Vážila pouhých 25 kilo a na nohou nosila závaží. Těžký boj s anorexií vyhrála díky dopisu matce

Ellie Spofforth ze Shetlandu ve Skotsku svedla těžký boj s anorexií.
Foto: profimedia.cz
24. března  2021 
 06:00

Osmnáctiletá Ellie Spofforth ze Shetlandu ve Skotsku trpěla už od základní školy anorexií a dlouhodobě se svou nemoc snažila před rodinou skrýt. Její váha klesla na alarmujících pětadvacet kilogramů a upoutalo ji to na několik měsíců na lůžko ve specializované léčebně. Strach ze smrti Ellie nakonec donutil požádat matku o pomoc a dívka se s poruchou příjmu potravy nakonec statečně poprala. Dnes je opět schopná zdravě a dostatečně jíst. 

Ellie Spofforth začala řešit svou váhu už jako dítě, kdy byla terčem šikany na základní škole. „Jako malá jsem byla velkou milovnicí jídla. Neustále jsem zkoušela něco nového a často pekla pro svou rodinu," vzpomíná dnes již osmnáctiletá dívka. „Na základní škole ale začaly ostatní dívky komentovat můj vzhled a říkaly, že jsem nejtlustší ve třídě," popisuje Ellie šikanu, se kterou se jen těžce vyrovnávala. Dívka si začala uvědomovat, jak vypadá, a tehdy začal boj s váhou. „Byla jsem do té doby šťastná malá holčička, ale jakmile jsem se začala soustředit na to, jak vypadám, začala jsem být nešťastná,“ tvrdí Ellie. S přechodem na střední školu se situace jen zhoršovala.

Mladá dívka začala postupně vyřazovat ze svého jídelníčku potraviny. „Chtěla jsem změnit svůj vzhled, a tak jsem ve dvanácti začala omezovat stravu," říká Ellie. Přešla na veganskou stravu, ale postupně ubírala jídlo a skončila pouze na jednom malém jídle denně. Její nezdravé návyky se jen zhoršovaly a v šestnácti letech Ellie každý den jídlo vyzvracela a nachodila denně třicet tisíc kroků. Dávala si ale pozor, aby si její rodiče ničeho nevšimli. „Byla jsem na tom zle. Diagnostikovali mi depresi a mentální anorexii," tvrdí Ellie, pro kterou nebylo ani tak těžké něco sníst jako zamezit tomu, aby všechno jídlo následně vyzvracela. „Moje nemoc byla neuvěřitelně záludná. Podařilo se mi jít zvracet, aniž by to mí rodiče zjistili. Šla jsem na záchod a otočila všemi kohoutky, aby nic neslyšeli,“ popisuje dívka ze Skotska. Když došlo na vážení u lékaře, Ellie dokázala skrýt i svůj dramatický úbytek na váze, a to tak, že si oblékla několik vrstev oblečení, nasadila si zátěže na kotníky a těžkou vestu. V březnu 2018 byla nakonec hospitalizována v léčebně v Dundee, tam zůstala rok.

Ellie ale ani tahle zkušenost nepomohla. „V léčebně jsem naopak pochytila spoustu nebezpečných návyků jako sebepoškozování a bouchání do hlavy a po jídle jsem stále mohla jít zvracet. Byla jsem nemocný člověk obklopený nemocnými lidmi, což pro mě bylo stresující a traumatizující," říká Ellie. Dívka dva měsíce nevstala z postele a následujících šest měsíců musela používat invalidní vozík. „Jen to posílilo mou poruchu příjmu potravy, protože mi vůbec nebylo dovoleno cvičit," tvrdí Ellie. Neměla vůbec žádnou svobodu. Většinu času se extrémně nudila. „Být daleko od rodiny a přátel bylo opravdu těžké," vzpomíná dívka. V březnu 2019 byla Ellie propuštěna, ale boj s anorexií neskončil. Její stav byl mnohem horší než před hospitalizací. „Moje vlasy začaly z nedostatku živin vypadávat a na pažích mi rostly chlupy, aby mě udržely v teple," popisuje Ellie fyzické dopady anorexie. Ze strachu o svůj život napsala dívka dopis své matce, v něm se svěřila se svou skutečnou váhou a žádala ji o pomoc.

Ellie byla v kritickém stavu letecky přepravena zpět do léčebny v Dundee. Její stav byl natolik važný, že byla hospitalizována na lůžkovém oddělení a byla neustále pod dohledem zdravotní sestry. V květnu, když jí bylo osmnáct let, byla převezena do specializované léčebny poruch příjmu potravy pro dospělé v Aberdeenu, zde se konečně začala soustředit na své uzdravení. „Byl to pro mě zlomový okamžik. Každý den jsem na sobě tvrdě pracovala, jedla podle plánu, a po šesti měsících mi bylo dovoleno opustit léčebné zařízení," tvrdí Ellie, která prošla zotavením a cítí se dnes konečně šťastná. „Nikdy bych neřekla, že se budu cítit spokojená sama se sebou při vyšší hmotnosti, ale cítím se sebejistěji než kdykoli předtím," dodává dívka. Uvědomuje si, že nepožádat matku o pomoc, už by tady nebyla.

 

Náš tip: V pořadu Mall.tv Kila dolů se nechtěných kil zbavovaly dvě sympatické mladé ženy. Jak se jim to dařilo, kolik zhubly kilo a ztratily centimetů v pase? Podívejte se!

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji