- 7. května 2021 06:00
Prahnete po sladkém, ale vaše váha vám nedovolí mlsat? Upečte si sladký dezert ke kávě, který je z kvalitních zdravých surovin, ale zároveň chutná lépe než poctivý zákusek z cukrárny. Dieta nemusí být plná omezení a trápení. Přizpůsobte jídelníček svým potřebám a naučte se mlsat zdravě. Tyto zákusky plné bílkovin a vlákniny vás zasytí, zaženou chuť na sladké a uspokojí i vaši hlavu.
Recepty nejsou časově náročné a uspokojí chutě každého. Na své si přijde milovník vláčných dezertů, čokoládových zákusků i ovesných kaší – jen tak trochu jinak...
Kakaová roláda
Budete potřebovat:
Těsto:
- 4 bílky
- 2 lžíce kakaa
- 80–100 g třtinového cukru
- špetku soli
Krém:
- 125 g měkkého tvarohu
- 150 g mascarpone
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžíce čekankového nebo javorového sirupu
Oddělte bílky od žloutků a z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Žloutky smíchejte s cukrem, kakaem a přimíchejte k nim opatrně sníh. Směs rozprostřete na pečicí papír a vložte do trouby předem rozehřáté na 160 stupňů Celsia a pečte přibližně 10 až 15 minut. Upečené, ještě teplé těsto zarolujte do rolády a nechte zchladnout. Následně těsto rozrolujte, potřete krémem a zpět zarolujte. Nechte vychladit a podávejte nejlépe s lesním ovocem.
Video se připravuje ...Mrkvový dort s krémem
Budete potřebovat:
- 300 g celozrnné mouky
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 150 ml kokosového nebo řepkového oleje
- 1 zralý banán
- šťávu z půlky citronu
- 2 lžíce kypřicího prášku
- 60 g vanilkového proteinu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/3 lžičky muškátového oříšku
- 1/3 lžičky sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 3 střední mrkve
- dvě hrsti vlašských ořechů
Krém:
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 100 g ricotty
- 1 vejce
- 1 lžičku citronové šťávy
- 50 g čekankového nebo javorového sirupu
Nejprve smíchejte tekuté suroviny včetně rozmačkaného banánu a následně přidejte mouku, protein, cukr, kypřicí prášek, koření a nakonec najemno nastrouhanou mrkev. Dort pečte při 160 stupních Celsia přibližně 45 minut. Po vychladnutí ho potřete krémem z tvarohu a ricotty a dejte do lednice zatuhnout.
Malinové brownies
Autor: istock.comBudete potřebovat:
- 40 g 100% čokolády
- 200 g mražených malin
- 600 g sterilovaných červených fazolí bez nálevu
- 4 vejce
- 40 g vanilkového proteinu
- špetku soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 60 g nepraženého kakaového prášku
- 30 g čekankového sirupu
- 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů
Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia. Čokoládu nasekejte na kousky a ponechte stranou. Maliny nasypte do misky a nechte povolit. Fazole propláchněte vodou a společně s vejci, polovinou malin je rozmixujte. Postupně přidejte i další suroviny kromě čokolády a mixujte. Směs přelijte do pečicí formy, přidejte zbytek malin, nasekanou čokoládu a pečte přibližně 30 až 35 minut.
Recept z knihy Cesta k opravdovému jídlu od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.
Tvarohová bábovka
Budete potřebovat:
- 4 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
- 50 g xylitolu (cukru)
- 60 g kokosového oleje
- 160 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g kokosové mouky
- 20 g vanilkového proteinu
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 100 ml mandlového mléka
- 20 g kypřicího prášku bez fosfátů
- 3 g jedlé sody
- 15 g nepraženého kakaového prášku
Nejprve vyšlehejte žloutky s xylitolem a olejem. Přisypte mouky, protein a promíchejte. Následně přidejte mléko, tvaroh, kypřicí prášek a jedlou sodu. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně zapracujte do těsta. Půl těsta můžete obarvit kakaem. Formu si vymažte olejem, vysypte kokosem a střídavě ji těstem naplňte. Pečte při 170 stupních Celsia přibližně 45 minut.
Recept z knihy Cesta k opravdovému jídlu od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.
Pečená ovesná kaše
Budete potřebovat:
- 250 g ovesných jemných vloček
- 2 zralé banány
- 30 g arašídového másla
- 2 vejce
- 150 ml mandlového mléka
- 40 g vanilkového proteinu
- lžičku skořice
- špetku soli
- 20 g mandlových plátků
Banány rozmačkejte vidličkou, smíchejte s vejci, mlékem a proteinem. Následně vmíchejte zbylé sypké suroviny. Mísu vyloženou pečicím papírem naplňte polovinou směsi, polijte arašídovým máslem a zalijte zbylým těstem. Nakonec povrch posypte mandlovými plátky a pečte na 180 stupňů Celsia přibližně 20 minut.
/
Klíčová slova: