Nejšílenější dieta světa! Vymyslel ji český lékař a vsadíme se, že držet byste ji nechtěli

22. března  2021 
 06:00

Už ve středověku byly diety pacientům ordinovány docela často, tehdy ale měly spíše zdravotní či preventivní záměr. Diety se nařizovaly nemocným, cholerikům se zakazovalo koření, které mělo příliš povzbuzující účinky. A už od století devatenáctého se o českém národu říkalo, že jsme tlustí a rádi jíme.

Pojďme se ale zaměřit na nejšílenější dietu vůbec. Ta byla sestavena v 60. letech a kvůli ní byste si už nikdy nedali jablka nebo šlehačku. 

Zlatá éra diet

Že vás diety už nebaví, protože nezabírají? No, tak se podívejte na tuhle opravdu radikální dietu, kterou vymyslel v 60. letech 20. století lékař Přemysl Doberský. Budete se divit, jaký jídelníček bylo třeba dodržovat.

Dieta s kontrastními a tukovými dny

Tento sedmidenní cyklus byl založen na určitých potravinách, které jste ten konkrétní den měli sníst. V pondělí vás například čekal tvaroh, kterého jste měli sníst půl kila. V úterý to bylo zhruba kilo jablek, další dny třeba jen 600 gramů masa. Na tzv. tukový den jste si mohli "přilepšit"; povinné byly čtvrtlitr šlehačky a 100 g mléka. To musela být ale pořádná zátěž na organismus, co myslíte?

Více se dozvíte v pořadu Mall.tv s názvem Zmlsané dějiny.

 

Autor: Kristýna Juřicová, REDAKCE
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji