Dáváte si šlofíka po obědě? Dělejte to správně, jinak si uškodíte

19. dubna  2021 
 06:00

Hodně z nás se po obědě, obzvláště víkendovém, cítí malátně a unaveně a přeje si na chvíli si zdřímnout. Pamatujeme si otce a dědečky natáhnuté na kanapi s novinami přes hlavu, jižní národy dodržují siestu... Něco na tom popoledním odpočinku asi bude. Je ale prospěšný pro zdraví? A pokud ano, co bychom měli správně dodržovat?

„V závislosti na tom, co sníme a kolik toho sníme, jsme v různém stupni únavy. Ta únava, která se dostavuje po jídle, je způsobena hormonálními změnami," vysvětluje přední výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Jídlo zvyšuje hladinu hormonů, které nás činí sytými, a také hormonu štěstí (serotoninu). Ten má za následek, že se cítíte uvolněně, až lehce malátně, ale příjemně. I proto spousta lidí řeší své negativní emoce jídlem. 

Z pohledu historie bylo krátké zdřímnutí po obědě víceméně obvyklé. Někteří autoři říkají, že měli lidé v minulosti bifázický (dvoufázový) spánek. Tedy se jeho hlavní část odehrávala v noci a kratší část spánku byla přes den ve formě siesty, tedy spánku po obědě. Zejména jižní národy stále dodržují tyto polední siesty a poté pracují do delších nočních hodin. Podle některých informací se však u těchto lidí, kteří se v dnešní době podřídili turismu a pracují bez siesty i přes den, zhoršil zdravotní stav. Taková polední siesta tak má své zdravotní benefity, jelikož tělu dopřejete odpočinek ve chvíli, kdy si o něj žádá. 

„Ale ten spánek by měl mít nějaká svá pravidla," varuje Petr Havlíček. Polední spánek by neměli zařazovat lidé, kteří trpí různými spánkovými poruchami, včetně špatného usínání nebo častého buzení se. A jak by takové polední zdřímnutí mělo vypadat? „Už z toho názvu zdřímnutí vyplývá, že by se nemělo jednat o žádný zásadní a dlouhý spánek," radí Petr Havlíček, který varuje před tím, že byste se dostali až k non-REM fázi spánku. Krátké zdřímnutí by tak mělo trvat ideálně patnáct až dvacet minut. Odpočiňte si i pouze tím, že si jen lehnete, zavřete oči a budete se snažit na chvíli tzv. vypnout. Krátkodobý odpočinek vás osvěží. „Když na chvilinku usneme, tak odbouráme část únavového metabolitu (adenosinu), který se hromadí v průběhu dne a který taktéž způsobuje naši únavu," vysvětluje Petr Havlíček. Adenosin je tak příčinou toho, že se nám v pozdějších hodinách dne rozšiřují cévy a zpomaluje se tep.

Kombinace kávy a krátkého zdřímnutí tak může být ideálním nabuzením během dne. „Prostě odbouráme část adenosinu, uvolněné receptory zaplníme kofeinem, který nás stimuluje a zároveň brání navázání se dalšího adenosinu a vzniku únavy," vysvětluje Petr Havlíček. Pokud se příliš přejíte, lehněte si na levý bok, podložte si horní polovinu těla a zdřímněte si. V případě, že nezabere krátký odpočinek, nazujte tenisky a vyrazte do ulic. Krátká procházka vám pomůže vytrávit, okysličí vám mozek a budete se cítit mnohem lépe. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji