 70 g manga
    • 100 g cherry rajčátek
    • 50 g salátové okurky
    • 50 g avokáda
    • 15 g hlávkového salátu
    • 1 PL limetové šťávy
    • 30 g semínkových krekrů

    Postup:

    Krůtí prsa osolte, opepřete a okořeňte. Opečte je na nepřilnavé pánvi. Ovoce a zeleninu nakrájejte a všechny suroviny promíchejte. Salát servírujte se semínkovými krekry.

    Recept z knihy Další krok cesty od Evy Ehrenbergerové a Markéty Gajdošové.

  • Cuketové placičky

    Suroviny na 2–4 porce:

    • 400 g cukety (asi 2 ks), nejlépe ze zahrádky nebo v bio kvalitě
    • 2 vejce
    • 100 g jemných bezlepkových bio ovesných vloček
    • 120 g mouky z bio červené pšenice Probio 
    • 1 stroužek česneku
    • ½ lžičky mletého římského kmínu
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • sůl
    • ghí na smažení nebo vodný rostlinný olej
    • zakysaná smetana a klíčky k podávání

    Postup:

    Cuketu nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s vejci, vločkami, moukou, prolisovaným česnekem, římským kmínem, tymiánem a velkou špetkou soli. Nechte odležet asi 10 minut.

    Rozehřátou pánev potřete tukem vhodným ke smažení. Pomocí lžíce nebo naběračky vytvořte placičky, povrch urovnejte a pozvolna smažte z obou stran.

    Podávejte se lžící zakysané smetany a klíčky. 

  • Jogurtový koláč s ovocem

    Forma o průměru 22 cm.

    Suroviny:

    Drobenka:

    • 70 g bio jemných ovesných vloček 
    • 30 g bio polohrubé mouky, např. z dvouzrnky od Probio
    • 30 g bio třtinového cukru
    • 50 g másla

    Těsto:

    • 1 vejce
    • 90 g bio třtinového cukru 
    • 150 g bílého jogurtu
    • 100 ml mléka
    • 40 g rostlinného oleje
    • špetka soli
    • 100 g bio polohrubé mouky z dvouzrnky
    • 90 g bio mouky z červené pšenice Probio
    • kypřicí prášek do pečiva
    • máslo a dvouzrnková polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
    • asi 250 g drobného ovoce

    Postup:

    Připravte si drobenku – prsty promněte uvedené suroviny a nechte odležet, než připravíte těsto. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou.

    Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte jogurt, mléko a olej. Ve vedlejší misce promíchejte sypké suroviny. Obě směsi spojte a vymíchejte hladké těsto. Nalijte do předem připravené formy. 

    Posypejte rovnoměrně ovocem a drobenkou.

    Pečte při 180 °C 40–45 minut.

  • Řepová pomazánka s ořechy

    Na 1 porci budete potřebovat:

    • 15 g vlašských ořechů
    • 80 g červené vařené řepy
    • 100 g měkkého nízkotučného tvarohu
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • 1/2 ČL olivového oleje
    • 3 g lněného drceného semínka
    • 40 g žitného kváskového chleba

    Vlašské ořechy vložte do misky a zalijte je vodou, nechte přes noc namáčet v pokojové teplotě. Poté vodu slijte a ořechy propláchněte.

    Červenou řepu nastrouhejte nahrubo, přidejte tvaroh, sůl, pepř, olivový olej, lněné semínko a promíchejte. Servírujte s chlebem, ořechy a petrželkou.

    Tip: Pomazánku můžete připravit i tak, že všechny suroviny společně rozmixujete dohladka.

    Recept z knihy Další krok cesty od Evy Ehrenbergerové a Markéty Gajdošové.

  • Piškotový dortík s tvarohem a ovocem

    Suroviny (forma 22 cm):

    Piškotový korpus:

    • 4 vejce
    • 120 g třtinového cukru
    • 1 lžíce oleje
    • 120 g bio polohrubé mouky z dvouzrnky
    • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

    Krém:

    • 2 vaničky měkkého tvarohu
    • moučkový cukr podle chuti

    Na želé:

    • 5 g agaru
    • moučkový cukr podle chuti
    • ½ litru vody
    • 500–700 g jahod nebo jiného čerstvého ovoce

    Tip: Na agarové želé můžete použít i ovocnou šťávu nebo džus.

    Postup:

    Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno si můžete vyložit pečicím papírem, aby vám šel korpus lépe vyndat. 

    Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte olej a mouku a zlehka promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte dorovna. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Nechte zchladnout.

    Tvaroh oslaďte podle chuti. Můžete také přidat oblíbené bylinky – k jahodám se hodí máta, k broskvím levandule, k třešním například meduňka. Můžete přidat i kousky tmavé čokolády. Ovoce nakrájejte na menší kusy. Vychladlý korpus vyndejte z formy a omeťte ho od mouky, která ulpívá na bocích, a sejměte ho ze dna pečicím papírem. Formu očistěte a vraťte do ní korpus. Potřete tvarohem.

    V hrnci promíchejte agar s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty. Do agaru nakonec vložte ovoce, promíchejte a opatrně agar rozprostřete na tvaroh. Nechte zchladnout a poté uložte do lednice.

    Nejlepší je dort odleželý přes noc, to se stačí korpus trochu nasáknout. Podávejte s vyšlehanou smetanou a kousky čerstvého ovoce.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji