Kila pod kontrolou: Jak na tradiční česká jídla zdravěji?

Video se připravuje ...

Kila pod kontrolou: Jak na tradiční česká jídla zdravěji?

22. prosince  2020 
 06:00

Jestli bude jídlo zdravé, nebo nezdravé, neurčují jen suroviny, ze kterých se skládá. Důležitý je i postup, který zvolíme pro úpravu pokrmu, především jeho tepelná příprava. Diplomovaná nutriční terapeutka Mgr. Soňa Vojtíšková prozradí, jak na to!

Jak zdravě připravit (nejen) vánoční jídla?

Pro vánoční svátky je typický smažený kapr, řízek nebo vinná klobása. Místo smažení můžeme zvolit zdravotně výhodnější pečení nebo dušení a také se lze vyvarovat mnohanásobných tepelných úprav, kdy maso například nejprve osmažíme na pánvi, a pak ještě zapékáme.

Smažení bychom se podle Mgr. Soni Vojtíškové měli vyhýbat hlavně z dlouhodobého hlediska. Svátky jsou výjimečným obdobím, a pokud nechceme smažený řízek nahradit filetem „na přírodno“, svět se jistě nezboří. Především ve večerních hodinách ale nejde ze zdravotního hlediska o příliš šťastnou úpravu. Proto bychom měli smažené jíst jen výjimečně a spíše k obědu.

Jak vybrat ten správný olej? 

Když už se rozhodneme pro smažení, je třeba zvolit správný tuk, který je určen pro tepelnou úpravu. Ne každý olej, který je zdravý na zeleninovém salátu, lze považovat za zdravý i při smažení. Pro tepelnou úpravu se hodí třeba řepkový nebo slunečnicový. Řepkový olej má navíc výborné složení mastných kyselin.

Svátky jako symbol přejídání: jak nepřibrat?

Vánoční svátky trvají několik dnů a jsou spojeny s návštěvami a velkým množstvím slavnostních pokrmů. Mgr. Vojtíšková doporučuje držet se harmonogramu jídelníčku klasického dne – nejíst mezi jídly jen proto, že je jídlo k dispozici, ale ctít běžné denní rozložení jídel (snídaně, oběd, 1–2 menší svačiny, večeře). Dále nejíst těsně před spaním, chodit na procházky a po svátcích zařadit lehčí jídla.

Rostlinný den pro každého

Často sníme více živočišných tuků, než bychom měli, a to nejen během vánočních svátků. Proti tomu může pomoct jeden čistě rostlinný den v týdnu. Místo másla bychom měli zvolit rostlinné margaríny, dále ořechy a semena do snídaňových a svačinových směsí (cereálií), přidat do jídelníčku luštěniny a zeleninové saláty, které odlehčí nezdravé sváteční přejídání.

Autor: M.M.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji