- 17. července 2021 06:00
Dochází vám nápady na to, jaké jídlo si v horkých letních dnech uvařit? Nebo vás honí mlsná a rádi byste si upekli zdravý sladký dezert? Ať už vás motivují chutě nebo jen postrádáte inspiraci ve vaření, jistě oceníte šest snadných dietních receptů – od salátu, ve kterém se pojí sladké i slané chutě, přes vegetariánský pokrm, pomazánku ke svačině až po několik sladkých dezertů ke kávě.
Zapomeňte na to, že byste si museli při hubnutí něco odpírat! Vybírejte kvalitní suroviny a dopřávejte si jídlo ve střídmém množství.
Celozrnná prošívaná deka
Autor: Probio.czPlech – cca 33 x 33 cm.
Suroviny:
Náplň:
- 2 vaničky (500 g) měkkého polotučného tvarohu
- 1 žloutek
- 20 g vanilkového pudinku
- 2–3 lžíce moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Těsto:
- 3 šťastná vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- ½ hrnku oleje
- 2/3 hrnku mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
Postup:
Připravte si pečicí plech – vyložte ho buď pečicím papírem, nebo ho vymažte tukem a vysypejte ho hrubou moukou.
Než se pustíte do těsta, smíchejte ingredience na přípravu tvarohové náplně. Připravte si zdobicí sáček, který dobře poslouží k „prošívání“ těsta náplní.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přilijte olej a mléko. Vsypejte mouku, kakao a kypřicí prášek a důkladně těsto prošlehejte. Rozlijte ho na plech a rozetřete, aby bylo těsto všude stejně vysoké.
Tvarohovou náplň přendejte do zdobicího sáčku a křížem krážem „prošívejte“ těsto. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30–35 minut.
Mangový salát s krůtím masem
Autor: istock.comNa 1 porci budete potřebovat:
- 100 g krůtích prsou
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1/2 ČL koření na kuře
- 70 g manga
- 100 g cherry rajčátek
- 50 g salátové okurky
- 50 g avokáda
- 15 g hlávkového salátu
- 1 PL limetové šťávy
- 30 g semínkových krekrů
Postup:
Krůtí prsa osolte, opepřete a okořeňte. Opečte je na nepřilnavé pánvi. Ovoce a zeleninu nakrájejte a všechny suroviny promíchejte. Salát servírujte se semínkovými krekry.
Recept z knihy Další krok cesty od Evy Ehrenbergerové a Markéty Gajdošové.
Cuketové placičky
Suroviny na 2–4 porce:
- 400 g cukety (asi 2 ks), nejlépe ze zahrádky nebo v bio kvalitě
- 2 vejce
- 100 g jemných bezlepkových bio ovesných vloček
- 120 g mouky z bio červené pšenice Probio
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl
- ghí na smažení nebo vodný rostlinný olej
- zakysaná smetana a klíčky k podávání
Postup:
Cuketu nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s vejci, vločkami, moukou, prolisovaným česnekem, římským kmínem, tymiánem a velkou špetkou soli. Nechte odležet asi 10 minut.
Rozehřátou pánev potřete tukem vhodným ke smažení. Pomocí lžíce nebo naběračky vytvořte placičky, povrch urovnejte a pozvolna smažte z obou stran.
Podávejte se lžící zakysané smetany a klíčky.
Jogurtový koláč s ovocem
Forma o průměru 22 cm.
Suroviny:
Drobenka:
- 70 g bio jemných ovesných vloček
- 30 g bio polohrubé mouky, např. z dvouzrnky od Probio
- 30 g bio třtinového cukru
- 50 g másla
Těsto:
- 1 vejce
- 90 g bio třtinového cukru
- 150 g bílého jogurtu
- 100 ml mléka
- 40 g rostlinného oleje
- špetka soli
- 100 g bio polohrubé mouky z dvouzrnky
- 90 g bio mouky z červené pšenice Probio
- kypřicí prášek do pečiva
- máslo a dvouzrnková polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- asi 250 g drobného ovoce
Postup:
Připravte si drobenku – prsty promněte uvedené suroviny a nechte odležet, než připravíte těsto. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte jogurt, mléko a olej. Ve vedlejší misce promíchejte sypké suroviny. Obě směsi spojte a vymíchejte hladké těsto. Nalijte do předem připravené formy.
Posypejte rovnoměrně ovocem a drobenkou.
Pečte při 180 °C 40–45 minut.
Řepová pomazánka s ořechy
Na 1 porci budete potřebovat:
- 15 g vlašských ořechů
- 80 g červené vařené řepy
- 100 g měkkého nízkotučného tvarohu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1/2 ČL olivového oleje
- 3 g lněného drceného semínka
- 40 g žitného kváskového chleba
Vlašské ořechy vložte do misky a zalijte je vodou, nechte přes noc namáčet v pokojové teplotě. Poté vodu slijte a ořechy propláchněte.
Červenou řepu nastrouhejte nahrubo, přidejte tvaroh, sůl, pepř, olivový olej, lněné semínko a promíchejte. Servírujte s chlebem, ořechy a petrželkou.
Tip: Pomazánku můžete připravit i tak, že všechny suroviny společně rozmixujete dohladka.
Recept z knihy Další krok cesty od Evy Ehrenbergerové a Markéty Gajdošové.
Piškotový dortík s tvarohem a ovocem
Suroviny (forma 22 cm):
Piškotový korpus:
- 4 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 1 lžíce oleje
- 120 g bio polohrubé mouky z dvouzrnky
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Krém:
- 2 vaničky měkkého tvarohu
- moučkový cukr podle chuti
Na želé:
- 5 g agaru
- moučkový cukr podle chuti
- ½ litru vody
- 500–700 g jahod nebo jiného čerstvého ovoce
Tip: Na agarové želé můžete použít i ovocnou šťávu nebo džus.
Postup:
Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno si můžete vyložit pečicím papírem, aby vám šel korpus lépe vyndat.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte olej a mouku a zlehka promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte dorovna. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Nechte zchladnout.
Tvaroh oslaďte podle chuti. Můžete také přidat oblíbené bylinky – k jahodám se hodí máta, k broskvím levandule, k třešním například meduňka. Můžete přidat i kousky tmavé čokolády. Ovoce nakrájejte na menší kusy. Vychladlý korpus vyndejte z formy a omeťte ho od mouky, která ulpívá na bocích, a sejměte ho ze dna pečicím papírem. Formu očistěte a vraťte do ní korpus. Potřete tvarohem.
V hrnci promíchejte agar s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty. Do agaru nakonec vložte ovoce, promíchejte a opatrně agar rozprostřete na tvaroh. Nechte zchladnout a poté uložte do lednice.
Nejlepší je dort odleželý přes noc, to se stačí korpus trochu nasáknout. Podávejte s vyšlehanou smetanou a kousky čerstvého ovoce.
/
Klíčová slova: