Potraviny, které by podle Petra Havlíčka neměly chybět v žádném jídelníčku

18. dubna  2021 
 06:00

Co by měl obsahovat jídelníček zdravého člověka? Když poskládáte všechny zdravé potraviny dohromady, budou vám nápadně připomínat středomořskou stravu. Ta je totiž považována za jednu z nejzdravějších. Výživový specialista Petr Havlíček však ze zdravého jídelníčku nevyjímá ani kousek hořké čokolády nebo červené víno. Vybírejte si opravdové potraviny, ze kterých se dá vytvořit opravdové jídlo. Další kombinace a formy stravování už jsou na každém z nás.

Kdyby měl Petr Havlíček vybrat pár zdravých potravin, které by neměly chybět v žádném jídelníčku, jaké by to byly? „Tak v první řadě je to dostatek ovoce a zeleniny. V druhé řadě je to dostatek zdrojů kvalitních stavebních látek, tedy především ryb, mořských plodů, drůbežího masa. V malém množství to může být i červené maso. Dále je to dostatek kvalitních tuků, především olivového oleje, avokádového oleje, dostatek ořechů a semínek," jmenuje náš přední výživový odborník v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Ve zdravém jídelníčku by také nemělo chybět dostatečné množství potravin, které nejsou zdrojem pouze energie, ale také vlákniny. Mezi takové patří celozrnné cereálie a luštěniny.

Tohle jsou na první pohled doporučení na středomořskou stravu, která patří mezi nejzdravější stravovací systémy. Jelikož se ale nenacházíme u moře, je třeba jídelníček doplnit ještě o další potraviny, jako jsou fermentované mléčné výrobky, mezi které patří jogurty, kefíry a kvalitní tvrdé sýry. „Dále by měl náš jídelníček obsahovat i přiměřené množství kvalitních správně vyprodukovaných vajec," dodává Petr Havlíček, který vzápětí nezapomíná zmínit ani kousek kvalitní čerstvé hořké čokolády nebo kvalitní – ideálně červené – víno. 

Jednotícím prvkem zdravého jídelníčku jsou tedy opravdové potraviny. „Jinými slovy jsou to základní, kvalitně vyprodukované potraviny, tedy vyprodukované v souladu s tím, jak se produkovat mají, a z nich správně upravené jídlo," tvrdí Petr Havlíček. Následná individuální úprava jídelníčku dle výživového směru, četnosti jídel či půstování už je pak na každém z nás. „Záleží to na tom, jací jsme, jakým životem žijeme a co momentálně náš organismus potřebuje," říká závěrem jeden z nejuznávanějších výživových odborníků.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji