5 sladkých dezertů, které skvěle chutnají, a ještě po nich zhubnete!

  • 5 sladkých dezertů, které skvěle chutnají, a ještě po nich zhubnete!
    7. května  2021 
     06:00

    Prahnete po sladkém, ale vaše váha vám nedovolí mlsat? Upečte si sladký dezert ke kávě, který je z kvalitních zdravých surovin, ale zároveň chutná lépe než poctivý zákusek z cukrárny. Dieta nemusí být plná omezení a trápení. Přizpůsobte jídelníček svým potřebám a naučte se mlsat zdravě. Tyto zákusky plné bílkovin a vlákniny vás zasytí, zaženou chuť na sladké a uspokojí i vaši hlavu.

    Recepty nejsou časově náročné a uspokojí chutě každého. Na své si přijde milovník vláčných dezertů, čokoládových zákusků i ovesných kaší – jen tak trochu jinak...

  • Kakaová roláda

    Budete potřebovat:

    Těsto:

    • 4 bílky
    • 2 lžíce kakaa
    • 80–100 g třtinového cukru
    • špetku soli

    Krém:

    • 125 g měkkého tvarohu
    • 150 g mascarpone
    • 1 lžíci kakaa
    • 2 lžíce čekankového nebo javorového sirupu

    Oddělte bílky od žloutků a z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Žloutky smíchejte s cukrem, kakaem a přimíchejte k nim opatrně sníh. Směs rozprostřete na pečicí papír a vložte do trouby předem rozehřáté na 160 stupňů Celsia a pečte přibližně 10 až 15 minut. Upečené, ještě teplé těsto zarolujte do rolády a nechte zchladnout. Následně těsto rozrolujte, potřete krémem a zpět zarolujte. Nechte vychladit a podávejte nejlépe s lesním ovocem.

    Video se připravuje ...
    Recepty pro těhotné: Ryby v těhotenství • VIDEO: Videohub

     

  • Mrkvový dort s krémem

    Budete potřebovat:

    • 300 g celozrnné mouky
    • 3 vejce
    • 100 g třtinového cukru
    • 150 ml kokosového nebo řepkového oleje
    • 1 zralý banán
    • šťávu z půlky citronu
    • 2 lžíce kypřicího prášku
    • 60 g vanilkového proteinu
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1/3 lžičky muškátového oříšku
    • 1/3 lžičky sušeného zázvoru
    • 1/2 lžičky soli
    • 3 střední mrkve
    • dvě hrsti vlašských ořechů

    Krém:

    • 1 vanička měkkého tvarohu
    • 100 g ricotty
    • 1 vejce
    • 1 lžičku citronové šťávy
    • 50 g čekankového nebo javorového sirupu

    Nejprve smíchejte tekuté suroviny včetně rozmačkaného banánu a následně přidejte mouku, protein, cukr, kypřicí prášek, koření a nakonec najemno nastrouhanou mrkev. Dort pečte při 160 stupních Celsia přibližně 45 minut. Po vychladnutí ho potřete krémem z tvarohu a ricotty a dejte do lednice zatuhnout.

     

     

  • Malinové brownies

    Autor: istock.com

    Budete potřebovat:

    • 40 g 100% čokolády
    • 200 g mražených malin
    • 600 g sterilovaných červených fazolí bez nálevu
    • 4 vejce
    • 40 g vanilkového proteinu
    • špetku soli
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 60 g nepraženého kakaového prášku
    • 30 g čekankového sirupu
    • 1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů

    Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia. Čokoládu nasekejte na kousky a ponechte stranou. Maliny nasypte do misky a nechte povolit. Fazole propláchněte vodou a společně s vejci, polovinou malin je rozmixujte. Postupně přidejte i další suroviny kromě čokolády a mixujte. Směs přelijte do pečicí formy, přidejte zbytek malin, nasekanou čokoládu a pečte přibližně 30 až 35 minut.

    Recept z knihy Cesta k opravdovému jídlu od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.

     

  • Tvarohová bábovka

     

    Budete potřebovat:

    • 4 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
    • 50 g xylitolu (cukru)
    • 60 g kokosového oleje
    • 160 g celozrnné špaldové mouky
    • 80 g kokosové mouky
    • 20 g vanilkového proteinu
    • 250 g nízkotučného tvarohu
    • 100 ml mandlového mléka
    • 20 g kypřicího prášku bez fosfátů
    • 3 g jedlé sody
    • 15 g nepraženého kakaového prášku

    Nejprve vyšlehejte žloutky s xylitolem a olejem. Přisypte mouky, protein a promíchejte. Následně přidejte mléko, tvaroh, kypřicí prášek a jedlou sodu. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně zapracujte do těsta. Půl těsta můžete obarvit kakaem. Formu si vymažte olejem, vysypte kokosem a střídavě ji těstem naplňte. Pečte při 170 stupních Celsia přibližně 45 minut. 

    Recept z knihy Cesta k opravdovému jídlu od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.

  • Pečená ovesná kaše

    Budete potřebovat:

    • 250 g ovesných jemných vloček
    • 2 zralé banány
    • 30 g arašídového másla
    • 2 vejce
    • 150 ml mandlového mléka
    • 40 g vanilkového proteinu
    • lžičku skořice
    • špetku soli
    • 20 g mandlových plátků

    Banány rozmačkejte vidličkou, smíchejte s vejci, mlékem a proteinem. Následně vmíchejte zbylé sypké suroviny. Mísu vyloženou pečicím papírem naplňte polovinou směsi, polijte arašídovým máslem a zalijte zbylým těstem. Nakonec povrch posypte mandlovými plátky a pečte na 180 stupňů Celsia přibližně 20 minut. 

     

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji