Dá se mlsat při dietě? Názor odborníků vás nejspíš překvapí!

Dá se mlsat při dietě? Názor odborníků vás nejspíš překvapí!
5. října  2020 
 06:00

V novém dílu pořadu Rozum v troubě se výživový specialista Petr Havlíček věnuje otázce: Dá se mlsat při dietě? Záleží na tom, jakou dietu držíte. Pokud se váže k určitému zdravotnímu problému a má specifikované druhy potravin, které by mohly problémy zhoršit, pak to na místě určitě není. Držíte-li ale dietu kvůli redukci váhy, pak má pro vás Petr Havlíček dobrou zprávu!

Téma mlsání se neustále opakuje. Proto se rozhodl výživový odborník Petr Havlíček věnovat se mu i v jednom z dílů pořadu Rozum v troubě, který najdete na Mall.tv. Přestože se toto téma váže nejčastěji k redukci, může se pojit i s léčebnou dietou. „Pokud je to opravdu striktní dieta, která má vyspecifikované určité typy potravin, které není vhodné jíst, protože mohou zdravotní problém zhoršit, pak bych řekl nemlsat," radí Petr Havlíček. V případě, že se ale jedná pouze o redukční dietu a vaším cílem je jen snížit tělesnou váhu, pak si můžete občas něco dobrého dopřát. V návaznosti na to cituje Petr Havlíček svého kolegu Romana Vaňka, šéfa PRAKUL: „Neexistují nezdravé potraviny, ale existují pouze nezdravá množství." Tato rada platí i pro redukční diety. 

Můžete si dopřát v přiměřeném množství něco dobrého, ale je třeba mít své stravování pod kontrolou. „Pouze tedy v situaci, kdy vím, že jsem schopen si ulomit kousek dobré čokolády a nesežrat následně celou tabulku a další den znova s tím, že každý další den budu opět začínat s redukčním programem od začátku," popisuje častý problém mlsání Petr Havlíček. Pokud máte vše pod kontrolou, pak přichází druhý dotaz, a tím je: Co dobrého si při redukci dopřát? Petr Havlíček doporučuje dát si kousek kvalitní hořké čokolády, která vám udělá dobře po duši i po těle. Kvalitní hořká čokoláda je totiž významným zdrojem polyfenolů, což jsou látky, které mají pozitivní dopad na lidské zdraví. Množství o dvaceti až třiceti gramech čokolády vám tak může dokonce prospět! Jeden až dva čtverečky tak mohou být ideálním zdravým dezertem ke kávě.

„Vše, co se zakáže, tak člověka následně i stresuje, a je tak pro něj složité udržet se v dlouhodobém striktním režimu," tvrdí Petr Havlíček a následně odkazuje na volný den, který není na škodu si čas od času dopřát, přestože se to s redukčním programem neslučuje. Dejte si však pozor na to, aby se vaše volné dny nepřeměnily v konstantní přejídání. „Není to den obžerství. To znamená není to den, kdy můžete do sebe narvat vše, co vám přijde pod ruku," říká Petr Havlíček, který má s těmito "prasečími dny" ve své praxi bohatou zkušenost. Během jednoho dne totiž můžete tímto způsobem dohnat celotýdenní kalorický deficit, který máte nastaven v rámci svého redukčního programu.

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji