5 užitečných tipů, jak prožít Vánoce zdravěji, chutněji a hodnotněji!

  • 5 užitečných tipů, jak prožít Vánoce zdravěji, chutněji a hodnotněji!
    16. prosince  2020 
     06:00

    Vánoční svátky jsou obdobím kalorického jídla a pití. Odepřít si cukroví a tradiční jídla by bylo ovšem ještě větší hřích! Udělejte proto alespoň pár vstřícných kroků k tomu, abyste prožili Vánoce zdravěji. Pokrmy z kvalitních zdravých surovin vás překvapí svou jedinečnou chutí, budete se po nich cítit lépe.

    A malá douška: když budete u péče o vlastní zdraví, nezapomeňte ani na přírodu, která by si také zasloužila úlevu od znečištění!

  • Upečte o něco zdravější cukroví

    Autor: istock.com

    Některé tradiční druhy cukroví příliš ošálit nejde. Můžete ale udělat pár druhů alespoň o něco zdravější. Zakomponujte do těst celozrnné mouky – pro začátek třeba jen z jedné třetiny. Cukroví tím obohatíte o důležité živiny a vlákninu, která je pro náš zažívací systém velmi důležitá. „Do nejjemnějších receptů, kam se hodí čistě bílá mouka, zkuste přidat jemně namletou špaldovou, která si vás získá svou jedinečnou oříškovou vůní i chutí," radí Barbora Hernychová, expertka na bio potraviny a přirozenou stravu z Probio.

    Perníčky z žitné mouky už snad nikoho nepřekvapí. Celozrnná žitná mouka v sobě nese chuť a vůni celého zrna, a ještě k tomu je mnohem zdravější. Na bezlepkové pečení použijte praktickou bezlepkovou směs (např. tu bio kvality od Probio) namíchanou z čerstvě umletých mouk – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové.

  • Používejte kvalitní plnohodnotné suroviny

    Autor: istock.com

    Kokos, ořechy a mandle jsou skvělé suroviny do nepečených druhů cukroví a raw receptů. Po rozmixování s dalšími ingrediencemi z nich můžete tvořit kuličky nebo placičky a ty můžete obalit v kakau či skořici. Tělo z nich získá cenné mastné kyseliny a bílkoviny.

    K rafinovanému cukru je výtečnou alternativou například čekankový nebo agávový sirup. Stejně dobře však fungují i předem namočené datle nebo rozmixované rozinky. Vanilkový cukr si dopřejte z pravé vanilky. Poznáte ho podle malých černých teček a silné vanilkové vůně. „Ke kypření používejte přírodní kypřicí prášek bez fosfátů – tzv. vinný kámen. Tato surovina vzniká přirozeným usazováním při skladování vína a má perfektní kypřicí vlastnosti," radí Barbora Hernychová z Probio.

    Koření použijte v bio kvalitě. Máte tak jistotu, že nebylo chemicky ošetřeno ani ozařováno. Podpořte také výrobce v rozvojových zemích a upřednostňujte čokoládu, kakao a koření se značkou Fair Trade.

  • Vybírejte zdravé tuky

    Autor: istock.com

    Smažte na kvalitním bio oleji. Vánočního kapra či oblíbené řízky osmažte v bio oleji určeném speciálně na smažení. Jeho základem je slunečnicový olej upravený tak, aby se ani při velmi vysokých teplotách nepřepaloval. „Místo klasické strouhanky na obalování vyzkoušejte kukuřičnou strouhanku. Je přirozeně bezlepková a řízečky v ní obalené budou výborně křupat," tvrdí Barbora Hernychová z Probio.

    Ze zdrojů zdravých tuků však vybírejte nejlépe semínka a ořechy. Slunečnice, dýně, mandle, kešu, kokos a další jsou vynikající svačinkou či doplňkem vánočních pokrmů. Posypte si jimi polévku, hlavní jídlo nebo sladkou snídani. Obsahují spousty cenných vitaminů, minerálních látek a olejů, které vaše tělo v zimě potřebuje. Předem si je můžete lehce nasucho opražit na pánvi. Budou příjemně křupavé a lépe stravitelné.

  • Nápoje vybírejte v bio kvalitě

    Autor: istock.com

    Zahřejte se ve svátečním období chutným čajem! „Ať už preferujete bylinný, černý, zelený nebo ovocný, vybírejte vždy ty kvalitní. Značka bio vám zaručí, že použité suroviny nebyly chemicky ošetřeny a přinesou vašemu tělu i duši opravdový užitek," říká Barbora Hernychová. Stejně tak postupujte i při výběru vína či sektu. Hrozny na výrobu bio vín pocházejí z ekologických vinic, které nejsou chemicky hnojeny ani ošetřovány chemickými postřiky.

    Vaříte si ráno k vánočce domácí kakao? Zkuste tentokrát sáhnout místo po mléku po obilovinovém nápoji, který už je sám o sobě přirozeně nasládlý. Můžete ho přidat také do vánočních těst. Takový rýžový nápoj se hodí do krémů či pudinků. Tělo navíc nezahleňuje, nepřekyseluje ani nevyvolává alergické reakce.

  • Udělejte si ekologické Vánoce

    Autor: istock.com

    Není vám stav naší planety lhostejný? Buďte šetrnější k životnímu prostředí a k předvánočnímu úklidu použijte ekologické prostředky. S přírodními produkty bez chemických dráždivých přísad zvládnete kompletní úklid od oken a zrcadel až po koupelnu a kuchyň. Ekologické prostředky obsahují éterické oleje, které ničí bakterie, a navíc krásně voní. Provoňte si byt levandulí, citronem či pomerančem. 

    Během Vánoc se také zvyšuje množství odpadu. Pokud jste ještě nezačali s jeho tříděním, právě teď je ideální doba. Abyste ale zmírnili především samo množství vyprodukovaného odpadu, můžete si nakoupit čisticí prostředky do znovuplnitelných lahví. Popřípadě i základní potraviny, jako jsou mouka, ořechy a další, už lze zakoupit ve specializovaných prodejnách bez obalu. Stačí si přinést vlastní dózy a eko sáčky.  

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji