5 snadných způsobů, jak začít s dietou a hubnout bez námahy

  • 5 snadných způsobů, jak začít s dietou a hubnout bez námahy
    13. března  2021 
     06:00

    Při dietě nepotřebujete pevně daný režim ani striktní plán. Přesto by vám mohlo pomoct několik rad, díky kterým se dlouhodobě udržíte na zdravé vlně, a ručička na váze se tak konečně pohne tím správným směrem. Zamyslete se nad ideální četností jídel, udělejte v lednici i spíži pořádnou čistku a plánujte si jídla alespoň na tři dny dopředu – kdo je připraven, není překvapen!

    Odkládáte dietu na další a další pondělí? Zkuste z toho nedělat takovou vědu a pomocí pěti snadných způsobů začněte s hubnutím už dnes!

  • Nastavte si pravidelnost v režimu

    Nastavený dietní režim by měl vycházet z toho stávajícího. Proto pokud jste zvyklí jíst nejčastěji třikrát až čtyřikrát denně, pak vám nebude pět jídel vyhovovat. Zapomeňte na ideální četnost, jelikož ta neexistuje. Každému vyhovuje něco jiného a záleží jen na vás, v kolika jídlech svůj celkový kalorický příjem přijmete. Patříte-li mezi ty, kdo si odjakživa dopřávají větší porce, pak by pro vás byla vyšší četnost jen trápením. Nezapomeňte se ale ráno nasnídat, abyste začali svůj den správně. Pak už vám pravidelnost v jídle nebude dělat takový problém.

    Tip redakce: Připravte si snídani už večer, aby vás ráno nepřemohla lenost. Pokud jste milovníci slaných snídaní, můžete si připravit obložený toust, a preferujete-li spíše sladké, sáhněte po tzv. overnight oats. Smíchejte vločky se lžící chia semínek, přidejte oříšky, rozmačkaný banán a zalijte směs mlékem. Semínka přes noc nabobtnají a vytvoří pudinkovou konzistenci, díky které je kaše chutná i zastudena.

  • Vykliďte si ledničku a spíž

    Chystáte se pomalu, ale jistě na jarní úklid? Zahrňte do něj i lednici a spíž! Vaše odhodlání zhubnout by mohly snadno překazit nezdravé potraviny, kterých jste si doma nastřádali pěknou zásobu. Udělejte pořádnou čistku a vše nezdravé darujte svým příbuzným nebo přátelům. „Teď je ten pravý čas udělat v lednici pořádek, zaplnit ji sezonní zeleninou, lehkými sýry, tvarohy a masnými výrobky s vysokým podílem masa. Alkohol je zabiják zdravého hubnutí a je lepší ho mít mimo domov, jinak svádí k častější konzumaci,“ radí výživová poradkyně Martina Vojtíšková ze společnosti Dietavkrabičce.cz.

  • Krabičkujte

    Autor: istock.com

    Většina z nás teď tráví i pracovní dobu doma na home office. To ale nebrání tomu, abyste si jídla krabičkovali, a dodržovali tak stejnou přípravu, jako byste každé ráno vyrazili do kanceláře. Zahánět hlad na poslední chvíli se totiž nikdy nevyplácí. Místo toho, abyste sáhli narychlo po něčem sladkém, uvařte si alespoň na dva až tři dny dopředu. „Připravte si nenáročné pokrmy, které nezaberou moc času a jejichž příprava vás bude bavit. A nezapomeňte ani na svačiny,“ radí Vojtíšková. Zatímco se vám bude péct maso v troubě, zadělejte si i na zdravější koláč k odpolední kávě. Ani nepoznáte, že jste v dietě, a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

  • Naplánujte si týdenní jídelníček

    Ještě jste nezačali hubnout, a už nevíte, co uvařit? Věnujte čas přípravě a sepište si několik jídel, která chcete v daný týden uvařit. Nejenže si usnadníte nákup, ale taky se budete mít na co těšit! Místo nudných salátů si dopřejte jídla plná barev a chutí a nevyhýbejte se ani běžným potravinám, jako jsou smetana nebo těstoviny. 

    Pro inspiraci:

    Krémové těstoviny fetuccine s kuřecím masem a lesními houbami

    Na 1 porci: 60 g těstovin, olivový olej, šalotka, stroužek česneku, 50 g lesních hub (lišky, hříbky, smrže), 100 g kuřecích prsou, 50 ml 12% smetany, sůl, pepř, drcený kmín, pažitku.

    Postup: Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou šalotku a česnek nakrájený na plátky, přidáme kuřecí maso, lesní houby a krátce opečeme. Okořeníme solí, pepřem a špetkou drceného kmínu. Do pánve přidáme vařené těstoviny a zalijeme smetanou, společně krátce podusíme a posypeme pažitkou.

  • Každou hodinu se napijte

    Největší kámen úrazu nebývá při dietě dodržovat stravu, spíše jde o pitný režim. Díky dostatku tekutin se bude tělo detoxikovat, nebude zadržovat vodu a taky zaženete hlad, který je často jen převlečená žízeň. Položte si na stůl sklenici vody a každou hodinu se napijte. Budete také překvapeni, jak se vám zvýší energie a následně i produktivita v práci.

    Nechutná vám čistá voda? „Naplňte si lednici lahvemi s vodou z kohoutku, ochuťte ji mátou a citronem a nezapomeňte alespoň dva litry denně vypít. Vezměte si ji i do práce, a dokud ji nevypijete celou, nebudete mít splněn pitný režim,“ říká Martina Vojtíšková.

    Tip redakce: Nastavte si v telefonu upomínku s opakováním každou hodinu, abyste se nezapomněli napít. Prvních pár dní vám tato vychytávka značně pomůže a po čase už budete pít automaticky bez upozornění. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji