Které potraviny obsahují nejvyšší množství bílkovin? Není to jen maso!

11. ledna  2021 
 06:00

Bílkoviny jsou naprosto nezbytným makronutrientem – základní živinou pro organismus. Jaké množství bílkovin bychom měli denně konzumovat? To je u každého individuální, ale měli bychom se pohybovat kolem určitého množství na kilogram tělesné hmotnosti, a to v závislosti na své aktivitě. V pořadu Rozum v troubě na Mall.TV se výživový odborník Petr Havlíček věnuje nejen ideálnímu množství bílkovin, ale také tomu, které potraviny s vysokým podílem bílkovin vybírat.

Bílkoviny jsou stavební živinou nezbytnou pro správný chod celého organismu. Názory na to, kolik byste jich měli přijímat, však bývají dosti rozporuplné. „Naše tělo potřebuje každý den určité množství bílkovin. To množství se jmenuje záchovné a v podstatě slouží k tomu, abychom dodali to, co naše tělo odbouralo či spotřebovalo," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček. Čím větší je vaše fyzická zátěž, tím větší je opotřebování bílkovinných struktur a o to více bílkovin byste měli přijmout. Záchovné množství bílkovin se pohybuje od 0,7 g na kilogram tělesné hmotnosti až po 2 až 2,5 g na kilogram v případě silových sportů. Potřebné množství bílkovin je tak u každého jedince velmi individuální.

Nejvyšší obsah bílkovin je v dehydrovaných výrobcích, jako jsou sušené maso, které obsahuje přes šedesát procent bílkovin, nebo proteinové koncentráty, které mohou mít až devadesát procent bílkovin. U běžných potravin, které nejsou nijak upravené, naleznete vysokou koncentraci bílkovin u tvrdých sýrů. Například parmazán obsahuje až pětatřicet procent bílkovin. U polotvrdých sýrů je hodnota přibližně o deset procent nižší. Mezi další přirozené potraviny s vysokým podílem bílkovin patří maso, ryby a mořské plody. „Samozřejmě nelze opomíjet ani rostlinné zdroje bílkovin, které máme k dispozici, a tam pravděpodobně nejkoncentrovanějším zdrojem bílkovin jsou sójové boby," říká Petr Havlíček. Sójové boby mají v suchém stavu na sto gramů kolem pětatřiceti gramů bílkovin. Tepelnou úpravou se však obsah bílkovin sníží, a to přibližně na šestnáct procent. U luštěnin se koncentrace bílkovin pohybuje okolo pětadvaceti gramů na sto gramů a po uvaření, kdy luštěnina absorbuje vodu, a zvětší tak svůj objem, se podíl bílkovin na dané množství taktéž sníží. Neměli bychom však opomenout, že obsahují i další důležité živiny, které tělu prospívají.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji